opinie
Nu de eerste COVID-vaccins zijn goedgekeurd, zullen lopende studies een paar moeilijke keuzes moeten maken
Niet alleen de wereldwijde ongelijke toegang tot vaccins of lokale prioriteringscriteria voor het ontvangen van een vaccin bieden stof tot nadenken. Ook voor klinische studies naar coronavaccins zien Sigrid Sterckx en Wim Van Biesen ethische vragen rijzen.
Een brief van een student in coronatijden
Onderwijs in ‘code rood’ aan de UGent
Straf
Deze week kan je stemmen op de finalisten van De Nieuwe Lichting, de zoektocht naar nieuw muzikaal talent van Studio Brussel. Opvallend: drie oud-studenten van de UGent staan op de lijst. Maak kennis met deze drie muzikale alumni.
Uitgelicht
Video
Academiejaar 2020-2021: Wel in je vel
Linkse vrouwen en competente mannen?
Academiejaar 2020-2021: On- én offline lessen

De komende maanden worden de eerste vaccins tegen corona massaal toegediend.
De wereld wacht op vaccins, de UGent test ze
De komende maanden worden de eerste vaccins tegen corona massaal toegediend. Verschillende andere vaccins zijn nog in ontwikkeling. Drie daarvan zullen via het Centrum voor Vaccinologie (CEVAC) van de UGent passeren. Dat is internationaal gerenommeerd op het vlak van vaccinstudies. De aanvragen lopen er dan ook vlot binnen.
Gebeurt vaccinatie straks via een pil in plaats van een spuit?
Waarom krijgen we vaccins zo goed als altijd via een prikje? Zou een pil niet veel makkelijker zijn? Zeker, maar een oraal vaccin creëren is allesbehalve eenvoudig. Het baanbrekende onderzoek van professor Eric Cox en professor Bert Devriendt (faculteit Diergeneeskunde) brengt daar misschien wel verandering in.
Vier manieren om vaccintwijfel te counteren
De Motivatiebarometer van de UGent geeft aan dat twee op tien twijfelt. Wetenschapsfilosoof en onderzoeker aan de UGent Massimiliano Simons en moraalfilosoof Brecht Decoene, twee specialisten in complotdenken en antivaxers, geven mee hoe je die twijfel of zelfs tegenkanting kunt counteren.