Waarom twijfel het fundament is van de wetenschap

“Je pense donc je suis”, die uitspraak van René Descartes kent iedereen. Maar wist je dat de bekende denker daar oorspronkelijk nog iets aan toevoegde? “Je doute donc je pense, je pense donc je suis”, zo zei hij het. “Ik twijfel dus ik ben”, vertaalt het GUM de uitspraak, en het is meteen ook de slogan van het Gentse Universiteitsmuseum.

Lees verder

opinie

Onderwijs in ‘code rood’ aan de UGent

Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe
Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe
Rector en vicerector UGent

Code rood. Vanaf maandag 26 oktober verlopen alle onderwijsactiviteiten aan de UGent volgens de bepalingen van dit hoogste veiligheidsniveau. Waarom hebben we tot die ingrijpende omschakeling beslist en wat houdt deze beslissing (niet) in?

Straf

Teaser / beschrijving

Zijn frisdrankautomaten zonder blikjes binnenkort de norm? Als het van enkele student-ondernemers afhangt wel. Zij ontwikkelden een ecologische en gezonde drankautomaat, waar je je herbruikbare drinkbus vult met frisdrank. Eén van de bedenkers is Colin Deblonde, een jonge ondernemer die toegepaste economische wetenschappen studeert aan de UGent.

Lees verder

Video

Academiejaar 2020-2021: Bibliotheken en studieplekken

Academiejaar 2020-2021: Studentenverenigingen

Academiejaar 2020-2021: On- én offline lessen

Microscoop

'Wetenschappelijke' mythes doorprikt

FACT CHECK
Spinazie

Zit er veel ijzer in spinazie?

Wie flink en sterk wil zijn, moet spinazie eten, want daar zit ijzer in. Zei grootmoeder altijd, maar ze heeft ongelijk, zegt professor Bruno De Meulenaer van de vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit.

Lees verder