Hoe het testament van een huisarts studenten geneeskunde helpt

Universiteitsfonds
27 april 2022 |

Guy De Cloedt, UGent-alumnus en voormalig huisarts in Gent, overleed twee jaar geleden onverwacht aan een infectie. Dankzij zijn nalatenschap wordt een fonds opgericht dat het skillslab van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen zal ondersteunen. Voor dokters in spe betekent het dat ze beter oefenmateriaal krijgen.

Guy De Cloedt was een Gentenaar in hart en nieren. Zijn familie kwam uit Sint-Amandsberg, hij studeerde aan de UGent en was jarenlang huisarts in Gent. Op 61-jarige leeftijd moesten zijn naasten te vroeg afscheid nemen van hem na een zware infectie.

“Hij had tot het einde van zijn leven een grote verbondenheid met de UGent. Hij studeerde er als dokter, volgde er later nog enkele cursussen en is het nieuws over de universiteit altijd blijven volgen. Het heeft hem gemaakt tot wie hij was”, vertelt zijn levenspartner Mariëlle De Bom Van Driessche. Het kwam dan ook niet als een verrassing dat hij de UGent wilde opnemen in zijn testament.

“Hij was er al lang mee bezig en heeft jaren geleden uitgemaakt dat hij de UGent wilde steunen. Zelf had hij geen kinderen, dus ik stond meteen achter zijn beslissing. Wie was ik om hem tegen te houden in zijn wens? Dat is net iets ongelooflijk schoon.”

Universiteitsfonds

“Hij was er al lang mee bezig en heeft jaren geleden uitgemaakt dat hij de UGent wilde steunen. Zelf had hij geen kinderen, dus ik stond meteen achter zijn beslissing. Wie was ik om hem tegen te houden in zijn wens? Dat is net iets ongelooflijk schoon”, vertelt zijn levenspartner Mariëlle De Bom Van Driessche.

Zoektocht naar passend fonds

Het geld dat dokter De Cloedt heeft nagelaten, was bestemd voor de faculteit Geneeskunde. “Hij vond het heel belangrijk dat het geld zou gaan naar de faculteit waar hij zelf is afgestudeerd.” Waar het precies aan besteed zou worden, kon Mariëlle mee bepalen. “Het was even zoeken naar het best passende fonds voor zijn nalatenschap.”

“Hij was vroeger vooral bezig met kankeronderzoek, dus heb ik me daar eerst over bevraagd. Daar bestaan al veel fondsen voor. Hoewel je je wel kan aansluiten bij zo’n fonds, voelde ik dat dat niet was wat Guy zou gewild hebben.”

Skillslab

Een tijd later stelde de dienst Fondsenwerving van de UGent voor om het skillslab van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen eens te bezoeken. Daar oefenen dokters in spe hun klinische vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan hechtingen op kunstarmen en -benen.

“Ik voelde meteen dat het juist zat. De studenten waren op dat moment aan het oefenen op de protheses. Je voelde de energie van de studenten in de ruimte. Toen wist ik: ja, dit is wat hij zou gewild hebben”, legt Mariëlle uit. “Op het moment dat ik die beslissing nam, leek het licht er nog feller te schijnen. Ik ben met een goed gevoel naar huis gegaan.”

Het skillslab ligt op de campus van het UZ Gent, waar dokter De Cloedt ook is overleden. “Ik ben hier zo vaak geweest. Ik heb enorm veel gezien toen hij op intensieve zorgen lag. Jonge mensen, oudere mensen. Soms zag je ze beter worden, maar dat was niet altijd het geval. Dat zijn erfenis nu gaat naar de dokters die hier in de toekomst misschien anderen kunnen helpen, is een mooie gedachte.”

Universiteitsfonds

“Zijn naam zal nu herinnerd worden en daar ben ik heel dankbaar voor. Hij zal niet vergeten worden aan de UGent en ver daarbuiten.”

Broodnodige fondsen

Met het geld van dokter De Cloedt wil het skillslab investeren in nieuw materiaal. “Het materiaal is zo duur. Nu vragen ze aan ziekenhuizen of ze vervallen draadjes mogen gebruiken en hergebruiken ze die nog zo vaak tot ze amper aan elkaar hangen. Ook de prothesen hebben hun beste tijd gekend en moeten vervangen worden. Je komt er niet met enkele honderden euro’s.”

Dat er nu een fonds in zijn naam wordt opgericht, vindt Mariëlle een prachtige gedachte. “Zijn naam zal nu herinnerd worden en daar ben ik heel dankbaar voor. Hij zal niet vergeten worden aan de UGent en ver daarbuiten.”

Meer weten over hoe je de UGent kan opnemen in je testament?

Contacteer Elien Wanzeele (09 264 33 88) of Terry Ediers (09 264 83 31), zij begeleiden je in alle discretie en zorgen voor jouw gemoedsrust dat alles goed geregeld is.

Lees ook

In het verlies van haar zoon vond Carla de kracht om hersentumorenonderzoek te steunen

Twaalf jaar geleden verloor ze haar zoon Luka, na een oneerlijke strijd tegen een hersentumor. Vandaag kan Carla Van Caeneghem zeggen dat ze uit dat harde verlies de kracht heeft geput om anderen te helpen. 

Carla
view

Met haar testament wil Anja dieren redden in de UGent-dierenkliniek

Een half jaar geleden hakte Anja Peumans de knoop door: ze paste haar testament aan, waardoor een deel van haar erfenis naar de dierenkliniek van de UGent gaat. “Ik voelde een last van mijn schouders vallen. Eindelijk, dacht ik. Nu kan ik mijn droom waarmaken als ik er niet meer ben.”

Anja
view

Doorbraak in alzheimeronderzoek dankzij schenkingen en erfenissen

De ziekte van Alzheimer, frontotemporale dementie en ALS zijn verwoestende neurodegeneratieve ziekten zonder uitzicht op herstel. UGent-professor Bart Dermaut, klinisch geneticus en arts, realiseert met zijn wetenschappelijk onderzoek een doorbraak die toekomstige therapieën een nieuwe richting kan uitsturen. Mede dankzij schenkingen en erfenissen van patiënten.

Spier
view

Rita wou absoluut de Plantentuin in haar testament opnemen

Tien jaar geleden besliste Rita Carron om de UGent op te nemen in haar testament. Een beslissing waar ze nog geen seconde spijt van heeft gehad. Haar band met de UGent is sterk. Ze is twee keer per week aan de slag als vrijwilliger in de Plantentuin, waar ze zich verdiept in de biologie, haar levenslange passie.

Rita Carron
view