Hoe het testament van een huisarts studenten geneeskunde helpt

Universiteitsfonds
27 april 2022 |

Guy De Cloedt, UGent-alumnus en voormalig huisarts in Gent, overleed twee jaar geleden onverwacht aan een infectie. Dankzij zijn nalatenschap wordt een fonds opgericht dat het skillslab van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen zal ondersteunen. Voor dokters in spe betekent het dat ze beter oefenmateriaal krijgen.

Guy De Cloedt was een Gentenaar in hart en nieren. Zijn familie kwam uit Sint-Amandsberg, hij studeerde aan de UGent en was jarenlang huisarts in Gent. Op 61-jarige leeftijd moesten zijn naasten te vroeg afscheid nemen van hem na een zware infectie.

“Hij had tot het einde van zijn leven een grote verbondenheid met de UGent. Hij studeerde er als dokter, volgde er later nog enkele cursussen en is het nieuws over de universiteit altijd blijven volgen. Het heeft hem gemaakt tot wie hij was”, vertelt zijn levenspartner Mariëlle De Bom Van Driessche. Het kwam dan ook niet als een verrassing dat hij de UGent wilde opnemen in zijn testament.

“Hij was er al lang mee bezig en heeft jaren geleden uitgemaakt dat hij de UGent wilde steunen. Zelf had hij geen kinderen, dus ik stond meteen achter zijn beslissing. Wie was ik om hem tegen te houden in zijn wens? Dat is net iets ongelooflijk schoon.”

Universiteitsfonds

“Hij was er al lang mee bezig en heeft jaren geleden uitgemaakt dat hij de UGent wilde steunen. Zelf had hij geen kinderen, dus ik stond meteen achter zijn beslissing. Wie was ik om hem tegen te houden in zijn wens? Dat is net iets ongelooflijk schoon”, vertelt zijn levenspartner Mariëlle De Bom Van Driessche.

Zoektocht naar passend fonds

Het geld dat dokter De Cloedt heeft nagelaten, was bestemd voor de faculteit Geneeskunde. “Hij vond het heel belangrijk dat het geld zou gaan naar de faculteit waar hij zelf is afgestudeerd.” Waar het precies aan besteed zou worden, kon Mariëlle mee bepalen. “Het was even zoeken naar het best passende fonds voor zijn nalatenschap.”

“Hij was vroeger vooral bezig met kankeronderzoek, dus heb ik me daar eerst over bevraagd. Daar bestaan al veel fondsen voor. Hoewel je je wel kan aansluiten bij zo’n fonds, voelde ik dat dat niet was wat Guy zou gewild hebben.”

Skillslab

Een tijd later stelde de dienst Fondsenwerving van de UGent voor om het skillslab van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen eens te bezoeken. Daar oefenen dokters in spe hun klinische vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan hechtingen op kunstarmen en -benen.

“Ik voelde meteen dat het juist zat. De studenten waren op dat moment aan het oefenen op de protheses. Je voelde de energie van de studenten in de ruimte. Toen wist ik: ja, dit is wat hij zou gewild hebben”, legt Mariëlle uit. “Op het moment dat ik die beslissing nam, leek het licht er nog feller te schijnen. Ik ben met een goed gevoel naar huis gegaan.”

Het skillslab ligt op de campus van het UZ Gent, waar dokter De Cloedt ook is overleden. “Ik ben hier zo vaak geweest. Ik heb enorm veel gezien toen hij op intensieve zorgen lag. Jonge mensen, oudere mensen. Soms zag je ze beter worden, maar dat was niet altijd het geval. Dat zijn erfenis nu gaat naar de dokters die hier in de toekomst misschien anderen kunnen helpen, is een mooie gedachte.”

Universiteitsfonds

“Zijn naam zal nu herinnerd worden en daar ben ik heel dankbaar voor. Hij zal niet vergeten worden aan de UGent en ver daarbuiten.”

Broodnodige fondsen

Met het geld van dokter De Cloedt wil het skillslab investeren in nieuw materiaal. “Het materiaal is zo duur. Nu vragen ze aan ziekenhuizen of ze vervallen draadjes mogen gebruiken en hergebruiken ze die nog zo vaak tot ze amper aan elkaar hangen. Ook de prothesen hebben hun beste tijd gekend en moeten vervangen worden. Je komt er niet met enkele honderden euro’s.”

Dat er nu een fonds in zijn naam wordt opgericht, vindt Mariëlle een prachtige gedachte. “Zijn naam zal nu herinnerd worden en daar ben ik heel dankbaar voor. Hij zal niet vergeten worden aan de UGent en ver daarbuiten.”

Meer weten over hoe je de UGent kan opnemen in je testament?

Contacteer Elien Wanzeele (09 264 33 88) of Terry Ediers (09 264 83 31), zij begeleiden je in alle discretie en zorgen voor jouw gemoedsrust dat alles goed geregeld is.

Lees ook

Testament maakt het verschil bij kinderen met motorische ontwikkelingsstoornis

Ooit al gehoord van DCD? Bijna één op de vier huisartsen alvast niet. Nochtans komt het vaak voor en is een vroege detectie noodzakelijk om de impact te beperken. Dankzij het geld van een testament zetten UGent-onderzoekers de aandoening nu op de kaart.

DCD
view

Biedt stoelgang een behandeling voor parkinson?

Een recente studie naar de ziekte van Parkinson toont aan dat een stoelgangtransplantatie een waardevolle nieuwe behandeling kan zijn. “Het biedt een potentieel veilige, doeltreffende en kostenefficiënte manier om de symptomen en de levenskwaliteit van miljoenen mensen te verbeteren. Een ‘bacteriepil’ zou de stoelgangtransplantatie misschien wel vervangen. Maar er is meer onderzoek nodig.”

Professor Vandenbroucke en Santens
view

Erfenis voor meer vrouwelijke wetenschappers

Vrouwen ontwikkelen en ontdekken al eeuwen baanbrekende dingen. Toch krijgen zij daar amper erkenning voor. Dat moet anders, vond een anonieme vrouwelijke wetenschapper. Ze schonk een deel van haar erfenis aan de onderzoeksgroep van professor Frank Verstraete met als doel vernieuwend onderzoek door vrouwen te stimuleren.

Vrouwelijke wetenschappers
view

Een hart voor dieren en een olifantenvel: medewerkers van de Dierenkliniek over hun job

“Als ik een dier kan helpen beter te worden en het terug kan geven aan het baasje, is mijn dag goed”, klinkt het bij dierenartsassistente Stephanie Stockman en studente diergeneeskunde Fleur Manssens. “Maar het loopt niet altijd vrolijk af.”

Dierenkliniek UGent
view