Kathy (54) strijdt tegen buikvlieskanker met topsport: “Zonder zwemmen verlies ik mijn anker”

Kathy

In het kort

  • Kathy (50) vecht tegen buikvlieskanker, een zeldzame en ongeneeslijke ziekte.
  • Zwemmen houdt haar overeind — fysiek én mentaal.
  • Ze zamelt giften in via het UGent-actieplatform.
  • Al meer dan €5.600 opgehaald voor kankeronderzoek.

 Steun net zoals Kathy het Fonds Buikvlieskanker.

In maart 2021 krijgt Kathy het nieuws dat haar leven volledig overhoop gooit: een tumor op haar appendix blijkt de start van een zware strijd tegen buikvlieskanker. Toch besluit ze méér te doen dan enkel voor zichzelf te vechten. Ze zet haar kracht in om anderen te helpen door giften in te zamelen voor het UGent-Fonds Buikvlieskanker.

“Zwemmen is mijn anker”

Zwemmen is voor Kathy al heel haar leven een passie. Ze zwom competitie tot aan haar zwangerschap, en pakte die liefde later opnieuw op. Vlak voor haar diagnose won ze zelfs nog bronzen medailles op het EK en WK voor Masters.

“Na het nieuws van de tumor was mijn eerste gedachte: ‘Zal ik nog kunnen zwemmen?’ Het klinkt misschien vreemd, maar voor mij betekent zwemmen zoveel meer dan sport. Het is mijn houvast. Mentaal, fysiek, sociaal. Als dat wegvalt, verlies ik mijn richting.”

Tussen operaties, chemotherapie en nieuwe behandelingen door blijft Kathy trainen. Haar artsen, onder wie professor Wim Ceelen (UGent en UZ Gent), stemmen behandelmomenten zelfs af op haar trainingsschema’s. “Ze begrijpen hoe belangrijk dit voor mij is. Die betrokkenheid helpt me volhouden.”

Van patiënt naar voortrekker

Dankzij een legaat kon professor Ceelen innovatieve technieken zoals PIPAC ontwikkelen. Toen de methode — waarbij chemo via verneveling tijdens een kijkoperatie wordt toegediend — bij haar niet aansloeg door verklevingen, startte Kathy met een experimentele immuuntherapie.

Ze weet dat de kans op genezing klein is, maar blijft hoopvol. “Zelfs als het mij niet helpt, kunnen anderen er misschien baat bij hebben. En ondertussen blijf ik zwemmen. Deze zomer wil ik deelnemen aan het WK voor Masters in Singapore, samen met mijn oudste zoon. Onze eerste estafette samen — daar kijk ik zó naar uit.”

Kathy

Kathy weet dat de kans op genezing klein is, maar blijft hoopvol. “Zelfs als het mij niet helpt, kunnen anderen er misschien baat bij hebben. En ondertussen blijf ik zwemmen."

67-33

Een actie voor het leven

Na haar operatie in mei 2023 — drie dagen na haar 50ste verjaardag — besloot Kathy haar energie om te zetten in actie. Ze startte een inzameling op via het UGent-actieplatform, ten voordele van het Fonds Buikvlieskanker.

“Ik vroeg geen cadeaus, enkel giften voor het fonds. En dat werkte. Tot nu toe haalde ik al meer dan 5.600 euro op.” Wat haar vooral bijblijft, is hoe vlot en persoonlijk alles verloopt:
“Het was verrassend eenvoudig om mijn actie op te starten. En ik hoorde van verschillende mensen dat ze na hun gift een attente bedanking ontvingen van de UGent. Dat maakt écht indruk.”

Waarom jouw steun telt

Het Fonds Buikvlieskanker werd in 2016 opgericht door prof. Wim Ceelen. Het maakt vernieuwend onderzoek mogelijk naar behandelingen die — voorlopig — niet door klassieke financiering worden gedekt. Zo investeert het fonds o.a. in hightech apparatuur, immuuntherapieën en de verdere ontwikkeling van PIPAC-technologie.

“Schenkingen maken echt het verschil,” zegt prof. Ceelen. “Dankzij acties zoals die van Kathy kunnen we sneller schakelen en innovatieve studies starten. En de fysieke conditie van sportieve patiënten zoals Kathy geeft ook betere prognoses. Ze is een lichtend voorbeeld.”

→ Steun het onderzoek en draag bij aan levensverlengende therapiën: Doneer nu aan het Fonds Buikvlieskanker

Lees ook

Hoe een leerstoel scholieren ondersteunt bij het maken van een weloverwogen studiekeuze

In het secundair onderwijs veranderen elk jaar 18.000 leerlingen van studierichting na een verkeerde keuze. Wat als we kinderen en jongeren kunnen helpen een betere studiekeuze te maken?

Leerstoel
weergeven

Anne-Sofie zoekt geneesmiddelen tegen kanker in de bodem van het bos

Als je onderzoeker Anne-Sofie De Rop niet op bureau of in het labo van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen vindt, is ze in het bos bodemstalen aan het nemen. In die bodem hoopt ze toekomstige geneesmiddelen te vinden tegen bijvoorbeeld kanker en diabetes.

Anne-Sofie De Rop
weergeven

Vrienden van overleden Juno lopen marathon voor kankeronderzoek

Vrienden en familie van Juno De Hauwere stonden onlangs aan de startlijn van de marathon van Gent. Niet alleen om een sportieve prestatie neer te zetten, maar vooral om Juno te herdenken en geld in te zamelen voor onderzoek naar leukemie.

Marathonlopers
weergeven

Een goed doel als verjaardagscadeau: Rik en Bea’s inspirerende inzamelactie

Toen UGent alumni Rik en Bea samen hun meest recente verjaardag met een groot feest wilden vieren, hadden ze een duidelijke cadeauwens. Geen bloemen of pralines, schreven ze in de uitnodiging, wel een donatie aan het Fonds Marleen Temmerman van de UGent. Hun inzamelactie bracht bijna 5.000 euro op voor het fonds.

Rik en Bea
weergeven