Voeding

Internationale toperkenning voor onderzoekster die strijdt tegen 'verborgen' honger

Dominique Van Der Straeten

Professor Dominique Van Der Straeten mag zich voortaan fellow noemen van de prestigieuze American Association for the Advancement of Science (AAAS). Een internationale erkenning voor onderzoekers die een onschatbare bijdrage leveren aan de wetenschap en de toepassing ervan. In het geval van professor Van Der Straeten is dat voor haar onderzoek dat ‘verborgen’ honger en de gevolgen van de klimaatverandering moet terugdringen.

Lees verder

CO₂ van staalproducent wordt visvoer

Myrsini Sakarika en Nele Ameloot

Wat heeft de productie van staal te maken met de productie van visvoer? Als het van UGent’ers Myrsini Sakarika en Nele Ameloot afhangt: alles. Zij helpen namelijk CO₂ van staalproducent ArcelorMittal Belgium om te zetten in proteïnen, die op hun beurt kunnen dienen voor visvoer. Baanbrekend onderzoek, al moet er nog een en ander gefinetuned worden: “Vissen zijn nogal veeleisend als het op hun dieet aankomt.”

Lees verder

straf

Als we in de toekomst nog willen genieten van onze wekelijkse portie vis of schaaldieren, dan zal dat voor een groot stuk dankzij aquacultuur zijn. Noem het gerust de visboerderij van de toekomst. De UGent is een absolute wereldspeler in onderzoek naar de duurzaamheid en ontwikkeling van aquacultuur. “Het klinkt misschien pretentieus, maar de 5 miljoen ton gamba's en scampi die wereldwijd gekweekt worden, hebben allemaal iets te maken met de Universiteit Gent”, aldus professor-emeritus aquacultuur Patrick Sorgeloos.

Lees verder

Zit er veel ijzer in spinazie?

Spinazie

Wie flink en sterk wil zijn, moet spinazie eten, want daar zit ijzer in. Zei grootmoeder altijd, maar ze heeft ongelijk, zegt professor Bruno De Meulenaer van de vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit.

Lees verder