Waar bewaar je chocolade tijdens de zomer?

Claudia Delbaere

Een probleem voor zoetekauwen tijdens de zomer: waar moet je heen met je chocolade? Gewoon in de snoepkast laten liggen of toch maar de koelkast?

Het antwoord is eigenlijk: in geen van beide. Uiteraard is er in de kast het risico op gesmolten chocolade als het echt warm is. Maar ook als het niet smelt, is de kast niet ideaal bij hogere temperaturen. Typisch voor chocolade die te warm krijgt, is dat het wit uitslaat.

Wit laagje

“Dat komt omdat de cacaoboter herkristalliseert en vetbloem ontwikkelt. Een hogere temperatuur zet dat proces in gang, waardoor er zich een heel fijne laag van naaldvormige structuren aan de oppervlakte van de chocolade vormt. Als er licht op valt, ziet dat er witachtig uit”, legt Claudia Delbaere uit. Zij is gespecialiseerd in chocolade en cacao en ook general manager van Cacaolab, een spin-off van de UGent.

Maar ook als je het in de koelkast bewaart, kan er een wit laagje op de chocolade ontstaan. “Het ziet er hetzelfde uit, maar dat is het niet. Als je chocolade uit de frigo haalt, zal door het temperatuurverschil condens gevormd worden aan het oppervlak en zullen de suikers oplossen in het condenswater. Het wit laagje dat je ziet, komt door de herkristallisatie van de suiker. Dat heet suikerbloem.”

Kwaad voor je gezondheid kan het gelukkig niet. “Maar het ziet er niet echt lekker uit. Bovendien kan de smaak van de chocolade veranderen door de temperatuurschommelingen. Daarom raad ik het ook af”, zegt Claudia.

Waar dan wel?

“De ideale temperatuur voor het bewaren van chocolade is tussen de vijftien en achttien graden. Als je een kelder of een frisse bergruimte hebt, is dat meestal de perfecte plaats.” Zelf legt Claudia, die na jaren chocoladeonderzoek onverminderd chocoladeliefhebber is, haar repen in een kast waar het net iets koeler is dan in de rest van het huis.

Claudia Delbaere

Claudia Delbaere studeerde in 2008 af als bio-ingenieur. Ze deed vijf jaar lang onderzoek aan de UGent naar vetbloem op pralines. Sinds 2013 is ze aan de slag bij Cacaolab, een spin-offbedrijf van de UGent, waar ze intussen general manager is. Cacaolab creëert innovatieve chocoladeproducten en -processen voor bedrijven. Haar favoriete plekje aan de UGent is de binnentuin van de faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen omdat het er zalig vertoeven is tussen het groen en de bomen, en de ideale ontspanningsplek is tijdens de pauzes of na de werkuren.

33-67
Zomer 2022

Onze onderzoekers delen hun inzichten over enkele zomerse thema’s. Lees over zonnecrème, aanschuiven in festivalrijen, hoe je de zomer doorkomt zonder zweetgeur, en veel meer.

Lees ook

Onderzoek met de ‘o’ van ontwikkelingssamenwerking

Hun onderzoek naar giftige schimmels in voeding is de basis, maar professoren Sarah De Saeger en Marthe De Boevre doen een pak meer. Een gedeelde passie voor ontwikkelingssamenwerking geeft hen een concreet doel: ze willen de gevaarlijke stoffen, die in het Globale Zuiden nog vaak tot doden leiden, volledig uitroeien.

Sarah De Saeger en Marthe De Boevre
view

CO₂ van staalproducent wordt visvoer

Wat heeft de productie van staal te maken met de productie van visvoer? Als het van UGent’ers Myrsini Sakarika en Nele Ameloot afhangt: alles. Zij helpen namelijk CO₂ van staalproducent ArcelorMittal Belgium om te zetten in proteïnen, die op hun beurt kunnen dienen voor visvoer. Baanbrekend onderzoek, al moet er nog een en ander gefinetuned worden: “Vissen zijn nogal veeleisend als het op hun dieet aankomt.”

Myrsini Sakarika en Nele Ameloot
view

Zoetstof die helemaal smaakt als suiker: knap staaltje van (Vlaamse) biotechnologie

Een nieuwe suikervervanger, zeg maar Stevia 3.0, smaakt nét als suiker en is een pak gezonder. Ontwikkeld door een Amerikaans bedrijf, maar mee bedacht door UGent-professor Marjan De Mey. Een link die ook in de toekomst duidelijk overeind zal blijven.

Marjan De Mey
view

Nieuw onderzoekscentrum moet onze groenten duurzamer maken

Er gaat veel water, energie en voeding verloren tijdens de verwerking van groenten en aardappelen. Te veel. In een tijd waarin we de afvalberg zo klein mogelijk proberen te houden en water een schaars goed is, moeten we slimmer omgaan met die verliezen. Onderzoekscentrum VEG-i-TEC herbekijkt daarom het verwerkingsproces van a tot z.

VEG-i-TEC
view