Resto’s van de UGent strijden tegen verspilling: sociale duurzaamheid met Let’s Save Food

De Brug
25 april 2021 |

De resto’s en cafetaria’s van de UGent zetten al jaren in op duurzaamheid. Maar wist je dat ze dat duurzaam én sociaal doen? Samen met de Gentse vrijwilligersorganisatie Let’s Save Food voorkomen ze op een duurzame manier zoveel mogelijk voedselverlies door een efficiënte verdeling van voedseloverschotten.

Voedseloverschotten horen bij de werking van een restaurant of cafetaria, dit geldt ook voor de studentenresto’s van de UGent. De hoge interne kwaliteitseisen die ervoor zorgen dat bezoekers dagelijks vers en lekker eten geserveerd krijgen, maken overschotten immers onvermijdelijk.

Het spreekt voor zich dat locaties zoals de Brug of andere resto’s deze overschot zo laag mogelijk proberen te houden door een goede planning en een geavanceerd stockbeheer. Er wordt gewerkt met producten met een lange houdbaarheid en het menu-aanbod is zeer sterk flexibel zodat bv. op sluitingsperiodes kan worden voorzien. Ook de inzichten uit verkoopdata zorgen ervoor dat verkoopcijfers goed worden voorspeld. Maar ondanks al deze stappen is er nog altijd overschot.

Dirk Covent, hoofdmedewerker planning en onderzoek en verantwoordelijke stockbeheer bij de Afdeling Maaltijdvoorzieningen aan de UGent, vertelt dat “preventie natuurlijk altijd de eerste stap is in een duurzaamheidsverhaal. Maar voor die overschotten die onontkoombaar zijn, zochten we tot dit academiejaar meestal ad hoc een oplossing door, waar mogelijk, de overschotten aan een los verband van sociale initiatieven en voedselbanken te schenken en zelf naar hun verdeelpunten te brengen. Deze organisaties verdeelden het voedsel dan verder in bepaalde Gentse wijken. Ook schenken we al een tijd lang etensresten als “Swill” voor verdere verwerking tot bio-massa voor energiecentrales. We doen dit echter enkel als er echt geen andere oplossing is.”

Resto De Brug

Om verspilling beter en structureler te bestrijden, besliste de Afdeling Maaltijdvoorzieningen vanaf januari een proefproject op te starten met de vrijwilligersorganisatie Let’s Save Food (LSF). Zij zetten Gentenaars uit verschillende wijken in om voedselverlies op een zo duurzaam mogelijke manier tegen te gaan. De coördinator van LSF, Filip François, legt uit: “Onze vrijwilligersteams op wijkniveau verzamelen voedseloverschotten bij lokale winkels, bakkers en particulieren. Deze worden dan naar verschillende verdeelpunten in Gent en deelgemeentes gebracht, waar ze ter beschikking gesteld worden aan iedereen die ze kan gebruiken. LSF vraagt voor sommige producten een vrije bijdrage, maar basisproducten zoals fruit, brood en groenten worden altijd gratis aangeboden.”

“De vrijwilligers van LSF komen aan de UGent de overgebleven maaltijden en ingrediënten ophalen met de fiets of bakfiets en brengen de herbruikbare recipiënten die we hen vanuit UGent meegeven telkens terug mee. Hierdoor is de impact op onze eigen werking trouwens minimaal,” legt Covent verder uit. “De organisatie is een burgerinitiatief, maar je merkt direct bij de vrijwilligers dat er enorm veel drive en idealisme mee gemoeid is. Ik was ook bijzonder blij om te merken dat ik recent iemand met een UGent-mondmasker zag rondlopen bij LSF – het stemt me echt hoopvol dat mijn collega’s inzien dat bestrijding van verspilling en sociaal engagement zo belangrijk zijn.”

François beaamt dat: “het partneren met de UGent betekent ook voor ons een grote stap. Vooral op vlak van kwalitatief voedselaanbod is het een belangrijke aanvulling, zo kunnen we steeds meer mensen ondersteunen. Ook op vlak van betrokkenheid is er een groot potentieel: dit partnerschap kan ervoor zorgen dat er vrijwilligers uit UGent-kringen bijkomen en dat kan LSF verder toelaten te groeien en meer capaciteit te creëren om voedsel te bedelen in het Gentse.”

Resto

Hij benadrukt verder dat “corona duidelijk maakte dat ons werk belangrijk is. We zagen het aantal mensen dat voedsel komt halen in onze verdeelpunten gestaag toenemen. Meer en meer mensen bevinden zich in een precaire economische situatie waardoor organisaties zoals LSF een welkome ondersteuning zijn. Maar omdat er zoveel overschotten zijn, hoeven we ons ook niet enkel op die mensen te focussen. We bieden evenzeer kansen aan iedereen die de milieu- of klimaatvoetafdruk van zijn voeding wil verkleinen. We streven al sinds het begin van onze werking maximale openheid en laagdrempeligheid na. Iederéén is welkom!”

Het proefproject met LSF begon met twee ophalingen per week bij De Brug en is daar ondertussen op een aantal maanden tijd geëvolueerd naar tweemaal-dagelijkse ophalingen terwijl er al 3 andere resto’s zijn bijgekomen waar dagelijks of minstens 1 keer per week wordt opgehaald. Het is de bedoeling om in de toekomst, van zodra alle resto’s en cafetaria’s kunnen heropenen, deze werking uit te breiden naar zoveel mogelijk locaties.

Dirk Covent concludeert tevreden dat “alle medewerkers in de studentenresto’s aan de UGent bijzonder trots zijn om deel uit te maken van zo’n mooi verhaal dat, vooral in deze onzekere tijden, op een duurzame manier mensen helpt bij het vervullen van een van hun basisbehoeften.”

Resto

Wil je meer te weten komen over hun werking of zou je jezelf graag inzetten als vrijwilliger? Bekijk dan zeker eens de website van Let's Save Food!

Lees ook

Onderzoek met de ‘o’ van ontwikkelingssamenwerking

Hun onderzoek naar giftige schimmels in voeding is de basis, maar professoren Sarah De Saeger en Marthe De Boevre doen een pak meer. Een gedeelde passie voor ontwikkelingssamenwerking geeft hen een concreet doel: ze willen de gevaarlijke stoffen, die in het Globale Zuiden nog vaak tot doden leiden, volledig uitroeien.

Sarah De Saeger en Marthe De Boevre
view

Waar bewaar je chocolade tijdens de zomer?

Een probleem voor zoetekauwen tijdens de zomer: waar moet je heen met je chocolade? Gewoon in de snoepkast laten liggen of toch maar de koelkast?

Claudia Delbaere
view

CO₂ van staalproducent wordt visvoer

Wat heeft de productie van staal te maken met de productie van visvoer? Als het van UGent’ers Myrsini Sakarika en Nele Ameloot afhangt: alles. Zij helpen namelijk CO₂ van staalproducent ArcelorMittal Belgium om te zetten in proteïnen, die op hun beurt kunnen dienen voor visvoer. Baanbrekend onderzoek, al moet er nog een en ander gefinetuned worden: “Vissen zijn nogal veeleisend als het op hun dieet aankomt.”

Myrsini Sakarika en Nele Ameloot
view

Zoetstof die helemaal smaakt als suiker: knap staaltje van (Vlaamse) biotechnologie

Een nieuwe suikervervanger, zeg maar Stevia 3.0, smaakt nét als suiker en is een pak gezonder. Ontwikkeld door een Amerikaans bedrijf, maar mee bedacht door UGent-professor Marjan De Mey. Een link die ook in de toekomst duidelijk overeind zal blijven.

Marjan De Mey
view