Iconen van de UGent: Resto De Brug en Resto Overpoort

28 januari 2021 |

De studentenresto’s van de UGent hebben sinds de jaren 60 honderdduizenden monden gevoed. Soep, broodjes, spaghetti, ... aan scherpe prijzen op maat van de studentenportemonnee. Het begon bij De Brug, ooit geopend om vooral de arme spoorstudenten te ondersteunen.

Resto De Brug
De Brug, de oudste resto van de UGent en een icoon. De universiteit pakt er in 1960 mee uit als een pronkstuk.

 

Resto De Brug
Tot vandaag blijft De Brug de populairste resto en de enige waar elke student zich thuis voelt, of toch al eens ging eten.

 

Cafétaria De Brug
De Brug werd eind de jaren 80 grondig gerenoveerd tot het restaurant zoals we het tot 2020 kenden. Sinds vorig jaar wordt De Brug verder uitgebreid met 212 extra zitplaatsen. Dankzij deze verbouwing krijgt het restaurant een eigen ingang aan de Sint-Pietersnieuwstraat en aan het UFO.

 

Resto Overpoort
Omdat De Brug al snel compleet overbelast is, volgt er een tweede studentenresto. Op 21 juni 1971 opent Resto Overpoort officieel de deuren. Met een capaciteit van tien- tot vijftienduizend maaltijden per dag is het een van de grootste studentenrestaurants van Europa.

 

Resto Overpoort
De locatie van de Resto Overpoort, op de as tussen de boekentoren en Campus Ledeganck en naast de studentenhomes Fabiola en August Vermeylen, ligt voor de hand. Uit cijfers blijkt namelijk dat studentenresto’s die niet vlakbij of op een campus liggen minder studenten aantrekken.

 

Resto Overpoort
Resto Overpoort werd ontworpen met overcapaciteit om de groei aan studenten op te vangen tot 1990. In 1972 stagneerde die groei echter. 

 

Resto Overpoort
Resto Overpoort sluit de deuren in 2011. Het jaar nadien opent een nieuw restaurant in de Kantienberg.

 

Spaghetti
De bekendste maaltijd van de resto’s moet wel de spaghetti zijn. Jaarlijks worden er bijna vijftigduizend spaghetti’s verkocht in de Brug alleen.

Lees ook

Doping op de Olympische Spelen in Tokio, waarom mag dat niet?

Peter Van Eenoo

Het eeuwige dilemma: in welke rij schuif je het best aan?

Festival

Minerale of chemische zonnecrème: welke gebruik je het best?

Milica Velimirovic

4 tips voor een zomer zonder zweetgeur

Deodorant