UGent'er wint De Nieuwe Lichting van Studio Brussel

21 januari 2021 |

UGent-alumnus Tim Leyman heeft met zijn groep Ramkot de talentwedstrijd De Nieuwe Lichting van Studio Brussel gewonnen. Opvallend: er stonden nog twee oud-studenten van de UGent in de finale.

Ramkot

Tim Leyman van Ramkot: “Ik zie nu meer het grote plaatje in muziek en teksten”

Tim Leyman studeerde wijsbegeerte aan de UGent en nu muziekproductie aan het KASK en Conservatorium in Gent. Daarmee volgt hij hetzelfde traject als een van de andere UGent-finalisten. “Ik heb Fabian daar al zien rondlopen. Misschien is de combinatie van filosofie en muziekproductie wel dé truc om in de finale van De Nieuwe Lichting te geraken”, grapt Tim.

Tim is grootgebracht met muziek. “Mijn vader speelt in een band en ook mijn oudere broer Tom (drummer van Ramkot) speelt al jaren muziek. Mijn vader heeft me de muziek van Pink Floyd en Led Zeppelin leren kennen, mijn broer die van Rage Against the Machine. Die invloeden hoor je wel in onze muziek.”

Of zijn studies hem helpen in zijn muziek? “Dat denk ik wel. Ik heb veel bijgeleerd over het leven. Ik ben er echt wijzer door geworden. (lacht) Dat klinkt ongelooflijk cliché, nu ik het zo hoor. Maar het klopt wel. Ik zie nu meer het grote plaatje in muziek en teksten.”

“Niet dat ik onmiddellijk wist wat ik wilde studeren. Ik heb tot de laatste seconde getwijfeld. Eigenlijk tot ik in het UFO binnenstapte om me in te schrijven. Ik was zo onder de indruk van dat gebouw en ik ben blij dat het me geïnspireerd heeft om wijsbegeerte te kiezen.”

Fabian Rasti

Fabian Rasti: “Muziek is voor mij een uitlaatklep om mijn filosofisch ei kwijt te kunnen”

“In de muziek die ik nu maak, kan ik mijn twee grootste liefdes combineren: filosofie en muziek”, vertelt Fabian Rasti. Hij zingt, speelt gitaar, producet en mixt z’n eigen nummers. Nu studeert Fabian muziekproductie aan het KASK & Conservatorium in Gent, daarvoor behaalde hij een diploma wijsbegeerte aan de UGent. “Ik zou mijn muziek omschrijven als zacht en dromerig”, vertelt hij.

“Ik ben geïntrigeerd geraakt door filosofie in het middelbaar. Mijn leraar zedenleer vertelde met grote passie over verschillende filosofen. Toen ik een studiekeuze moest maken, moest ik dan ook niet heel lang twijfelen. Het werd wijsbegeerte”, zegt de 25-jarige muzikant.

“Die studies beïnvloeden mijn muziek nog elke dag. Ik probeer zoveel mogelijk filosofische boodschappen mee te geven in mijn teksten en muziek”, legt Fabian uit. “Ik hoop dat ik mensen aan het denken zet met mijn muziek. Het is voor mij een uitlaatklep om mijn filosofisch ei kwijt te kunnen.”

De muziekmicrobe zat er al vroeg in bij Fabian. “Ik ben op zesjarige leeftijd begonnen aan de muziekschool. Onder lichte dwang van mijn ouders, maar achteraf gezien bleek dat een goede beslissing”, lacht hij.

Zijn favoriete plekje aan de UGent? “De ‘trabla’. (lacht) Dat zijn de trappen van de Blandijn. Ik was, ik moet het toegeven, een van de ‘trablachillers’. Dat zijn studenten die na de uren bleven plakken aan de trappen van de Blandijn tot ‘s avonds laat.”

Aili & Transistorcake

Aili Maruyama van Aili x Transistorcake: “Ik hoop dat ik mijn muziek kan gebruiken voor waar ik in geloof”

De derde UGent-finaliste van De Nieuwe Lichting is Aili Maruyama van Aili x Transistorcake. Aili studeerde politieke wetenschappen en gender en diversiteit aan de UGent. Nu maakt ze “zwoele, dansbare kleefmuziek”, zoals ze het zelf omschrijft.

Tijdens haar studies heeft ze haar ‘partner in crime’ Orson Wouters - in de muziekwereld beter bekend als Transistorcake - leren kennen. “Ik was 20 jaar toen ik hem op een feestje tegenkwam. Het klikte onmiddellijk en we brachten veel tijd door samen”, vertelt Aili. “Ik wist dat hij producet en ik wilde graag een nummer opnemen. Ik ben op hem afgestapt en zo is de trein vertrokken. Nu, zeven jaar later, maken we nog steeds samen muziek.”

Naast haar muzikaal avontuur, is Aili heel geëngageerd. Mocht ze doorbreken met haar muziek, hoopt ze haar stem te kunnen gebruiken voor de goede zaak. “Ik hoop dat ik mijn platform kan gebruiken voor waar ik in geloof. Ik ben heel geëngageerd en probeer bij te dragen waar ik kan”, vertelt de artieste. “Daarom heb ik ook politieke wetenschappen en gender en diversiteit gestudeerd. Ik wist altijd dat ik iets in die richting wilde doen.”

Niet dat ze het studeren zelf mist. “Dat studeren zelf, ik deed dat eigenlijk niet zo graag. Hoewel ik wel graag in de bibliotheek van de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen zat. Onze bib, met de kleine wandelgangen, was best gezellig. Niet veel mensen kenden het en er waren ook nooit veel plekken om te zitten. Het voelde aan als mijn eigen plekje op de universiteit.”

Lees ook

Van de UGent naar Hollywood: deze drie alumni winnen een Academy Award

Op 23 februari liepen drie UGent-alumni over de rode loper in Hollywood om een prestigieuze award in ontvangst te nemen van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, bekend van de Oscars.

Goran, Peter en Wouter
view

Nina Mouton schrijft een brief gericht aan haar 18-jarige zelf

Nina Mouton schrijft een brief aan haar 18-jarige zelf. Welke raad heeft ze voor de jonge Nina uit Lokeren die haar eerste stappen zet richting professionele leven waarin ze zich zal ontpoppen als auteur, spreker en voorvechter van zelfzorg en mild ouderschap?

Nina Mouton
view

UGent'er voor het leven: waarom alumni van levensbelang zijn

Alumni spelen een niet te onderschatten rol in de werking van een universiteit. “De contacten zijn van groot belang, zowel op vlak van onderzoek, onderwijs, reputatie, talentmanagement,...”, vindt emeritus professor Kristiaan Versluys.

Alumni UGentt
view

Zij keren terug naar de universiteit

Of je nu aan het begin of aan het einde van je loopbaan staat: bijleren kan altijd. Om op zoek te gaan naar ontbrekende puzzelstukken in je professionele kennis, of om dromen waar te maken na je pensioen. Inge en Charlotte vertellen het elk vanuit hun eigen perspectief.

Charlotte Waegeman
view