Thomas keerde terug naar de universiteit om zijn job efficiënter te maken

Thomas Peeters

Een diploma behalen is niet noodzakelijk het eindpunt van je studentenleven. Zelfs jaren nadat je afstudeerde, kan je onder het motto levenslang leren nieuwe opleidingen volgen. Zoals Thomas Peeters, die als verpleegkundige een ingenieursopleiding volgde.

Na zijn bachelor verpleegkunde ging Thomas als verpleegkundige aan de slag. Maar de zin om te blijven bijleren heeft hij altijd gehad. Terwijl hij ‘s nachts shiften deed, volgde hij zijn masteropleiding verpleeg- en vroedkunde en niet veel later volgde hij nog een bachelor-na-bachelor (banaba) spoed en intensieve zorg. Om de problemen die hij dagelijks in zijn job ziet beter te begrijpen én ze te kunnen oplossen.

Liefde voor efficiëntie en optimalisaties

Ondertussen is hij verpleegkundig bedrijfsleider van de kritieke diensten van het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA) en voelde hij opnieuw de noodzaak om bij te studeren. Opmerkelijk genoeg vond Thomas zijn gading in de wereld van de ingenieurs, met de opleiding ‘Black Belt in Lean’ van UGain (UGent Academie voor Ingenieurs).

“Ik hou van efficiëntie en het optimaliseren van processen. Niet iedereen beseft dat ziekenhuizen ook bedrijven zijn die in het belang van patiënten best zo efficiënt mogelijk werken”, legt Thomas uit.

Samen met mensen uit bouw- en lingeriesector

Hij geeft een voorbeeld: “Als je met hartproblemen in het ziekenhuis belandt, is de periode tussen het onderzoek en een ingreep liefst zo kort mogelijk. Het is voor iedereen belangrijk dat de processen goed op elkaar zijn afgestemd. Dat wil ik leren. De opleiding is daarom niet alleen voor mezelf een verrijking, maar ook voor het hele ziekenhuis. ‘Black Belt in Lean’ is een managementfilosofie waarin continu verbeteren centraal staat, met als focus een maximale waarde voor de klant en zo weinig mogelijk verspilling van middelen en goederen.”

Dat hij met een achtergrond in de verpleegkunde bij een ingenieursopleiding belandde, ziet hij als een extra voordeel: “Het brengt een boeiende mix van mensen met zich mee. Ik zit er tussen ingenieurs, mensen uit de bouwsector en zelfs iemand van een lingeriemerk. De verschillende inzichten uit andere sectoren zijn heel interessant.”

Nova Academy

Neem een kijkje op het platform van Nova Academy voor een volledig overzicht van onze voortgezette opleidingen, lezingen en studiedagen.

Lees ook

Van denken naar durven: over kansen grijpen en met kleine stapjes je leven veranderen

Stel: je wil iets veranderen in je leven. Stoppen met roken, vermageren, een andere job. Hoe pak je dat aan? “Denken is de eerste stap. Maar je moet vooral durven. Hoe? Door kansen te durven zien en grijpen, of door serendipiteit”, betoogt professor Ann Buysse en decaan van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen.

Ann Buysse
view

Eloise en Emilie studeren hetzelfde als hun vader, maar wat was beter: vroeger of nu?

Wat als je net hetzelfde studeert als die ouders? Eloïse, Koenraad, Emilie en Lieven praten over het studentenleven van vroeger en nu.

student en vader
view

Na de UGent volgt… de wereld

Als universiteit heeft de UGent een wereldwijd netwerk. Via internationale onderzoeksprojecten, samenwerkingsverbanden met andere universiteiten, uitwisselingsprogramma’s, ... En ook via heel wat alumni, die na hun studies uitgevlogen zijn.

Peter Cnudde
view

Drie generaties over hun vakgebied en studententijd: "De economie verandert razendsnel, maar de basis blijft hetzelfde"

Alle drie studeerden ze bedrijfskunde aan de UGent, zij het in compleet andere tijden. Nu keren ze terug naar de campus om een stand van zaken op te maken. Over de economie, hun studies en de wetenschap. De rode draad? “Dat er altijd uitdagingen zullen zijn, maar dat bedrijfskunde je de juiste tools geeft om daarmee om te gaan.”

Alumni
view