Een diploma behalen is niet noodzakelijk het eindpunt van je studentenleven. Zelfs jaren nadat je afstudeerde, kan je onder het motto levenslang leren nieuwe opleidingen volgen. Zoals Thomas Peeters, die als verpleegkundige een ingenieursopleiding volgde.
Na zijn bachelor verpleegkunde ging Thomas als verpleegkundige aan de slag. Maar de zin om te blijven bijleren heeft hij altijd gehad. Terwijl hij ‘s nachts shiften deed, volgde hij zijn masteropleiding verpleeg- en vroedkunde en niet veel later volgde hij nog een bachelor-na-bachelor (banaba) spoed en intensieve zorg. Om de problemen die hij dagelijks in zijn job ziet beter te begrijpen én ze te kunnen oplossen.
Liefde voor efficiëntie en optimalisaties
Ondertussen is hij verpleegkundig bedrijfsleider van de kritieke diensten van het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA) en voelde hij opnieuw de noodzaak om bij te studeren. Opmerkelijk genoeg vond Thomas zijn gading in de wereld van de ingenieurs, met de opleiding ‘Black Belt in Lean’ van UGain (UGent Academie voor Ingenieurs).
“Ik hou van efficiëntie en het optimaliseren van processen. Niet iedereen beseft dat ziekenhuizen ook bedrijven zijn die in het belang van patiënten best zo efficiënt mogelijk werken”, legt Thomas uit.
Samen met mensen uit bouw- en lingeriesector
Hij geeft een voorbeeld: “Als je met hartproblemen in het ziekenhuis belandt, is de periode tussen het onderzoek en een ingreep liefst zo kort mogelijk. Het is voor iedereen belangrijk dat de processen goed op elkaar zijn afgestemd. Dat wil ik leren. De opleiding is daarom niet alleen voor mezelf een verrijking, maar ook voor het hele ziekenhuis. ‘Black Belt in Lean’ is een managementfilosofie waarin continu verbeteren centraal staat, met als focus een maximale waarde voor de klant en zo weinig mogelijk verspilling van middelen en goederen.”
Dat hij met een achtergrond in de verpleegkunde bij een ingenieursopleiding belandde, ziet hij als een extra voordeel: “Het brengt een boeiende mix van mensen met zich mee. Ik zit er tussen ingenieurs, mensen uit de bouwsector en zelfs iemand van een lingeriemerk. De verschillende inzichten uit andere sectoren zijn heel interessant.”
Lees ook
UGent'er voor het leven: waarom alumni van levensbelang zijn
Alumni spelen een niet te onderschatten rol in de werking van een universiteit. “De contacten zijn van groot belang, zowel op vlak van onderzoek, onderwijs, reputatie, talentmanagement,...”, vindt emeritus professor Kristiaan Versluys.
Zij keren terug naar de universiteit
Of je nu aan het begin of aan het einde van je loopbaan staat: bijleren kan altijd. Om op zoek te gaan naar ontbrekende puzzelstukken in je professionele kennis, of om dromen waar te maken na je pensioen. Inge en Charlotte vertellen het elk vanuit hun eigen perspectief.
Bestuurskunde en publiek management: één richting, meerdere wegen
Drie alumni blikken terug op hun opleiding en de richting die ze uiteindelijk uitgingen. Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Simon, Laure en Wouter studeerden alle drie bestuurskunde en publiek management.
Eén richting, meerdere wegen: criminologie
Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Ellen, Katrijn en Laurien studeerden criminologie, maar sloegen daarna elk hun eigen weg in.