Thomas keerde terug naar de universiteit om zijn job efficiënter te maken

Thomas Peeters

Een diploma behalen is niet noodzakelijk het eindpunt van je studentenleven. Zelfs jaren nadat je afstudeerde, kan je onder het motto levenslang leren nieuwe opleidingen volgen. Zoals Thomas Peeters, die als verpleegkundige een ingenieursopleiding volgde.

Na zijn bachelor verpleegkunde ging Thomas als verpleegkundige aan de slag. Maar de zin om te blijven bijleren heeft hij altijd gehad. Terwijl hij ‘s nachts shiften deed, volgde hij zijn masteropleiding verpleeg- en vroedkunde en niet veel later volgde hij nog een bachelor-na-bachelor (banaba) spoed en intensieve zorg. Om de problemen die hij dagelijks in zijn job ziet beter te begrijpen én ze te kunnen oplossen.

Liefde voor efficiëntie en optimalisaties

Ondertussen is hij verpleegkundig bedrijfsleider van de kritieke diensten van het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA) en voelde hij opnieuw de noodzaak om bij te studeren. Opmerkelijk genoeg vond Thomas zijn gading in de wereld van de ingenieurs, met de opleiding ‘Black Belt in Lean’ van UGain (UGent Academie voor Ingenieurs).

“Ik hou van efficiëntie en het optimaliseren van processen. Niet iedereen beseft dat ziekenhuizen ook bedrijven zijn die in het belang van patiënten best zo efficiënt mogelijk werken”, legt Thomas uit.

Samen met mensen uit bouw- en lingeriesector

Hij geeft een voorbeeld: “Als je met hartproblemen in het ziekenhuis belandt, is de periode tussen het onderzoek en een ingreep liefst zo kort mogelijk. Het is voor iedereen belangrijk dat de processen goed op elkaar zijn afgestemd. Dat wil ik leren. De opleiding is daarom niet alleen voor mezelf een verrijking, maar ook voor het hele ziekenhuis. ‘Black Belt in Lean’ is een managementfilosofie waarin continu verbeteren centraal staat, met als focus een maximale waarde voor de klant en zo weinig mogelijk verspilling van middelen en goederen.”

Dat hij met een achtergrond in de verpleegkunde bij een ingenieursopleiding belandde, ziet hij als een extra voordeel: “Het brengt een boeiende mix van mensen met zich mee. Ik zit er tussen ingenieurs, mensen uit de bouwsector en zelfs iemand van een lingeriemerk. De verschillende inzichten uit andere sectoren zijn heel interessant.”

Kom naar de Levenslang Leren Beurs

Wil je je bijscholen, specialiseren, je kansen op de arbeidsmarkt vergroten of iets helemaal nieuws proberen? Of je nu student, werknemer, werkzoekende of ondernemer bent: op de levenslang leren beurs vind je al je mogelijkheden samen onder één dak op 28 maart in Flanders Expo.

Lees ook

Sportpsycholoog Els Snauwaert begeleidt atleten op de Olympische Spelen: “Ook topsporters kunnen onzeker zijn”

De mentale gezondheid van sporters stond nooit eerder zo hard in de belangstelling. Sportpsycholoog en UGent-alumna Els Snauwaert gaat binnenkort naar de Olympische Spelen in Parijs om de Belgische sporters in het zeilen, roeien, gewichtheffen en atletiek te begeleiden.

Olympische Spelen
view

Staat ons erfgoed onder druk?

Erfgoed beroert de gemoederen en verhit het publieke debat. Standbeelden tuimelen van sokkels en monumenten worden beklad. Terwijl UNESCO en de internationale gemeenschap met argusogen de praalwagens van Aalst Carnaval volgen, krijgen kindericonen Pippi Langkous en Zwarte Piet ferme tikken op de vingers en harde vegen uit de pan. Wie weet ruilt zelfs Sinterklaas straks zijn statige mijter in voor de flamboyante kralenkroon van Queen Nikkolah.

Postgraduaat Erfgoed Samenleving
view

Circulaire bioprocestechnologie: één richting, meerdere wegen

Vier alumni blikken terug op hun opleiding en de richting die ze uiteindelijk uitgingen. Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Hanne Van Coillie, Tibo Lefevere, Wim Audenaert en Tristan Deconinck studeerden circulaire bioprocestechnologie aan de UGent Campus Kortrijk.

Een richting, meerdere wegen
view

UGent-alumnus van het Jaar Marianne De Backer: “Als iemand je zegt dat je té ambitieus bent, dan ben je goed bezig”

Marianne De Backer is een van dé namen in de wereld van de biotechnologie. Vandaag is ze ceo van Vir Biotechnology, een biotechbedrijf met hoofdzetel in Silicon Valley. En ze is een voorvechtster van vrouwen op topposities in deze nog altijd door mannen gedomineerde sector.

Alumnus van het jaar
view