Steven Van Gucht schrijft een brief gericht aan zijn 18-jarige zelf

Steven Van Gucht
31 januari 2021 |

Steven Van Gucht schrijft een brief, gericht aan zijn 18-jarige zelf. Welke raad heeft hij voor de jongvolwassen Steven die twijfelt tussen geneeskunde en diergeneeskunde?

Beste Steven,

Hoe gaat het? Ik ben jij, maar dan zo’n 25 jaar ouder. Met andere woorden: jij met meer levenservaring. Meer zelfkennis ook. Vanuit die bevoorrechte positie kan ik je alleen maar zeggen: bekijk je studiekeuze alsjeblieft wat rationeler dan je nu doet. Ik weet het, het is kantje boord: geneeskunde of diergeneeskunde. Maar het argument dat bloed trekken bij een mens akeliger is dan bij een dier, slaat nergens op.

Toegegeven, achteraf gezien ben ik wel heel blij dat door dat nogal domme argument diergeneeskunde als finale keuze uit de bus is gekomen. Het is een heel diverse opleiding die je een zeer brede kijk geeft op biologie en zelfs op geneeskunde. Dat zal je wel merken. Ik zou dus zeggen: ga er gewoon voor. Je hebt genoeg talent en kennis om het te halen. Twijfel niet aan jezelf. Profiteer van de jaren die eraan komen, het is een unieke tijd. Een huizenhoog maar waar cliché. En maak je geen zorgen. Die andere liefde, geneeskunde, komt vanzelf wel weer op je pad.

In je derde jaar zal je les krijgen van professor Hans Nauwynck. Hij zal de gevleugelde woorden uitspreken: “Virology is a ticking time bomb.” Die uitspraak triggert je interesse, vanaf dan zijn we gebeten door virussen. Met wat ik nu weet, raad ik je wel aan om je voldoende te verdiepen in coronavirussen bij mensen. Je zal merken dat ze een beetje stiefmoederlijk behandeld worden, niemand is geïnteresseerd in ‘maar’ een verkoudheid. Geloof me dat we veel kunnen leren van die banale verkoudheden.

Zet niet al te veel druk op jezelf. Je hoeft het niet te intens te doen, dat studeren. Zoek een hobby, ga sporten of zo. Het is natuurlijk ook de aard van het beestje. Als je je voor iets engageert, dan doe je dat met heel veel passie. Je naasten ondervinden daar de nadelen van. Veranderen zal je niet doen. Iets half doen, dat kunnen we nog altijd niet. Maar het helpt dat je het op tijd beseft. Dat je af en toe eens gedwongen moet compenseren. En je werk of opleiding laat voor wat het is om meer aandacht te besteden aan anderen.

Leer mediteren. Ga eens op retraite in een klooster. Zo krijg je meer inzicht in hoe je denkt. Kijk naar je eigen geest als een wetenschapper en besef dat er bepaalde patronen zijn in je hoofd. Valkuilen. Zaken die je triggeren, waardoor je overreageert. Besef dat, aanvaard dat, neem er afstand van en laat dat varen. Dat zou mij een aantal conflicten bespaard hebben. Al vermoed ik dat je hier waarschijnlijk niet naar zult luisteren.

Steven, ik zou je nog heel veel advies kunnen geven. Ga op reis, ontdek de wereld. Dat hoeft niet veel te kosten. Man, je hebt niet veel geld, maar doe op wat je hebt. Dat komt later wel in orde. Besteed ook wat meer tijd aan je imago. Dat hoeft niet extreem te zijn, maar af en toe eens nieuwe kleren kopen kan geen kwaad. Het geeft toch een zekere uitstraling.

En als ik je nog één gouden raad mag geven: koop wat vaker bloemen voor moeder.

Groeten en succes,

Steven

Steven Van Gucht
33-67

Lees ook

Lees ook

Eén richting, meerdere wegen: toegepaste taalkunde

Vier alumni blikken terug op hun opleiding en de richting die ze uiteindelijk uitgingen. Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Alexander, Nikki, Bart en Eline studeerden allevier toegepaste taalkunde. De passie voor talen is er nog steeds en komt bij elk van hen op een andere manier tot uiting in hun job.

Visual Eén Richting, Meerdere Wegen
view

“We willen van de UGent een sterk merk maken in de Verenigde Staten”

Een nieuw Alumni Chapter in San Francisco geeft de UGent, samen met het Chapter in New York, de mogelijkheid om nog meer alumni in de Verenigde Staten te bereiken. Want dat zijn er best wel veel. Maar wat doen de twee Alumni Chapters in de VS precies? Een gesprek met de trotse founding fathers Nicolas Polet en Wim Sohier.

Alumni Chapter VS
view

Start-up Deliverect van UGent-alumni groeide razendsnel uit tot miljardenbedrijf

Het Gentse bedrijf Deliverect is amper drie jaar na de opstart een ‘unicorn’. Een term die wijst op uitzonderlijkheid, want het is als start-up al meer dan een miljard dollar waard. Timing en ervaring zijn volgens oprichters Jan Hollez en Zhong Xu de geheime sleutels voor hun overdonderende succes. En die ervaring begon aan de UGent.

Deliverect
view

Dirk Frimout schrijft een brief gericht aan zijn 17-jarige zelf

Dirk Frimout schrijft een brief aan zijn 17-jarige zelf. Welke raad heeft hij voor de jonge Dirk, die de eerste stap zet op een weg naar ongekende hoogtes?

Dirk Frimout
view