Na de UGent volgt… de wereld

14 maart 2023 |

Als universiteit heeft de UGent een wereldwijd netwerk. Via internationale onderzoeksprojecten, samenwerkingsverbanden met andere universiteiten, uitwisselingsprogramma’s, ... En ook via heel wat alumni, die na hun studies uitgevlogen zijn.

Peter Cnudde

Peter Cnudde is al dertig jaar een captain of industry in Silicon Valley

Bijna dertig jaar nadat hij afstudeerde als burgerlijk ingenieur overschouwt Peter Cnudde zijn carrière tot nog toe. Die was bijzonder succesvol. Jarenlang was hij topingenieur en -ondernemer in Silicon Valley, zowel bij start-ups als bij grote namen als Yahoo. Vandaag investeert hij er in bedrijven die zich focussen op plantaardige voeding. Daarnaast is hij Industry Fellow en lid van de adviesraad van het Sutardja Center for Entrepreneurship & Technology (UC Berkeley).

“In het Sutardja Center richtte ik mee het ‘Alt: Meat Lab’ op, een programma rond plantaardig vlees en zuivel. We informeren de studenten over de technische en zakelijke kant van vegetarische voeding. Wat ik nu doe, voelt niet als werken. Het is mijn passie.

Het is hier in Californië dat ik uit volle overtuiging vegetariër werd. Omdat dieren in de vleesindustrie zo slecht behandeld worden, en omwille van de ecologische impact van de vleesproductie. Mijn streefdoel is om dieren volledig te bannen uit de voedselindustrie. Natuurlijk is dat niet makkelijk. Mensen zijn het gewoon om vlees op hun bord te hebben, het zit ingebakken in heel wat culturen.

Toch ben ik ervan overtuigd dat het mogelijk is, als je goede en betaalbare alternatieven hebt. Daarom investeer ik in bedrijven die op zoek gaan naar die alternatieven. Ik heb veel geluk dat ik die keuze kán maken, en dat ik dat hier op deze plek kan doen. Hier ben ik omringd door ongelooflijk slimme en getalenteerde mensen uit alle hoeken van de wereld. En ik heb geluk dat ik zo’n goede opleiding had. Ook dat mag je niet vanzelfsprekend vinden.

Vroeger stond ik daar minder bij stil. Dat ik voor de UGent koos, was voor mij heel logisch: mijn vader werkte er destijds als prof, en ook mijn zus ging er studeren. Ik ging voor burgerlijk ingenieur, simpelweg omdat ik er altijd van droomde om ingenieur te zijn.

Dat heb ik dan ook jarenlang gedaan, eerst in België, maar al snel in het buitenland. En sinds 2000 in Silicon Valley. Het was hard werken: als leidinggevende zit je hier al snel aan honderd uur per week. Ik heb dat graag gedaan, maar nu is het tijd voor iets anders. Nu houd ik me bezig met mijn passie en daar ben ik heel dankbaar voor.”

Ooit geen universitaire ambities, nu beschermt Fanny Douvere oceanen wereldwijd

Al sinds 2009 leidt ze het mariene erfgoedprogramma van Unesco, en werkt ze nauw samen met regeringen en organisaties over de hele wereld. Voor Fanny Douvere is haar carrière allesbehalve vanzelfsprekend.

“Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling dat ik verder zou studeren. Ik belandde in het beroepssecundair onderwijs, en ben gediplomeerd als kleermaker. Niemand in mijn familie heeft universitaire studies gevolgd. Maar toen kwam ik in contact met een koppel advocaten. Zij maakten me helemaal warm om aan de UGent te studeren. Ik heb de sprong gewaagd, en met succes: uiteindelijk heb ik er zelfs mijn doctoraat behaald.

Fanny Douvere
67-33

Ik koos voor politieke wetenschappen omdat dat me haalbaar leek. Gelukkig bood de universiteit me studiebegeleiding aan. Dat is mijn geluk geweest. Ik heb alles te danken aan het feit dat ik geboren ben in een democratische gemeenschap. Dat besef ik des te meer als ik zie hoe het er elders in de wereld aan toegaat.

Mijn fascinatie voor oceanen is er altijd wel geweest: ik ben opgegroeid aan zee. Toch was het niet per se mijn plan om er mijn carrière aan te wijden. Eerst wilde ik diplomaat worden. Dat kwam door de inspirerende lessen diplomatiek recht van professor Frank Maes. Uiteindelijk heb ik bij hem gedoctoreerd rond ruimteplanning op zee.

Dankzij een stage, gefinancierd door de Vlaamse overheid, belandde ik bij Unesco. Ook dat waardeer ik enorm: een onbetaalde stage was omwille van mijn financiële situatie geen optie. Ik raad iedereen aan om zo’n internationale stage te volgen. Het kan je verdere carrière bepalen. Ik vind dat we in Vlaanderen vaak te bescheiden zijn, en dat we te vaak op dezelfde plek blijven. Maar als je de lat hoger legt, kom je ook hoger terecht.

Vandaag leid ik het mariene erfgoedprogramma en zorg ik tegelijkertijd voor fondsen. Die komen van regeringen, bedrijven of privépersonen. Onlangs werkten we heel nauw samen met de regering van Australië rond de problemen met het Great Barrier Reef, door de klimaatopwarming. Australië heeft een nieuwe wet ondertekend om de uitstoot met minstens 43% te reduceren. Dat is wereldwijd ongezien, en een rechtstreeks gevolg van onze onderhandelingen. Het toont aan dat oceaanbescherming en klimaatverandering enorm gestegen zijn op de internationale agenda. Dankzij zulke samenwerkingen ben ik best wel optimistisch over de toekomst.

Infinitum

Hoe ver in de wereld je diploma je ook brengt, via Infinitum blijf je dichtbij je medealumni. Registreer je op het alumniplatform voor UGent'ers. Alumni in het buitenland kunnen aansluiten bij de Infinitum-groep Alumni Abroad.

Lees ook

Van de UGent naar Hollywood: deze drie alumni winnen een Academy Award

Op 23 februari liepen drie UGent-alumni over de rode loper in Hollywood om een prestigieuze award in ontvangst te nemen van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, bekend van de Oscars.

Goran, Peter en Wouter
view

Nina Mouton schrijft een brief gericht aan haar 18-jarige zelf

Nina Mouton schrijft een brief aan haar 18-jarige zelf. Welke raad heeft ze voor de jonge Nina uit Lokeren die haar eerste stappen zet richting professionele leven waarin ze zich zal ontpoppen als auteur, spreker en voorvechter van zelfzorg en mild ouderschap?

Nina Mouton
view

UGent'er voor het leven: waarom alumni van levensbelang zijn

Alumni spelen een niet te onderschatten rol in de werking van een universiteit. “De contacten zijn van groot belang, zowel op vlak van onderzoek, onderwijs, reputatie, talentmanagement,...”, vindt emeritus professor Kristiaan Versluys.

Alumni UGentt
view

Zij keren terug naar de universiteit

Of je nu aan het begin of aan het einde van je loopbaan staat: bijleren kan altijd. Om op zoek te gaan naar ontbrekende puzzelstukken in je professionele kennis, of om dromen waar te maken na je pensioen. Inge en Charlotte vertellen het elk vanuit hun eigen perspectief.

Charlotte Waegeman
view