Annelies keerde terug naar de universiteit om Oekraïens te leren

Annelies De Hertogh

Een diploma behalen is niet noodzakelijk het eindpunt van je studentenleven. Zelfs jaren nadat je afstudeerde, kan je onder het motto levenslang leren nieuwe opleidingen volgen. Uit praktische overweging: het helpt je professionele carrière verder vorm te geven. Of puur uit eigen interesse. Annelies volgde een opleiding Oekraïens aan de UGent uit liefde voor taal én als steun voor Oekraïne.

Annelies de hertogh studeerde meer dan twintig jaar geleden af als vertaalkundige Engels en Russisch. Nu is ze freelance literair vertaler en vertaalt ze romans, voornamelijk uit het Russisch, naar het Nederlands. Een cursus Oekraïens was gezien haar achtergrond een kleine stap, al zette ze die vooral vanuit persoonlijke ontwikkeling.

Vervolgcursus Oekraïens

Na het succes van de inleidende taalcursus Oekraïens lanceert de Humanities Academie in april een vervolgcursus Oekraïens: zes on campus werkcolleges waarin de kennis van de Oekraïense taal en in het bijzonder de grammatica zowel verbreed als verdiept wordt.

Symbolische steun

“Ik denk er al even aan om nog een andere Slavische taal te studeren. Ik heb overwogen om Tsjechisch te volgen, omdat ik Tsjechische vrienden heb. Maar toen ik toevallig op Facebook zag passeren dat de UGent een cursus Oekraïens aanbood, stuurde ik het meteen enthousiast door naar mijn vertaalpartner. We komen regelmatig Oekraïens tegen in de romans die we samen vertalen. Soms is een personage Oekraïens, of zijn er verwijzingen naar het land of de cultuur. Die woorden en verwijzingen begrijpen zonder hulplijn te hoeven inschakelen is een meerwaarde bij het vertalen.”

Het uitbreken van de oorlog in Oekraïne gaf Annelies nog een extra zetje: de taal leren was voor haar een soort van symbolische steunbetuiging aan de Oekraïners. En er was ook een praktische reden: “Ik heb in het begin van de oorlog Oekraïense vluchtelingen opgevangen en ik vond het toen jammer dat ik geen Oekraïens kende. Jelena en Petro bleken gewoon Russisch te spreken, maar de intentie om Oekraïens te leren was geboren (lacht).”
 

Annelies De Hertogh

Combinatie met gezinsleven

Annelies kijkt tevreden terug op haar beslissing om bij te studeren. “Ik heb altijd die kriebel gehad. Ik vond het fantastisch om opnieuw op de schoolbanken te zitten. Mijn motivatie was zelfs nog groter dan vroeger.”

Het grootste vraagteken – is het te combineren met een gezinsleven? – heeft ze met deze opleiding achter zich kunnen laten. “Als je uit de les komt, volgt de realiteit: ik heb een fulltime job, kinderen en een huishouden. De combinatie met een intensieve opleiding is niet makkelijk. Juist daarom vind ik de kortere opleidingen zoals de cursus Oekraïens zo interessant.”

33-67

Lees ook

Sportpsycholoog Els Snauwaert begeleidt atleten op de Olympische Spelen: “Ook topsporters kunnen onzeker zijn”

De mentale gezondheid van sporters stond nooit eerder zo hard in de belangstelling. Sportpsycholoog en UGent-alumna Els Snauwaert gaat binnenkort naar de Olympische Spelen in Parijs om de Belgische sporters in het zeilen, roeien, gewichtheffen en atletiek te begeleiden.

Olympische Spelen
view

Staat ons erfgoed onder druk?

Erfgoed beroert de gemoederen en verhit het publieke debat. Standbeelden tuimelen van sokkels en monumenten worden beklad. Terwijl UNESCO en de internationale gemeenschap met argusogen de praalwagens van Aalst Carnaval volgen, krijgen kindericonen Pippi Langkous en Zwarte Piet ferme tikken op de vingers en harde vegen uit de pan. Wie weet ruilt zelfs Sinterklaas straks zijn statige mijter in voor de flamboyante kralenkroon van Queen Nikkolah.

Postgraduaat Erfgoed Samenleving
view

Circulaire bioprocestechnologie: één richting, meerdere wegen

Vier alumni blikken terug op hun opleiding en de richting die ze uiteindelijk uitgingen. Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Hanne Van Coillie, Tibo Lefevere, Wim Audenaert en Tristan Deconinck studeerden circulaire bioprocestechnologie aan de UGent Campus Kortrijk.

Een richting, meerdere wegen
view

UGent-alumnus van het Jaar Marianne De Backer: “Als iemand je zegt dat je té ambitieus bent, dan ben je goed bezig”

Marianne De Backer is een van dé namen in de wereld van de biotechnologie. Vandaag is ze ceo van Vir Biotechnology, een biotechbedrijf met hoofdzetel in Silicon Valley. En ze is een voorvechtster van vrouwen op topposities in deze nog altijd door mannen gedomineerde sector.

Alumnus van het jaar
view