Annelies keerde terug naar de universiteit om Oekraïens te leren

Annelies De Hertogh

Een diploma behalen is niet noodzakelijk het eindpunt van je studentenleven. Zelfs jaren nadat je afstudeerde, kan je onder het motto levenslang leren nieuwe opleidingen volgen. Uit praktische overweging: het helpt je professionele carrière verder vorm te geven. Of puur uit eigen interesse. Annelies volgde een opleiding Oekraïens aan de UGent uit liefde voor taal én als steun voor Oekraïne.

Annelies de hertogh studeerde meer dan twintig jaar geleden af als vertaalkundige Engels en Russisch. Nu is ze freelance literair vertaler en vertaalt ze romans, voornamelijk uit het Russisch, naar het Nederlands. Een cursus Oekraïens was gezien haar achtergrond een kleine stap, al zette ze die vooral vanuit persoonlijke ontwikkeling.

Vervolgcursus Oekraïens

Na het succes van de inleidende taalcursus Oekraïens lanceert de Humanities Academie in april een vervolgcursus Oekraïens: zes on campus werkcolleges waarin de kennis van de Oekraïense taal en in het bijzonder de grammatica zowel verbreed als verdiept wordt.

Symbolische steun

“Ik denk er al even aan om nog een andere Slavische taal te studeren. Ik heb overwogen om Tsjechisch te volgen, omdat ik Tsjechische vrienden heb. Maar toen ik toevallig op Facebook zag passeren dat de UGent een cursus Oekraïens aanbood, stuurde ik het meteen enthousiast door naar mijn vertaalpartner. We komen regelmatig Oekraïens tegen in de romans die we samen vertalen. Soms is een personage Oekraïens, of zijn er verwijzingen naar het land of de cultuur. Die woorden en verwijzingen begrijpen zonder hulplijn te hoeven inschakelen is een meerwaarde bij het vertalen.”

Het uitbreken van de oorlog in Oekraïne gaf Annelies nog een extra zetje: de taal leren was voor haar een soort van symbolische steunbetuiging aan de Oekraïners. En er was ook een praktische reden: “Ik heb in het begin van de oorlog Oekraïense vluchtelingen opgevangen en ik vond het toen jammer dat ik geen Oekraïens kende. Jelena en Petro bleken gewoon Russisch te spreken, maar de intentie om Oekraïens te leren was geboren (lacht).”
 

Annelies De Hertogh

Combinatie met gezinsleven

Annelies kijkt tevreden terug op haar beslissing om bij te studeren. “Ik heb altijd die kriebel gehad. Ik vond het fantastisch om opnieuw op de schoolbanken te zitten. Mijn motivatie was zelfs nog groter dan vroeger.”

Het grootste vraagteken – is het te combineren met een gezinsleven? – heeft ze met deze opleiding achter zich kunnen laten. “Als je uit de les komt, volgt de realiteit: ik heb een fulltime job, kinderen en een huishouden. De combinatie met een intensieve opleiding is niet makkelijk. Juist daarom vind ik de kortere opleidingen zoals de cursus Oekraïens zo interessant.”

33-67

Lees ook

Van denken naar durven: over kansen grijpen en met kleine stapjes je leven veranderen

Stel: je wil iets veranderen in je leven. Stoppen met roken, vermageren, een andere job. Hoe pak je dat aan? “Denken is de eerste stap. Maar je moet vooral durven. Hoe? Door kansen te durven zien en grijpen, of door serendipiteit”, betoogt professor Ann Buysse en decaan van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen.

Ann Buysse
view

Eloise en Emilie studeren hetzelfde als hun vader, maar wat was beter: vroeger of nu?

Wat als je net hetzelfde studeert als die ouders? Eloïse, Koenraad, Emilie en Lieven praten over het studentenleven van vroeger en nu.

student en vader
view

Thomas keerde terug naar de universiteit om zijn job efficiënter te maken

Een diploma behalen is niet noodzakelijk het eindpunt van je studentenleven. Zelfs jaren nadat je afstudeerde, kan je onder het motto levenslang leren nieuwe opleidingen volgen. Zoals Thomas Peeters, die als verpleegkundige een ingenieursopleiding volgde.

Thomas Peeters
view

Na de UGent volgt… de wereld

Als universiteit heeft de UGent een wereldwijd netwerk. Via internationale onderzoeksprojecten, samenwerkingsverbanden met andere universiteiten, uitwisselingsprogramma’s, ... En ook via heel wat alumni, die na hun studies uitgevlogen zijn.

Peter Cnudde
view