Annelies keerde terug naar de universiteit om Oekraïens te leren

Annelies De Hertogh

Een diploma behalen is niet noodzakelijk het eindpunt van je studentenleven. Zelfs jaren nadat je afstudeerde, kan je onder het motto levenslang leren nieuwe opleidingen volgen. Uit praktische overweging: het helpt je professionele carrière verder vorm te geven. Of puur uit eigen interesse. Annelies volgde een opleiding Oekraïens aan de UGent uit liefde voor taal én als steun voor Oekraïne.

Annelies de hertogh studeerde meer dan twintig jaar geleden af als vertaalkundige Engels en Russisch. Nu is ze freelance literair vertaler en vertaalt ze romans, voornamelijk uit het Russisch, naar het Nederlands. Een cursus Oekraïens was gezien haar achtergrond een kleine stap, al zette ze die vooral vanuit persoonlijke ontwikkeling.

Vervolgcursus Oekraïens

Na het succes van de inleidende taalcursus Oekraïens lanceert de Humanities Academie in april een vervolgcursus Oekraïens: zes on campus werkcolleges waarin de kennis van de Oekraïense taal en in het bijzonder de grammatica zowel verbreed als verdiept wordt.

Symbolische steun

“Ik denk er al even aan om nog een andere Slavische taal te studeren. Ik heb overwogen om Tsjechisch te volgen, omdat ik Tsjechische vrienden heb. Maar toen ik toevallig op Facebook zag passeren dat de UGent een cursus Oekraïens aanbood, stuurde ik het meteen enthousiast door naar mijn vertaalpartner. We komen regelmatig Oekraïens tegen in de romans die we samen vertalen. Soms is een personage Oekraïens, of zijn er verwijzingen naar het land of de cultuur. Die woorden en verwijzingen begrijpen zonder hulplijn te hoeven inschakelen is een meerwaarde bij het vertalen.”

Het uitbreken van de oorlog in Oekraïne gaf Annelies nog een extra zetje: de taal leren was voor haar een soort van symbolische steunbetuiging aan de Oekraïners. En er was ook een praktische reden: “Ik heb in het begin van de oorlog Oekraïense vluchtelingen opgevangen en ik vond het toen jammer dat ik geen Oekraïens kende. Jelena en Petro bleken gewoon Russisch te spreken, maar de intentie om Oekraïens te leren was geboren (lacht).”
 

Annelies De Hertogh

Combinatie met gezinsleven

Annelies kijkt tevreden terug op haar beslissing om bij te studeren. “Ik heb altijd die kriebel gehad. Ik vond het fantastisch om opnieuw op de schoolbanken te zitten. Mijn motivatie was zelfs nog groter dan vroeger.”

Het grootste vraagteken – is het te combineren met een gezinsleven? – heeft ze met deze opleiding achter zich kunnen laten. “Als je uit de les komt, volgt de realiteit: ik heb een fulltime job, kinderen en een huishouden. De combinatie met een intensieve opleiding is niet makkelijk. Juist daarom vind ik de kortere opleidingen zoals de cursus Oekraïens zo interessant.”

33-67

Lees ook

UGent'er voor het leven: waarom alumni van levensbelang zijn

Alumni spelen een niet te onderschatten rol in de werking van een universiteit. “De contacten zijn van groot belang, zowel op vlak van onderzoek, onderwijs, reputatie, talentmanagement,...”, vindt emeritus professor Kristiaan Versluys.

Alumni UGentt
view

Zij keren terug naar de universiteit

Of je nu aan het begin of aan het einde van je loopbaan staat: bijleren kan altijd. Om op zoek te gaan naar ontbrekende puzzelstukken in je professionele kennis, of om dromen waar te maken na je pensioen. Inge en Charlotte vertellen het elk vanuit hun eigen perspectief.

Charlotte Waegeman
view

Bestuurskunde en publiek management: één richting, meerdere wegen

Drie alumni blikken terug op hun opleiding en de richting die ze uiteindelijk uitgingen. Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Simon, Laure en Wouter studeerden alle drie bestuurskunde en publiek management.

Campus Tweekerken
view

Eén richting, meerdere wegen: criminologie

Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Ellen, Katrijn en Laurien studeerden criminologie, maar sloegen daarna elk hun eigen weg in.

Faculteit Recht en Criminologie
view