Margo Vansynghel zwaaide in 2012 aan de UGent af met een master in de kunstwetenschappen. Daarna volgde ze nog een opleiding journalistiek. Na vier jaar als cultuur- en lifestyle journalist bij De Tijd en weekendmagazine Sabato verhuisde ze in 2016 naar Seattle, de liefde achterna. Daar werkt ze als ‘Arts Economy reporter’ voor The Seattle Times. Hoe kijkt zij naar de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen?
“Ik ben wakker geworden in een land dat met ingehouden adem wacht op wat de komende jaren zullen brengen. Sommigen zijn oprecht bang, anderen voelen zich gesterkt. Correcte berichtgeving en journalistiek zijn daarom belangrijker dan ooit, zowel in de VS als in de rest van de wereld.”
We horen vaak spreken over een verdeeld Amerika.
“Ik hoor dat hier vaak zeggen. Ik ben het daar niet mee oneens, maar een gelijkaardige polarisatie zie ik ook in Europa en andere delen van de wereld. Deze verkiezingen toonden een duidelijke ruk naar rechts bij de meeste demografische groepen en in zowat alle staten, behalve dan in Washington State, waar Seattle zich bevindt.
We hebben het vaak over politieke verdeeldheid, maar misschien niet genoeg over een ander soort polarisering: de kloof tussen arm en rijk, die in de Verenigde Staten groter is dan in de meeste andere ontwikkelde landen en de afgelopen decennia enkel toenam.”
Hoe zie je de journalistiek in Amerika evolueren?
“De pers staat in het algemeen onder enorme druk. In de Verenigde Staten zie je een toename van zogenaamde ‘nieuwswoestijnen’ waar er een groot gebrek is aan lokale journalistiek. De kloof tussen wie toegang tot lokaal nieuws heeft en wie niet, neemt enkel toe. Volgens mij zal dat desastreuze gevolgen hebben voor onze samenleving, want onderzoek toont aan dat op plaatsen zonder nieuws de corruptie toeneemt en de kiezers afhaken. Dat draagt dan weer bij tot politieke polarisatie en verspreiding van desinformatie.
Een andere zorgelijke trend is de wereldwijde toename van zowel online als fysieke aanvallen tegen journalisten, bedreigingen en andere pogingen om de persvrijheid in te perken. Dat zie ik helaas niet meteen beter worden.”
Als journalist ben je vooral bezig met cultuur. Wat zullen de gevolgen zijn voor die sector?
“De politieke situatie zal op een directe manier invloed op de cultuursector hebben. Zo is het geen geheim dat Donald Trump de National Endowment for the Arts (NEA) liever geen financiering meer zou geven. De NEA is als onafhankelijk federaal agentschap de grootste fondsen- en subsidieverschaffer voor artistieke projecten. En de cultuursector is nog steeds financieel aan het bekomen van de coronapandemie.
Ik verwacht ook dat we een impact zullen zien in de kunst en culturele productie zelf. Kunstenaars, muzikanten, theatermakers en schrijvers zijn vaak degenen die de socio-politieke situatie begrijpelijk of zelfs belachelijk maken, bekritiseren en in context plaatsen. Zij bieden ook een ontsnapping aan de realiteit en geven mensen een plek en moment waar ze rust en vreugde kunnen vinden.”
Lees ook
Chelly’s strijd tegen leukemie: “We hebben je nodig – registreer je als stamceldonor”
Toen Chelly Kerkhof in december 2023 de diagnose acute myeloïde leukemie kreeg, stond haar wereld stil. Op 26-jarige leeftijd, in het laatste jaar van haar masterstudie Communicatiewetenschappen aan de UGent, werd ze plotseling geconfronteerd met een keiharde realiteit: haar leven was afhankelijk van een stamceldonor.
Industrieel Ontwerpen: één richting, meerdere wegen
Vier alumni blikken terug op hun opleiding en de richting die ze uiteindelijk uitgingen. Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Pauline, Rob en Alyssa studeerden alledrie industrieel ingenieur: industrieel ontwerpen.
UGent-alumnus van het jaar: wie waren de eerdere laureaten?
De verkiezing van UGent- alumnus van het jaar is een nog jonge traditie aan de UGent, maar wel een blijver. Want de UGent zou geen UGent zijn zonder onze alumni. Daarom huldigen we jaarlijks een oud-student die een bijzondere prestatie heeft neergezet. Welke alumni kregen de titel al?
Alumnus Zhong is ondernemer in de VS: in welk Amerika werd hij wakker?
Zhong Xu woont afwisselend in Londen en New York van waaruit hij leiding geeft aan ‘unicorn’ Deliverect, een onderneming met een waarde van meer dan 1 miljard dollar. Hoe kijkt hij naar de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen?