20 van 2020: Jelle maakte een carrièreswitch en werd vader

Jelle Van Goethem
17 december 2020 |

Het bijzondere en bevreemdende jaar 2020 nadert zijn einde. Tijd voor een stand van zaken. Het lot koos 20 mensen met een band met de UGent. Zij vertellen wat 2020 voor hen betekende, wat ze meenemen naar volgend jaar en vooral: hun hoop voor 2021.

Jelle Van Goethem studeerde in 2010 af als master in de geschiedenis aan de UGent. Na een manama bedrijfseconomie en lerarenopleiding werkte hij zeven jaar als leerkracht. Tot hij dit jaar van job veranderde. Ook in zijn privéleven was 2020 een mijlpaal, met de geboorte van zijn eerste zoon.

Wat betekende 2020 voor jou?

“Ik was in augustus een jaar aan de slag als ‘gedetacheerd’ leerkracht. Het idee is dat je ‘uitgeleend’ wordt aan een bedrijf, wat interessante kruisbestuiving oplevert. Ik zat een jaar bij meemoo, Het Archief voor Onderwijs. Zij bieden leerkrachten gedigitaliseerde audiovisuele content aan van musea en openbare of commerciële omroepen. Zeker bij afstandsonderwijs zijn zulke fragmenten handig. Mijn rol was om fragmenten te selecteren die interessant zijn voor de eerste graad geschiedenis, STEM en mens en samenleving. In september kreeg ik de kans om vast in dienst te gaan bij meemoo. Ik had zin in iets nieuws, dus heb de kans gegrepen. Al ging er een dilemma aan vooraf, want op zich gaf ik ook graag les. Het voelde wel wat vreemd om al vrij snel nadien van thuis te moeten werken.”

Jelle Van Goethem

Op welke prestatie van het afgelopen jaar ben je het meest trots?

“De geboorte van mijn eerste zoon! Dat had een grote impact. Hij werd geboren in juli. De laatste maanden van de zwangerschap vielen tijdens de lockdown. Het jammere was dat er maar weinig bezoek mocht komen en we die voorbereidingsfase - het is bijna zover! - minder konden delen dan verwacht. Na de bevalling zagen we er vooral de voordelen van: we werden niet meteen overrompeld door bezoek in het ziekenhuis. Door het thuiswerk kunnen we in alle rust veel tijd doorbrengen met ons drietjes, dat heeft zeker zijn charme. Mijn zoon is een heel vrolijk mannetje. Niet de beste slaper, maar voor de rest wel heel fijn.”

33-67
Zet jouw beste wensen op de boekentoren

Het voorbije jaar was ongewoon, maar ook een jaar boordevol warmte. We steunden elkaar en deelden lief en leed. Dit is jouw kans om iedereen te bedanken die voor jou klaar stond. Niet zomaar, maar met jouw beste wensen virtueel geprojecteerd op de Boekentoren.

Wie was jouw strafste UGent’er?

“Ik heb heel veel goeie proffen gehad, dus het is moeilijk om er één iemand uit te kiezen. Ik vind het fijn om nog contact te houden met vrienden die bij de UGent werken, zoals Hans Blomme. Zo ben ik nog wat betrokken bij de universiteit waar ik toch jaren doorbracht.”

Wat hoop je voor 2021?

“Een oplossing voor corona, zodat iedereen terug naar kantoor kan en vrij met elkaar mag omgaan. Vooral het niet mogen zien van vrienden en familie is heel vervelend, of als dat wel mag: het heel voorzichtig moeten zijn. Ik hoop dat we terug naar het normale kunnen.”

Stel dat je terug kan naar 1 januari 2020. Wat zou je anders doen?

“Veel mensen zouden misschien nog eens op reis gaan. Maar dat ging bij ons sowieso niet: mijn vrouw was zwanger. Professioneel liep alles ook gewoon door. Ik denk dat ik vooral de mensen uit mijn naaste omgeving die besmet zijn geraakt, zou waarschuwen. En nog eens goed genieten van afspreken met vrienden en familie.”

Wat wens je andere UGent’ers toe in 2021?

“Een goede gezondheid, uiteraard. Hopelijk een werkend vaccin en een normale gang van zaken.”

20 VAN 2020: LEES DE ANDERE INTERVIEWS

Het lot koos 20 mensen met een band met de UGent. Zij vertellen wat 2020 voor hen betekende, wat ze meenemen naar volgend jaar en vooral: hun hoop voor 2021.

Lees ook

Ik twijfel, dus ik ben: Sofie Verbrugge

Sofie Verbrugge

Waar ligt de grens tussen plagen en pesten?

Trustpunt

Sim is student Geneeskunde, maar bouwt ook zwembaden

Sim

“Een duurzamer Europa vraagt verschuiving van activiteiten tussen landen”

Tarwe