20 van 2020: Alex kreeg een smartphone van zijn kinderen

Portret Alexander Verhegge
23 december 2020 |

Het bijzondere en bevreemdende jaar 2020 nadert zijn einde. Tijd voor een stand van zaken. Het lot koos 20 mensen met een band met de UGent. Zij vertellen wat 2020 voor hen betekende, wat ze meenemen naar volgend jaar en vooral: hun hoop voor 2021.

Alex Verhegge studeerde in 1969 af aan de UGent in de rechten. Hij begon zijn carrière als advocaat en combineerde dat later met assistentschap aan de universiteit. Nadien werd hij magistraat en uiteindelijk werkte hij aan het parket-generaal bij het hof van beroep in Brussel, waar hij dit jaar verplicht met pensioen moest.

Hoe was 2020 voor jou?

“Het was geen makkelijk jaar. De uitbraak van het coronavirus viel samen met het einde van mijn loopbaan. Ik neem het woord ‘pensioen’ niet graag in de mond, want een pensioen is niet voor mij weggelegd. Als je, net als ik, volop in het beroep staat, voelt deze periode eerder aan als een lange vakantie. Sinds het begin van mijn eindeloopbaan voel ik de gevolgen van de pandemie dan ook sterk. Ik kan minder activiteiten doen, ik zie vrienden en familie minder en in de afgelopen maanden heb ik ook een aantal vrienden verloren die ik sinds het begin van de coronacrisis niet meer heb kunnen zien. Ik heb wel meer tijd voor mijn interesses. Ik fiets en wandel graag, ik ga graag zwemmen en ik reis graag. Tijdens mijn loopbaan had ik daar weinig tijd voor.”

Heb je nieuwe dingen ontdekt dit jaar?

“Ik heb Zoom ontdekt de afgelopen maanden. Ik ben lid van een serviceclub waar normaal regelmatig vergaderingen voor zijn. Door de pandemie konden die natuurlijk niet plaatsvinden, dus zijn ook wij overgeschakeld naar Zoom. En ik ben nu ook de eigenaar van een smartphone. Ik heb er een van mijn kinderen gekregen, ze vonden dat ik er eentje nodig had. Toegegeven, het is wel handig.”

Wat zijn je plannen voor 2021?

“Het grootste deel zal in functie staan van het einde van de pandemie. Ik hoop snel nog eens naar Londen te kunnen gaan, waar mijn petekind woont. Hij heeft ondertussen een kindje gekregen, maar ik heb haar jammer genoeg nog niet kunnen vasthouden. Daarnaast hoop ik snel weer familie en vrienden te mogen ontvangen. Verder heb ik een hele hoop boeken die ik graag zou lezen. Die liggen al jaren klaar, maar ik heb er nu pas tijd voor.”

ZET JOUW BESTE WENSEN OP DE BOEKENTOREN

Het voorbije jaar was ongewoon, maar ook een jaar boordevol warmte. We steunden elkaar en deelden lief en leed. Dit is jouw kans om iedereen te bedanken die voor jou klaar stond. Niet zomaar, maar met jouw beste wensen virtueel geprojecteerd op de Boekentoren.

Wie was jouw strafste UGent’er?

“Professor Tessa Kerre. Zij voert onderzoek naar de bestrijding van kanker met nieuwe technieken. Zij levert goed werk en voert levensnoodzakelijk onderzoek. Maar ook de rector, Rik Van de Walle, heeft goed werk geleverd. Ik denk dat hij noodzakelijke beslissingen heeft genomen tijdens de coronacrisis. Hij draagt een grote verantwoordelijkheid en heeft die opgenomen.”

Op welke prestatie ben je het meest trots van het afgelopen jaar?

“Ik heb veel mooie plekken ontdekt in en rond Gent. Het Parkbos in Sint-Denijs-Westrem bijvoorbeeld, of de kastelen in Destelbergen en de fietsknooppunten rond de Leie. Ik heb ook het Gents Universiteitsmuseum ontdekt. Ik vind het een heel goed initiatief van de universiteit en kan iedereen een bezoekje aanraden. Dit jaar heb ik ook enkele kilometers gestapt in de Stop Parkinson Walk. Dat is een wandeling langs de Belgische grenzen met de bedoeling om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Dat vond ik fantastisch.”

Portret Alexander Verhegge
67-33

Wat hoop je voor 2021?

“Het einde van de pandemie. Net als iedereen vermoed ik. En dat de economie zich herstelt, want die zal nog een weerslag krijgen. Verder hoop ik dat mijn vijf kleinkinderen het maken. Ze hebben veel potentieel en ik hoop dat ze de kansen die ze krijgen met beide handen grijpen. En ik hoop dat de wereld op termijn wat beter wordt voor hen.”

Wat wil je meenemen naar 2021?

“Dat je altijd voort moet strijden en niet mag opgeven. Dat vind ik het belangrijkste. Je moet positief blijven, dan komt het wel goed. Maar iedereen moet voor z’n eigen deur vegen.”

20 van 2020: Lees de andere interviews

Het lot koos 20 mensen met een band met de UGent. Zij vertellen wat 2020 voor hen betekende, wat ze meenemen naar volgend jaar en vooral: hun hoop voor 2021.

Lees ook

Sportpsycholoog Els Snauwaert begeleidt atleten op de Olympische Spelen: “Ook topsporters kunnen onzeker zijn”

De mentale gezondheid van sporters stond nooit eerder zo hard in de belangstelling. Sportpsycholoog en UGent-alumna Els Snauwaert gaat binnenkort naar de Olympische Spelen in Parijs om de Belgische sporters in het zeilen, roeien, gewichtheffen en atletiek te begeleiden.

Olympische Spelen
view

Circulaire bioprocestechnologie: één richting, meerdere wegen

Vier alumni blikken terug op hun opleiding en de richting die ze uiteindelijk uitgingen. Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Hanne Van Coillie, Tibo Lefevere, Wim Audenaert en Tristan Deconinck studeerden circulaire bioprocestechnologie aan de UGent Campus Kortrijk.

Een richting, meerdere wegen
view

UGent-alumnus van het Jaar Marianne De Backer: “Als iemand je zegt dat je té ambitieus bent, dan ben je goed bezig”

Marianne De Backer is een van dé namen in de wereld van de biotechnologie. Vandaag is ze ceo van Vir Biotechnology, een biotechbedrijf met hoofdzetel in Silicon Valley. En ze is een voorvechtster van vrouwen op topposities in deze nog altijd door mannen gedomineerde sector.

Alumnus van het jaar
view

Van de UGent naar Hollywood: deze drie alumni winnen een Academy Award

Op 23 februari liepen drie UGent-alumni over de rode loper in Hollywood om een prestigieuze award in ontvangst te nemen van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, bekend van de Oscars.

Goran, Peter en Wouter
view