Jarne Ghijsels is Student van het Jaar 2022

24 juni 2022 |
Jarne Ghijsels

Stad Gent heeft bachelorstudent biomedische wetenschappen Jarne Ghijsels verkozen tot Student van het Jaar 2022. Op het einde van elk academiejaar zet de stad met deze actie een student in de kijker die ze als rolmodel ziet voor alle andere studenten.

Jarne: “Ik was aangenaam verrast om te horen dat ik uiteindelijk verkozen was, zeker als ik zie hoeveel andere studenten zoveel tijd en werk steken in verschillende extracurriculaire activiteiten.”

Jarne heeft zich de afgelopen jaren bij de Gentse Studentenraad geëngageerd rond het thema mentaal welzijn. Zo stak hij dit academiejaar veel tijd in de uitbouw van Epione, een chatlijn voor studenten. De chat wordt elke avond bemand door vrijwillige studenten. Hoewel Epione geen professionele hulp biedt, kunnen studenten via de chat wel al op weg worden gezet door een luisterend oor aan te bieden, raad te geven of eventueel door te verwijzen naar een van de universitaire hulpdiensten of externe hulp. Hoe groot of klein je problemen ook zijn.

Jarne: "Praten werkt, maar er zijn soms te veel barrières waardoor we zaken laten aanslepen. Met Epione proberen we zoveel mogelijk drempels weg te halen en bieden we een luisterend oor. Ik vond het een zeer uitdagend project omdat het voor ons iets helemaal nieuws was. Het was een enorme leerervaring om hieraan mee te mogen helpen."

Extra laureaten

De juryleden van Student van het Jaar waren zo onder de indruk van de nominaties dat ze het niet bij één winnaar konden houden. Daarom koos de jury ervoor om bijkomend ook drie andere studenten waaronder Maxiem Geldhof van de UGent laureaat van de verkiezing te maken. Maxiem is laatstejaarsstudent informatica en knutselt al een paar jaar met veel plezier programma’s in elkaar voor de Dienst StudentenActiviteiten. Hij is ook de drijvende kracht achter de succesvolle bloklocatieswebsite.

Lees ook

Wat doen studentenvertegenwoordigers voor jou?

Saïd Mabrouk

Ze zijn misschien niet altijd even zichtbaar, maar heel wat studenten nemen een belangrijk engagement op tijdens hun studies als studentenvertegenwoordiger. Ze hebben een stem in verschillende raden en commissies van de UGent waar ze de belangen van hun medestudenten verdedigen. Maak kennis met vier van deze onmisbare stuvers en kom te weten wat ze voor jou betekenen.

Lees verder

Lees ook

"Mijn collega’s komen uit alle hoeken van de wereld"

Zij kwam hier twee jaar geleden toe, en had meteen een goede band met zowel de stad als de universiteit. Hij woont hier al een jaar of tien en voelt zich hier helemaal thuis. Allebei banen ze zich een weg in academische wereld, die soms wat onzeker kan zijn. Het verhaal van de Guatemalteekse Gretel Mejía Bonifazi en de Poolse Igor Fijalkowski, twee internationale UGent’ers.

Gretel Mejía Bonifazi
view

PlastiCity helpt afvalberg in de stad recycleren

Stedelijke ondernemingen worstelen met plasticafval. Het vier landen overkoepelende PlastiCity-project zoekt praktische oplossingen om hun recyclagepercentage de hoogte in te jagen. UGent-ingenieur Gianni Vyncke helpt mee. “Het doel is: plastic recycleren tot duurzame producten voor de stad.”

Plastic
view

De eerste indruk: wat denken internationale studenten over de UGent?

557 internationale uitwisselingsstudenten mogen zich dit semester een UGent’er noemen. Uit 44 landen komen ze. Flora, Giorgia en Antonio zijn net aangekomen in Gent en vertellen ons wat ze verwachten van hun semester.

Flora Colling
view

Internationale PhD-studenten vertellen over hun Gentse ervaringen

De ene komt uit Tunesië en moet wennen aan hoe direct Belgen zijn op de werkvloer, de andere komt uit Rusland en begrijpt dan weer niets van de wirwar aan onuitgesproken regels hier. Allebei onderzoeker aan de UGent, en allebei hun hart verloren aan de stad Gent. Safa Belghith en Ekaterina Longinova vertellen over hun Gentse ervaringen.

Safa Belghith
view