Elisabeth en Rune willen buurtbewoners samenbrengen op interactief speelplein

Technologische oplossingen bedenken om lokale gemeenschappen sterker te maken, dat is de uitdaging van de Solve for Tomorrow ideeënwedstrijd van Samsung. Elisabeth en Rune wonnen begin mei de Belgische voorronde en trekken binnenkort naar de Europese finale met hun GameYard.

GameYard

Solve for Tomorrow is gestart om de interesse en vaardigheid in wetenschap, technologie, techniek en wiskunde bij jongeren te vergroten. De opdracht: originele en technologische oplossingen zoeken om de levenskwaliteit van gemeenschappen te bevorderen.

Rune: “De wedstrijd is enkele jaren geleden begonnen in de Verenigde Staten, maar nu ook overgewaaid naar Europa. De opdracht is om het algemene welzijn van mensen te verbeteren met originele en technologische oplossingen. Maar wij hebben specifiek gefocust op het bestrijden van eenzaamheid in de stad.”

Welk idee hebben jullie bedacht voor de wedstrijd?

Rune: “Met GameYard bieden we een nieuwe kijk op het alom bekende speelplein. We willen het fysieke plein ombouwen naar een interactief speelveld met tegels die je kan indrukken en die kunnen oplichten via ledstrips. Naast het plein staan zitbanken en via een centraal beeldscherm kan een spel worden gekozen om te spelen op het plein. Als je bijvoorbeeld kiest voor Pong, dan wordt het speelveld verlicht om dat specifiek spel te spelen. Andere opties zijn bijvoorbeeld schaken of Twister. Voor alle spelletjes heb je meerdere mensen nodig, dus zo leg je hopelijk ook contact met onbekenden om je ploeg compleet te maken.”

GameYard

Hoe schatten jullie de kans in dat er ooit ergens een echte GameYard wordt gebouwd?

Elisabeth: “Ik denk dat er wel veel potentieel in zit om het plan effectief uit te voeren. Iedereen is er superenthousiast over en ik kan het me echt inbeeldden om op het pleintje te spelen. Het is jammer dat we voorlopig moeten stoppen bij een maquette omdat het te groot en te duur is om op dit moment een levensecht prototype te maken.”

Jullie volgen allebei de opleiding Industrieel Ontwerpen aan Campus Kortrijk. Waarom hebben jullie voor deze opleiding gekozen?

Elisabeth: “Ik ben naar een infodag gekomen en ik was meteen verkocht toen ik in het atelier rondliep. Het is supermotiverend om hier rond te lopen en alle werken van andere studenten hier te zien staan. Ik ben altijd benieuwd hoe ze het hebben gemaakt.”

Rune: “We zijn hier met een kleine groep studenten, dus de proffen kennen je echt persoonlijk en volgen je van dichtbij op. De studenten onderling kennen elkaar ook allemaal. Na onze overwinning was iedereen blij voor ons. Dus het is echt een toffe sfeer hier.”

Wat is Solve for Tomorrow?

Begin mei brachten 10 teams hun pitch voor een jury samengesteld uit vertegenwoordigers van Samsung en UGent. In aanwezigheid van vrienden, familie, medestudenten en onder meer ook Sofie Bracke, schepen van Economie, Handel, Sport en Haven van Stad Gent, toonden ze hoe hun idee kan helpen om onze gemeenschap beter te maken met behulp van technologie. In juli volgt een Europese finale.

Professor Lieven De Marez, vakgroep Communicatiewetenschappen: “Durven denken, interdisciplinariteit en het werkveld binnenbrengen binnen de opleiding… dat zijn zaken die we sowieso hoog in het vaandel dragen aan de UGent. Dankzij de Solve for Tomorrow van Samsung hebben we de opportuniteit om die elementen niet alleen te laten samenkomen, maar ook om ze op een maatschappelijk innovatievraagstuk toe te passen. Technologische innovatie als middel en niet als doel op zich.”

Externe video URL

Lees ook

Nieuwe technologieën zetten mensenrechten onder druk

Zo goed als alle verdragen rond mensenrechten zijn een pak ouder dan de moderne technologieën die ons leven vandaag beïnvloeden. Die rechten komen onder druk te staan, vooral door grote techbedrijven. Professoren Ruben Verborgh en Eva Lievens pleiten voor een nieuwe mindset: “We moeten eerst nadenken wat voor maatschappij we willen. Pas dan kunnen we technologie bouwen die dat kan realiseren, niet omgekeerd.”

Mensenrechten
view

Hoe vrijetijdsproject Dodona uitgroeide tot hét platform om te leren programmeren

Wat computerlessen zijn geweest voor de huidige dertigers en twintigers, is programmeren voor de jongere generaties. Het wordt even standaard in hun curriculum als taal en wiskunde. Alleen is de weg ernaartoe nog wat hobbelig. Dodona, het project van Peter Dawyndt en Bart Mesuere, kan mee het pad effenen.

Dodona
view

De student die het wiel écht heruitvond

Revolutionair: dat is het minste dat je kan zeggen over de uitvinding van UGent-student Wannes Van Laerhoven. Hij ontwierp een nieuw soort wiel: airless, duurzaam én bovendien goed voor oneindig veel toepassingen - van rolstoelen tot e-steps. Niet meer dan logisch dus dat hij met zijn project maar liefst 2 van de 4 prijzen won op de prestigieuze Circular Economy Challenge.

Wannes Van Laerhoven
view

Nieuw onderzoekscentrum moet onze groenten duurzamer maken

Er gaat veel water, energie en voeding verloren tijdens de verwerking van groenten en aardappelen. Te veel. In een tijd waarin we de afvalberg zo klein mogelijk proberen te houden en water een schaars goed is, moeten we slimmer omgaan met die verliezen. Onderzoekscentrum VEG-i-TEC herbekijkt daarom het verwerkingsproces van a tot z.

VEG-i-TEC
view