Elisabeth en Rune willen buurtbewoners samenbrengen op interactief speelplein

Technologische oplossingen bedenken om lokale gemeenschappen sterker te maken, dat is de uitdaging van de Solve for Tomorrow ideeënwedstrijd van Samsung. Elisabeth en Rune wonnen begin mei de Belgische voorronde en trekken binnenkort naar de Europese finale met hun GameYard.

GameYard

Solve for Tomorrow is gestart om de interesse en vaardigheid in wetenschap, technologie, techniek en wiskunde bij jongeren te vergroten. De opdracht: originele en technologische oplossingen zoeken om de levenskwaliteit van gemeenschappen te bevorderen.

Rune: “De wedstrijd is enkele jaren geleden begonnen in de Verenigde Staten, maar nu ook overgewaaid naar Europa. De opdracht is om het algemene welzijn van mensen te verbeteren met originele en technologische oplossingen. Maar wij hebben specifiek gefocust op het bestrijden van eenzaamheid in de stad.”

Welk idee hebben jullie bedacht voor de wedstrijd?

Rune: “Met GameYard bieden we een nieuwe kijk op het alom bekende speelplein. We willen het fysieke plein ombouwen naar een interactief speelveld met tegels die je kan indrukken en die kunnen oplichten via ledstrips. Naast het plein staan zitbanken en via een centraal beeldscherm kan een spel worden gekozen om te spelen op het plein. Als je bijvoorbeeld kiest voor Pong, dan wordt het speelveld verlicht om dat specifiek spel te spelen. Andere opties zijn bijvoorbeeld schaken of Twister. Voor alle spelletjes heb je meerdere mensen nodig, dus zo leg je hopelijk ook contact met onbekenden om je ploeg compleet te maken.”

GameYard

Hoe schatten jullie de kans in dat er ooit ergens een echte GameYard wordt gebouwd?

Elisabeth: “Ik denk dat er wel veel potentieel in zit om het plan effectief uit te voeren. Iedereen is er superenthousiast over en ik kan het me echt inbeeldden om op het pleintje te spelen. Het is jammer dat we voorlopig moeten stoppen bij een maquette omdat het te groot en te duur is om op dit moment een levensecht prototype te maken.”

Jullie volgen allebei de opleiding Industrieel Ontwerpen aan Campus Kortrijk. Waarom hebben jullie voor deze opleiding gekozen?

Elisabeth: “Ik ben naar een infodag gekomen en ik was meteen verkocht toen ik in het atelier rondliep. Het is supermotiverend om hier rond te lopen en alle werken van andere studenten hier te zien staan. Ik ben altijd benieuwd hoe ze het hebben gemaakt.”

Rune: “We zijn hier met een kleine groep studenten, dus de proffen kennen je echt persoonlijk en volgen je van dichtbij op. De studenten onderling kennen elkaar ook allemaal. Na onze overwinning was iedereen blij voor ons. Dus het is echt een toffe sfeer hier.”

Wat is Solve for Tomorrow?

Begin mei brachten 10 teams hun pitch voor een jury samengesteld uit vertegenwoordigers van Samsung en UGent. In aanwezigheid van vrienden, familie, medestudenten en onder meer ook Sofie Bracke, schepen van Economie, Handel, Sport en Haven van Stad Gent, toonden ze hoe hun idee kan helpen om onze gemeenschap beter te maken met behulp van technologie. In juli volgt een Europese finale.

Professor Lieven De Marez, vakgroep Communicatiewetenschappen: “Durven denken, interdisciplinariteit en het werkveld binnenbrengen binnen de opleiding… dat zijn zaken die we sowieso hoog in het vaandel dragen aan de UGent. Dankzij de Solve for Tomorrow van Samsung hebben we de opportuniteit om die elementen niet alleen te laten samenkomen, maar ook om ze op een maatschappelijk innovatievraagstuk toe te passen. Technologische innovatie als middel en niet als doel op zich.”

Externe video URL

Lees ook

Met deze 5 termen kan je meepraten over Artificiële Intelligentie

Artificiële intelligentie (AI) is alomtegenwoordig.Toch blijft het een complex verhaal. Om wat extra helderheid te brengen in de stroom aan nieuwsberichten over AI: enkele belangrijke termen uitgelegd.

Artificiële Intelligentie
view

Moet je dankzij chatGPT nooit meer zelf een eindwerk of verjaardagskaart schrijven?

De voorbije maanden zit er zowat elke dag iets over chatGPT in het nieuws. Klinkt enerzijds geweldig, maar tegelijk vinden we het ook verontrustend. Maar... is dat ook zo? Geweldig en/of akelig?

chatGPT
view

Gentse tool kan 100 miljoen kinderen wereldwijd helpen om te leren coderen

Elk kind aan het coderen krijgen, dat is de gedeelde missie van enkele UGent-onderzoekers en het leerplatform FTRPRF. Samen ontwikkelden ze met de steun van VLAIO een digitale co-teacher voor de populaire programmeertaal Scratch.

Groepsfoto van de 4 ontwikkelaars van Coach Codi
view

Nieuwe technologieën zetten mensenrechten onder druk

Zo goed als alle verdragen rond mensenrechten zijn een pak ouder dan de moderne technologieën die ons leven vandaag beïnvloeden. Die rechten komen onder druk te staan, vooral door grote techbedrijven. 

Mensenrechten
view