Zit er veel ijzer in spinazie?

Spinazie

Het komt meer voor dan we denken: dingen die bijna iedereen gelooft, maar al lang door de wetenschap weerlegd zijn. Zit er veel ijzer in spinazie?

Wie flink en sterk wil zijn, moet spinazie eten, want daar zit ijzer in. Zei grootmoeder altijd, maar ze heeft ongelijk, zegt professor Bruno De Meulenaer van de vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit. ‘Om te beginnen zit in spinazie niet zoveel meer ijzer dan in andere groenten. Maar daar gaat het eigenlijk niet om. Het echte probleem is dat ons lichaam maar een heel beperkt percentage ijzer uit groenten kan opnemen. In plantaardig voedsel zitten namelijk stoffen die de opname van ijzer bemoeilijken. Wil je voldoende ijzer opnemen, dan moet je vlees eten, want daar is het ijzer gebonden aan eiwitten, en die nemen we wel gemakkelijk op. Vandaar dat veganisten ijzersupplementen voorgeschreven krijgen, anders krijgen ze een ijzertekort. Hetzelfde geldt voor vitamine A in wortelen. Als je een rauwe wortel eet, neemt je lichaam die stof beperkt op. Zijn de wortelen gekookt, dan lukt het wel.’

‘Overigens is het natuurlijk niet slecht om spinazie te eten: net als andere groenten bevat spinazie veel vitamines. Maar voor het ijzer moet je het dus niet doen.’

FACT CHECK

Je handschrift onthult je persoonlijkheid

‘Ik doceer al twintig jaar dat daar niets van aan is, en nog altijd blijven mensen het geloven’, zegt professor Marc Brysbaert van de vakgroep Experimentele Psychologie.

Lees ook

Onderzoek met de ‘o’ van ontwikkelingssamenwerking

Hun onderzoek naar giftige schimmels in voeding is de basis, maar professoren Sarah De Saeger en Marthe De Boevre doen een pak meer. Een gedeelde passie voor ontwikkelingssamenwerking geeft hen een concreet doel: ze willen de gevaarlijke stoffen, die in het Globale Zuiden nog vaak tot doden leiden, volledig uitroeien.

Sarah De Saeger en Marthe De Boevre
view

Internationale toperkenning voor onderzoekster die strijdt tegen 'verborgen' honger

Professor Dominique Van Der Straeten mag zich voortaan fellow noemen van de prestigieuze American Association for the Advancement of Science (AAAS). Een internationale erkenning voor onderzoekers die een onschatbare bijdrage leveren aan de wetenschap en de toepassing ervan. In het geval van professor Van Der Straeten is dat voor haar onderzoek dat ‘verborgen’ honger en de gevolgen van de klimaatverandering moet terugdringen.

Dominique Van Der Straeten
view

Waar bewaar je chocolade tijdens de zomer?

Een probleem voor zoetekauwen tijdens de zomer: waar moet je heen met je chocolade? Gewoon in de snoepkast laten liggen of toch maar de koelkast?

Claudia Delbaere
view

CO₂ van staalproducent wordt visvoer

Wat heeft de productie van staal te maken met de productie van visvoer? Als het van UGent’ers Myrsini Sakarika en Nele Ameloot afhangt: alles. Zij helpen namelijk CO₂ van staalproducent ArcelorMittal Belgium om te zetten in proteïnen, die op hun beurt kunnen dienen voor visvoer. Baanbrekend onderzoek, al moet er nog een en ander gefinetuned worden: “Vissen zijn nogal veeleisend als het op hun dieet aankomt.”

Myrsini Sakarika en Nele Ameloot
view