Potgrond lijkt ecologisch, maar is vaak heel slecht voor het klimaat

Hand gevuld met potgrond
Ruben Vanholme
Ruben Vanholme
Biotechnoloog aan de UGent

OPINIE/ Het ecologisch imago van potgrond bedriegt. Het is dan wel een goede voedingsstof om je planten te laten groeien, maar potgrond met turf is bijzonder belastend voor het klimaat. “Het is een fossiel materiaal dat in het rijtje van steenkool, aardolie en aardgas past”, zegt UGent-onderzoeker Ruben Vanholme.

Met de lente die volop ontluikt, kriebelt het misschien weer om te tuinieren. Planten verpotten, nieuwe planten een plaatsje geven, planten vermeerderen,... Dat betekent voor veel mensen ook heel wat potgrond inslaan. Die bevat meststoffen om de planten goed te laten groeien, maar veel commerciële potgrond bevat ook turf. En die is bijzonder slecht voor het klimaat.

Wat is turf?

Turf is een organisch materiaal dat wordt gewonnen uit veengebieden, unieke ecosystemen die over duizenden jaren ontwikkelen door de ophoping van dood plantenmateriaal. Het is afgestorven materiaal uit opgedroogde moerassen en het houdt de CO2 vast die duizenden jaren geleden door planten werd opgenomen. Het is een fossiel materiaal dat thuishoort in het rijtje van steenkool, aardolie en aardgas.

Schadelijke potgrond

Een organisch materiaal, maar het gebruik ervan is dus allesbehalve ecologisch. Van zodra turf verwerkt wordt in potgrond, komt het in contact met lucht, waardoor het begint te verteren. Bij dat proces komt de opgeslagen CO2 vrij. Om het concreet te maken: een zak potgrond van 40 liter komt ongeveer overeen met de uitstoot van een rit van zo’n 75 km met een gemiddelde wagen. Toch kon je potgrond tot voor kort met ecocheques betalen en draagt potgrond met turf vaak nog een biolabel. Dat is alsof de diesel voor je auto een biolabel krijgt.

Zelf potgrond maken of turfvrije potgrond

Wat is een goed alternatief voor turf? Voor je eigen plantjes in huis kan je veel doen met compost. Die kan je makkelijk zelf maken in een compostbak in de tuin of op je terras. Als je die mengt met aarde, heb je een volwaardig alternatief voor potgrond. Heb je daar geen zin in of tijd voor? Dan kan je in tuincentra zoeken naar potgrond zonder turf. Die zijn er, maar je moet soms wel even zoeken.

 

Lees ook

Bloeien hyacinten en narcissen door 'lentekriebels'?

Hoe weten voorjaarbloeiers dat het tijd is om naar boven te komen? Hebben ze last van lentekriebels? Of speelt er iets anders?

bomen in het Hallerbos, met aan hun voeten paarse en witte hyacinten
view

Sterven of slapen: wat doen bijen in de winter?

Nog nooit een bij zien vliegen in de winter? Dat is geen toeval. De meeste bijen zie je enkel in de lente en de zomer. Tijdens de winter gaan ze in ruststand of sterft de hele kolonie, afhankelijk van de soort bij.

bijen
view

Lente in de Plantentuin: deze planten staan nu in bloei

De Gentse Plantentuin is altijd de moeite waard om eens te bezoeken, maar met de eerste zonnige dagen komt de tuin helemaal tot leven. Deze zeven planten bewonder je beter zo snel mogelijk.

Magnolia1
view

Internationale toperkenning voor onderzoekster die strijdt tegen 'verborgen' honger

Professor Dominique Van Der Straeten mag zich voortaan fellow noemen van de prestigieuze American Association for the Advancement of Science (AAAS). Een internationale erkenning voor onderzoekers die een onschatbare bijdrage leveren aan de wetenschap en de toepassing ervan. In het geval van professor Van Der Straeten is dat voor haar onderzoek dat ‘verborgen’ honger en de gevolgen van de klimaatverandering moet terugdringen.

Dominique Van Der Straeten
view