Krijg je acné van chocolade?

Chocolade

Het komt meer voor dan we denken: dingen die bijna iedereen gelooft, maar al lang door de wetenschap weerlegd zijn. Krijg je acné van chocolade eten?

Evelien Verhaeghe van de vakgroep Dermatologie: ‘Daar is geen enkel bewijs voor. Over het algemeen is het erg moeilijk om hard bewijsmateriaal te krijgen dat welke voeding dan ook effect heeft op acné. Er was onlangs nog een hele discussie over melk en melkproducten, maar het blijft allemaal weinig solide. De ene studie vindt een klein effect, de andere dan weer helemaal niets.’

‘Acné wordt veroorzaakt door een verstopping van de talgklieren. De oorzaak is meestal hormonaal. Daarom treedt acné vaak op bij het begin van de puberteit. Door hormonale veranderingen in je lichaam ga je meer talg produceren. Die verstopt je poriën, vooral in de talgrijke zones van je lichaam, zoals je gezicht. Dat zijn de bekende zwarte of witte puntjes. Soms komt daar ook een ontstekingsreactie bij, maar op zich is acné geen ontsteking.’

Is er dan geen enkel middel om acné te voorkomen? ‘Eigenlijk niet. Het heeft niets te maken met persoonlijke hygiëne, transpiratie of vitaminetekorten. Om acné tegen te gaan, kun je je huid wel ontvetten door je regelmatig te wassen met zeep. Maar te veel wassen is ook niet goed, want dan droogt je huid uit. Dus: de correcte producten gebruiken die je huid ontvetten en tegelijk vocht inbrengen. En eventueel aanvullend een lokale en systemische behandeling.’

FACT CHECK

In spinazie zit veel ijzer

Wie flink en sterk wil zijn, moet spinazie eten, want daar zit ijzer in. Zei grootmoeder altijd, maar ze heeft ongelijk, zegt professor Bruno De Meulenaer van de vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit.

Lees ook

Is het makkelijker om te leven met hiv dan met het stigma errond?

Hiv, het virus achter aids, dook op in de jaren tachtig. Maar intussen is het lang niet meer een doodvonnis. Toch blijft na al die tijd een hardnekkig stigma rond hiv overeind. Waarom is dat zo en valt er iets aan te doen?

Laurence Hendrickx en Melissa Ceuterick
view

Een beter leven voor patiënten dankzij Fonds Diabetesonderzoek

Diabetes heeft misschien niet meteen het label van ernstige ziekte, toch is de impact ervan niet te onderschatten. Om het leven van patiënten te verbeteren, richtten professor Bruno Lapauw en professor Guy T’Sjoen het Fonds Diabetesonderzoek op.

Veerle Cnudde
view

Gentse onderzoeksters detecteren borstkanker weldra zonder pijnlijke mammografie

Een op 8 vrouwen in België wordt getroffen door borstkanker. Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Wereldwijd zijn onderzoekers op zoek naar innovatieve detectie- en behandelmethodes. Zo ook experimenteel oncologe An Hendrix en medisch oncologe Hannelore Denys.

Hannelore Denys en An Hendrix
view

Ligt de oorzaak van parkinson in onze darmen? “Meer onderzoek nodig, maar dat vraagt middelen”

Er zijn naar schatting 35.000 parkinsonpatiënten in ons land. Professoren Roosmarijn Vandenbroucke en Patrick Santens zoeken via hun onderzoek naar meer kennis over de ziekte. “Maar dat vraagt bijzonder veel middelen, die er vaak niet zijn”, klinkt het.

Professor Vandenbroucke en Santens
view