Diabetespatiënten zullen zich in de toekomst niet meer moeten prikken

Diabetes

Alumna Danaë Delbeke ontwikkelt een oplossing die het leven van miljoenen mensen met diabetes kan verbeteren. Met de UGent spin-off Indigo Diabetes haalde ze vorig jaar 38 miljoen euro op met de hoop om in 2024 een werkbaar product op de markt te hebben.

Danaë Delbeke: “We werken aan een kleine sensor die onder de huid van mensen met diabetes wordt ingebracht. Zo hoeven ze zich niet langer in hun vinger te prikken of met een pleister op hun arm rond te lopen om hun bloedsuikerspiegel te meten.

De sensor meet met behulp van licht: een chip stuurt licht door het lichaamsvocht. Afhankelijk van welke kleuren geabsorbeerd worden, kan het glucosegehalte bepaald worden.

De sensorchip stuurt de waarden ogenblikkelijk naar een ontvanger ter grootte van een USB-stick in de broekzak of handtas. Die stuurt de data naar een smartphone, die waarschuwt als de glucosewaarden afwijken.”

Was het een kinderdroom om gezondheidsproblemen de wereld uit te helpen of is je engagement op latere leeftijd ontstaan?

Danaë Delbeke: “Indigo is opgericht op de snijlijn van 2 fascinaties: licht en impact. Licht als bron van leven inzetten om deze wereld een nog betere plaats te maken is wat mij drijft.

In vele gesprekken met mensen met diabetes merkte ik al gauw dat onze lichtsensor hun levenskwaliteit substantieel kan verbeteren. Dit besef is voor mij de motor om het onmogelijke mogelijk te maken. We hopen de sensor tegen 2024 op de markt te hebben.”

Je lag aan de basis van meerdere academische spin-off startups in lichttechnologie (Luceda, Caliopa, Com&Sens, Indigo, Sentea, AntelopeDx) en je hebt een resem patenten op je naam staan. Vanwaar je ondernemingsdrang? West-Vlaamse roots?

Danaë Delbeke: “Ik krijg energie van problemen oplossen en fotonica. Ik heb licht en kleuren gewoon altijd heel fascinerend gevonden. Wat is een regenboog? Waarom is de hemel blauw? Hoe werkt fotosynthese?

Misschien zit het in mijn DNA. Mijn zus Daphne Delbeke maakt met haar bedrijf Magic Monkey installaties voor de verlichting van architecturale bouwwerken. Haar gigantische lichtprojecten zijn mogelijk door dezelfde principes die wij op onze implanteerbare chips hebben geïntegreerd.

Twee totaal verschillende applicaties, maar beiden gebruiken we licht om van de wereld een mooiere plek te maken. Roots zitten er dan misschien toch voor iets tussen?”

Dit is het eerste project dat je zelf leidt. Waarom net dit?

Danaë Delbeke: “Een succesvol project vereist een getalenteerd team, een geëngageerd investeringsteam, kapitaal, een game-changing technologie en een nood of vraag voor je product. Indigo checks all the boxes. Ik heb er geen moment aan getwijfeld om mij voor dit project te smijten.”

Danaë Delbeke

Danaë Delbeke studeerde in 1997 aan de UGent af als burgerlijk ingenieur Elektrotechniek en doctoreerde daarna in de fotonica (UGent, 2002). Ze is CEO van Indigo, een spin-off van de UGent, en pionier in de strijd tegen diabetes. Voor haar innovatieve aanpak, maatschappelijk engagement en ambitieuze plannen werd ze in 2021 Engineer of the Year, een onderscheiding van Alumni Ingenieurs Gent.

33-67

Lees ook

Hoe fotonica de medische wereld drastisch verandert

Fotonica

De medische wereld staat voor een revolutie, dankzij … licht. Medische apparaten zullen straks dusdanig klein en goedkoop zijn, dat ze deel worden van je huis-tuin-en-keukenuitrusting. De motor achter die revolutie is fotonica. “Het is de snelst groeiende ‘enabling’ technologie die we kennen”, zegt Roel Baets, hoofd van de Fotonica-onderzoeksgroep.

Lees verder

Lees ook

Biedt stoelgang een behandeling voor parkinson?

Een recente studie naar de ziekte van Parkinson toont aan dat een stoelgangtransplantatie een waardevolle nieuwe behandeling kan zijn. “Het biedt een potentieel veilige, doeltreffende en kostenefficiënte manier om de symptomen en de levenskwaliteit van miljoenen mensen te verbeteren. Een ‘bacteriepil’ zou de stoelgangtransplantatie misschien wel vervangen. Maar er is meer onderzoek nodig.”

Professor Vandenbroucke en Santens
view

Onderzoeker strijdt tegen vervelende bijwerking van borstkankerbehandeling met innovatieve contrastvloeistof

1 op de 9 vrouwen in België krijgt borstkanker. De behandeling gaat vaak gepaard met de inspuiting van een radioactieve vloeistof en blauwe kleurstof waarvan de borst jarenlang blauw kan kleuren. Om dat te vermijden werkt UGent-onderzoeker Loren Deblock aan een nieuwe contrastvloeistof gemaakt van… nanokristallen.

Loren Deblock
view

Dierenartsen op zoek naar betere griepvaccins voor de mens

De jaarlijkse griepprik is niet altijd even doeltreffend en daarom is de medische wereld al lang op zoek naar een griepvaccin dat een bredere bescherming biedt. Ook aan de faculteit Diergeneeskunde wordt meegezocht.

Vaccin
view

Knip, knip: Zijn moleculaire schaartjes de antibiotica van de toekomst?

“De antibioticacrisis verplicht ons out-of-the-box te denken en innovatieve ideeën te proberen”, zegt Yves Briers. Met zijn spin-off Obulytix brengt hij nu meer dan twintig jaar academisch onderzoek naar de markt.

Bacteriofagen
view