In het GUM (Gents Universiteitsmuseum) loopt momenteel de expo ‘PHALLUS. Norm & vorm.’ Waarom is zo’n expo nodig? En wat heeft dat met wetenschap te maken? Reporter Flo Windey zoekt het uit.
We weten al heel veel over onze geslachtsorganen. Maar eigenlijk weten we heel veel ook niet. Bovendien is de aandacht in zowel wetenschap, kunst en zelfs in de bredere maatschappij niet eerlijk verdeeld tussen mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen. “Wij wilden gaan onderzoeken waarom de vulva zo weinig vertegenwoordigd is”, zegt GUM-directeur Marjan Doom daarover.
De expo ‘PHALLUS. Norm & Vorm’ zoekt naar antwoorden en doet de bezoeker nadenken over de thematiek. Gesneden koek voor Flo Windey, die seksualiteit – in alle mogelijke vormen en normen – bespreekbaar wil maken.
Lees ook
GUM leert iedereen fallussen, vulva’s en meer tekenen met een verrassend connect-the-dots boekje
Wat zit daar beneden? Het GUM (Gents Universiteitsmuseum) toont met een opvallend connect-the-dot boekje dat er meer bestaat dan klassieke ‘piemels’ of ‘vagina’s’ (en dat vagina zelfs niet altijd het juiste woord is). Het kadert in de tentoonstelling PHALLUS. Norm & Vorm die nog loopt tot april 2023.
Lees ook
Ik twijfel, dus ik ben: Tielke Uvin
In 'Ik twijfel, dus ik ben' nodigt het GUM wetenschappers uit om in hun hoofd te laten kijken. In deze aflevering: Tielke Uvin, doctor in de Letterkunde aan de Universiteit Gent.
De naakte waarheid achter naakt in de kunst
Hoe kunstenaars onze geslachtsdelen afbeelden, vertelt veel over hoe de maatschappij met seksualiteit omgaat. Is het je al opgevallen dat de penis van Michelangelo's David wel héél klein is in verhouding met zijn lichaam? Dat is niet toevallig, het is een uiting van waarvoor de fallus toen symbool stond. Of hoe kunst een verklikker is van een tijdsgeest.
Op wandel tussen vulva’s en penissen
Wist je dat leeuwen een klein pietje hebben? En dat wetenschappers het nog altijd niet eens zijn over de anatomie van de clitoris? Dat, en nog veel meer, ontdek je in de expo ‘Phallus. Norm & Vorm’ in het GUM (Gents Universiteitsmuseum). Samen met twee wetenschappers trekken we doorheen de tentoonstelling die vastgeroeste normen durft loswrikken.
Aurèle steunt fonds voor Plantentuin: een ode aan zijn moeder
Nadat zijn moeder overleed, besloot Aurèle De Vos om zijn moeder te gedenken door aan de Plantentuin te schenken in de vorm van een fonds. Het moet de Plantentuin helpen om zeldzame en bedreigde planten te beschermen.