Lente in de Plantentuin: deze planten staan nu in bloei

Magnolia1

De Gentse Plantentuin is altijd de moeite waard om eens te bezoeken, maar met de eerste zonnige dagen komt de tuin helemaal tot leven. Deze zeven planten bewonder je beter zo snel mogelijk.

1. Vibernum tinus

Begin je wandeling aan de vijver bij de Viburnum tinus, vol witte bloemen. De mediterrane plant bloeit in de winter en in het voorjaar.

Viburnum
33-67

2. Randjesbloem

Klim even op de rotstuin aan je linkerkant en ontdek de Arabis caucasica, ook wel bekend als de randjesbloem. Het witte tapijt van witte bloemen trekt meteen je aandacht. De plant is niet alleen lekker voor bijen, maar ook voor mensen.

Randjesbloem
33-67

3. Chinese schijnhazelaar

De Corylopsis sinensis, ook wel de Chinese schijnhazelaar genoemd, vind je achter het GUM aan je linkerkant. De struik komt uit de Toverhazelaarfamilie, maar heeft behalve de naam niets te maken met hazelnoten. De gele bloemtrossen zien er niet alleen fleurig uit, ze ruiken ook heel goed.

Schijnhazelaar
33-67

4. Rode Ribes

De rode ribes, of de Ribes sanguineum, is een decoratieve struik uit de Verenigde Staten. Je herkent hem vooral aan — verrassing — z’n rode bloemen en de opvallende geur.

Rode Ribes
33-67

5. Prunus subhirtella

Je kan moeilijk over deze prachtige Prunus subhirtella kijken. De Japanse plant staat aan de vijver van de Plantentuin en komt uit de rozenfamilie.

Prunus Subhirtella
33-67

6. Magnolia x soulangeana

Wie lente zegt, zegt magnolia. Deze soort is een kruising tussen twee soorten, beide afkomstig uit China. De boom staat een beetje verderop van de Prunus subhirtella.

Magnolia
33-67

7. Jadebloem

Trek je jas even uit voor de laatste stop, want voor de jadebloem moet je naar de Victoriakas. De jadebloem, of Strongylodon macrobotrys in het Latijn, vind je in de rechterhoek. Je herkent ‘m aan de blauw-groen gekleurde bloemen die hangen als trossen. In de natuur gebeurt de bestuiving van de bloemen door vleermuizen.

Jadebloem
33-67
LENTE IN DE PLANTENTUIN

De Plantentuin is een plek voor onderzoek, inspiratie en rust. Maak kennis met bijzondere planten, leer meer over planten en hun relatie met de mens of geniet gewoon van een rustige wandeling in een mooi kader. De Plantentuin is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren. De ingang bevindt zich op de hoek van de K.L. Ledeganckstraat en de E. Clauslaan in Gent.

Lees ook

Doorbraak in alzheimeronderzoek dankzij schenkingen en erfenissen

De ziekte van Alzheimer, frontotemporale dementie en ALS zijn verwoestende neurodegeneratieve ziekten zonder uitzicht op herstel. UGent-professor Bart Dermaut, klinisch geneticus en arts, realiseert met zijn wetenschappelijk onderzoek een doorbraak die toekomstige therapieën een nieuwe richting kan uitsturen. Mede dankzij schenkingen en erfenissen van patiënten.

Spier
view

Rita wou absoluut de Plantentuin in haar testament opnemen

Tien jaar geleden besliste Rita Carron om de UGent op te nemen in haar testament. Een beslissing waar ze nog geen seconde spijt van heeft gehad. Haar band met de UGent is sterk. Ze is twee keer per week aan de slag als vrijwilliger in de Plantentuin, waar ze zich verdiept in de biologie, haar levenslange passie.

Rita Carron
view

Bloeien hyacinten en narcissen door 'lentekriebels'?

De wilde hyacint tovert ook dit voorjaar meerdere bossen om tot sprookjesachtige bloementapijten. Een schitterend voorjaarstafereel dat zich afspeelt in een voor de rest nog kaal en stil bos. Hoe weten voorjaarbloeiers dat het tijd is om naar boven te komen? Hebben ze last van lentekriebels? Of speelt er iets anders?

bomen in het Hallerbos, met aan hun voeten paarse en witte hyacinten
view

Sterven of slapen: wat doen bijen in de winter?

Nog nooit een bij zien vliegen in de winter? Dat is geen toeval. De meeste bijen zie je enkel in de lente en de zomer. Tijdens de winter gaan ze in ruststand of sterft de hele kolonie, afhankelijk van de soort bij.

bijen
view