Lente in de Plantentuin: deze planten staan nu in bloei

Magnolia1

De Gentse Plantentuin is altijd de moeite waard om eens te bezoeken, maar met de eerste zonnige dagen komt de tuin helemaal tot leven. Deze zeven planten bewonder je beter zo snel mogelijk.

1. Vibernum tinus

Begin je wandeling aan de vijver bij de Viburnum tinus, vol witte bloemen. De mediterrane plant bloeit in de winter en in het voorjaar.

Viburnum
33-67

2. Randjesbloem

Klim even op de rotstuin aan je linkerkant en ontdek de Arabis caucasica, ook wel bekend als de randjesbloem. Het witte tapijt van witte bloemen trekt meteen je aandacht. De plant is niet alleen lekker voor bijen, maar ook voor mensen.

Randjesbloem
33-67

3. Chinese schijnhazelaar

De Corylopsis sinensis, ook wel de Chinese schijnhazelaar genoemd, vind je achter het GUM aan je linkerkant. De struik komt uit de Toverhazelaarfamilie, maar heeft behalve de naam niets te maken met hazelnoten. De gele bloemtrossen zien er niet alleen fleurig uit, ze ruiken ook heel goed.

Schijnhazelaar
33-67

4. Rode Ribes

De rode ribes, of de Ribes sanguineum, is een decoratieve struik uit de Verenigde Staten. Je herkent hem vooral aan — verrassing — z’n rode bloemen en de opvallende geur.

Rode Ribes
33-67

5. Prunus subhirtella

Je kan moeilijk over deze prachtige Prunus subhirtella kijken. De Japanse plant staat aan de vijver van de Plantentuin en komt uit de rozenfamilie.

Prunus Subhirtella
33-67

6. Magnolia x soulangeana

Wie lente zegt, zegt magnolia. Deze soort is een kruising tussen twee soorten, beide afkomstig uit China. De boom staat een beetje verderop van de Prunus subhirtella.

Magnolia
33-67

7. Jadebloem

Trek je jas even uit voor de laatste stop, want voor de jadebloem moet je naar de Victoriakas. De jadebloem, of Strongylodon macrobotrys in het Latijn, vind je in de rechterhoek. Je herkent ‘m aan de blauw-groen gekleurde bloemen die hangen als trossen. In de natuur gebeurt de bestuiving van de bloemen door vleermuizen.

Jadebloem
33-67
LENTE IN DE PLANTENTUIN

De Plantentuin is een plek voor onderzoek, inspiratie en rust. Maak kennis met bijzondere planten, leer meer over planten en hun relatie met de mens of geniet gewoon van een rustige wandeling in een mooi kader. De Plantentuin is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren. De ingang bevindt zich op de hoek van de K.L. Ledeganckstraat en de E. Clauslaan in Gent.

Lees ook

Studenten nemen het GUM over tijdens de Museumnacht

In het GUM helpt een groep van geëngageerde studenten uit verschillende opleidingen vrijwillig bij de werking van het museum. We spraken met Gabriella, Maxime en Evelyne van het Museum Student Team (MuST) over hoe zij hun schouders mee onder het GUM en de komende museumnacht zetten.

MuST
view

Hoe een leerstoel scholieren helpt bij het kiezen van de juiste studierichting

In het secundair onderwijs veranderen elk jaar 18.000 leerlingen van studierichting na een verkeerde keuze. Wat als we kinderen en jongeren kunnen helpen een betere studiekeuze te maken?

Leerstoel
view

Een beter leven voor patiënten dankzij Fonds Diabetesonderzoek

Diabetes heeft misschien niet meteen het label van ernstige ziekte, toch is de impact ervan niet te onderschatten. Om het leven van patiënten te verbeteren, richtten professor Bruno Lapauw en professor Guy T’Sjoen het Fonds Diabetesonderzoek op.

Veerle Cnudde
view

Ligt de oorzaak van parkinson in onze darmen? “Meer onderzoek nodig, maar dat vraagt middelen”

Er zijn naar schatting 35.000 parkinsonpatiënten in ons land. Professoren Roosmarijn Vandenbroucke en Patrick Santens zoeken via hun onderzoek naar meer kennis over de ziekte. “Maar dat vraagt bijzonder veel middelen, die er vaak niet zijn”, klinkt het.

Professor Vandenbroucke en Santens
view