De waarheid is niet altijd zwart-wit. Iets is niet altijd waar of onwaar. Of is ook die stelling onwaar? De expo 'Wonderkamer van de WAARHEID' van GUM & Plantentuin (Gents Universiteitsmuseum) gaat dieper in op de complexiteit van waarheid. Ze focust niet op fake news of hardnekkige mythes, maar op de menselijke zoektocht naar waarheid en de motieven die daaraan ten grondslag liggen.
Geen betere plaats om het concept ‘waarheid’ in vraag te stellen dan in een museum dat zichzelf positioneert als een forum voor wetenschap, twijfel en kunst. En geen betere tijd om dat te doen, in tijden van desinformatie, fake news en artificiële intelligentie.
Kritische ingesteldheid
Onderzoeker en tentoonstellingsmaker Lyvia Diser vat het doel van de expo samen: “Jongeren weerbaar maken, hen een kritische ingesteldheid meegeven zodat ze de info die hen wordt gepresenteerd van nature in vraag stellen. Zodat ze zich bewust worden van hoe hun eigen denken gevormd wordt door hun plaats, hun positie, in de maatschappij.”
GUM & Plantentuin-directeur en curator Marjan Doom vult aan: “Dat denken vanuit een positie of ‘positionaliteit’ is inderdaad een belangrijke rode draad doorheen de expo. Onze positie in de wereld bepaalt voor een groot deel wat we als waar beschouwen: ons gender, onze sociale afkomst, lichamelijke gesteldheid en etnische herkomst. Dat is niet goed of slecht, maar wel iets om je bewust van te zijn.”
Valkuilen
De expo is dan ook een confrontatie van perspectieven. De blik van wetenschappers uit alle mogelijke disciplines wordt gecombineerd met die van kunstenaars. Want voor elk van hen geldt: zij zoeken naar de waarheid, op hun eigen manier. Marjan Doom: “Iedereen heeft bepaalde opvattingen over waarheid. Die gaan we exploreren en bezoekers confronteren met de valkuilen waarin ze dreigen te stappen bij hun zoektocht naar waarheid en houvast.”
Zelf zin om op zoek te gaan naar wat waarheid betekent? Vanaf 28 maart loopt de expo ‘Wonderkamer van de WAARHEID’ in het GUM & Plantentuin.
Lees ook
Lente in de Plantentuin: deze planten staan nu in bloei
De Gentse Plantentuin is altijd de moeite waard om eens te bezoeken, maar met de eerste zonnige dagen komt de tuin helemaal tot leven. Wandel vanaf de hoofdingang tot aan de mediterrane tuin en terug, en bewonder deze negen planten.
Studenten draaien mee in het GUM
In het GUM helpt een groep van geëngageerde studenten uit verschillende opleidingen vrijwillig bij de werking van het museum. We spraken met Gabriella, Maxime en Evelyne van het Museum Student Team (MuST) over hoe zij hun schouders mee onder het GUM zetten.
Rita wou absoluut de Plantentuin in haar testament opnemen
Tien jaar geleden besliste Rita Carron om de UGent op te nemen in haar testament. Een beslissing waar ze nog geen seconde spijt van heeft gehad. Haar band met de UGent is sterk. Ze is twee keer per week aan de slag als vrijwilliger in de Plantentuin, waar ze zich verdiept in de biologie, haar levenslange passie.
Ik twijfel, dus ik ben: Tielke Uvin
In 'Ik twijfel, dus ik ben' nodigt het GUM wetenschappers uit om in hun hoofd te laten kijken. In deze aflevering: Tielke Uvin, doctor in de Letterkunde aan de Universiteit Gent.