Rita wou absoluut de Plantentuin in haar testament opnemen

Rita Carron

Tien jaar geleden besliste Rita Carron om de UGent op te nemen in haar testament. Een beslissing waar ze nog geen seconde spijt van heeft gehad. Haar band met de UGent is sterk. Ze is twee keer per week aan de slag als vrijwilliger in de Plantentuin, waar ze zich verdiept in de biologie, haar levenslange passie.

“Planten zijn de grond van alles. Mensen snappen soms niet hoe onderzoekers hun levenswerk kunnen maken van onderzoek naar mossen. Ik snap dat wel. Zelfs het kleinste mosje kan van belang zijn.”

“Na het secundair, in 1968, ben ik gestart met de opleiding biologie aan de UGent. Door persoonlijke omstandigheden ben ik ermee gestopt. Na een ietwat hobbelig professioneel parcours keerde ik uiteindelijk terug naar mijn eerste intellectuele liefde, ik kon het niet loslaten. Op mijn 55ste schreef ik me voor de tweede keer in als voltijds student biologie. Dat ik indertijd die studie had stopgezet was het enige waar ik ooit spijt van heb gehad.”

“Die eerste lessen voelden als thuiskomen. De sfeer onder de studenten was fantastisch. Die keken er helemaal niet raar van op dat ik daar rond liep, ik was gewoon een van hen. Ik had de tijd van mijn leven. Tegelijk was het enorm zwaar. Halverwege mijn tweede jaar besefte ik dat ik mezelf nu wel bewezen had. Ik kon dit intellectueel aan. Toch ben ik toen gestopt omdat het te uitputtend was.”

Legaat makkelijker te regelen dan je denkt

Rustig aan doen staat niet in haar woordenboek. “Ik ben in de Plantentuin gebleven als vrijwilliger. Al bijna twintig jaar ondertussen. En nog altijd met veel plezier. Twee keer per week kom ik langs voor een halve dag. Dit vrijwilligerswerk houdt mijn geest scherp. Vaak kom ik zaken tegen die ik niet ken en dan verdiep ik me hier verder in. Ik blijf studeren, ik heb daar nood aan.”

Vrijwilligerswerk is één ding, beslissen om de UGent op te nemen in je testament, is een ander. Voor Rita was het een logische beslissing. “Ik heb geen kinderen. Ik heb twee dingen die me dierbaar zijn: een goede vriendin en de wetenschap. Aan beide wil ik iets nalaten. De UGent opnemen in mijn testament was makkelijk te regelen. De medewerkers van het Universiteitsfonds hielpen met de juiste bewoordingen en de voorwaarden voor het legaat. Het stelt mij gerust dat ik weet wat er na mijn dood met mijn erfenis gebeurt.”

De drive van Marie-Stéphanie

Het geld van Rita zal voor een heel specifiek doeleinde worden ingezet. “Ik wil studenten van de faculteit Wetenschappen ondersteunen die in het buitenland onderzoek willen doen, want een beurs dekt niet altijd alle kosten. Dat dit kan helpen heb ik gemerkt toen ik hier studeerde. Een van mijn medestudenten, Marie-Stéphanie, wilde in Centraal-Amerika onderzoek doen. Zij had een ongelooflijk grote drive, maar veel te weinig middelen. Ik heb haar toen financieel geholpen om haar onderzoek mee te helpen realiseren. Af en toe hebben we nog contact. Ze woont er nu en heeft me al regelmatig uitgenodigd (lacht).”

Wil je meer te weten komen over nalaten aan de UGent?

U kan het verschil maken. Er zijn 1001 mogelijkheden waar uw bijdrage een groot verschil kan maken. Oplossingen en antwoorden op de problemen en vragen van vandaag én morgen. U kan dit mee helpen realiseren. Check ugent.be of neem contact op met de contactpersoon voor testamenten Terry Ediers, 09 264 83 31.

Lees ook

Doorbraak in alzheimeronderzoek dankzij schenkingen en erfenissen

De ziekte van Alzheimer, frontotemporale dementie en ALS zijn verwoestende neurodegeneratieve ziekten zonder uitzicht op herstel. UGent-professor Bart Dermaut, klinisch geneticus en arts, realiseert met zijn wetenschappelijk onderzoek een doorbraak die toekomstige therapieën een nieuwe richting kan uitsturen. Mede dankzij schenkingen en erfenissen van patiënten.

Spier
view

Lente in de Plantentuin: deze planten staan nu in bloei

De Gentse Plantentuin is altijd de moeite waard om eens te bezoeken, maar met de eerste zonnige dagen komt de tuin helemaal tot leven. Deze zeven planten bewonder je beter zo snel mogelijk.

Magnolia1
view

Extra kansen voor jonge kankeronderzoekers

Kankeronderzoeker Celine Everaert ontwikkelt momenteel een belangrijke test die moet helpen kankerpatiënten beter te behandelen. Dat kan ze doen dankzij een beurs, die er kwam door giften en nalatenschappen.

CRIG
view

Ik twijfel, dus ik ben: Tielke Uvin

In 'Ik twijfel, dus ik ben' nodigt het GUM wetenschappers uit om in hun hoofd te laten kijken. In deze aflevering: Tielke Uvin, doctor in de Letterkunde aan de Universiteit Gent.

Tielke Uvin
view