GUM leert iedereen fallussen, vulva’s en meer tekenen met een verrassend connect-the-dots boekje

Gents Universiteitsmuseum Vulvaboekje (foto: Michiel Devijver)
02 mei 2022 |

Wat zit daar beneden? Het GUM (Gents Universiteitsmuseum) toont met een opvallend connect-the-dots boekje dat er meer bestaat dan klassieke ‘piemels’ of ‘vagina’s’ (en dat vagina zelfs niet altijd het juiste woord is). Het kadert in de tentoonstelling PHALLUS. Norm & Vorm die nog loopt tot april 2023.

Het boekje wordt uitgedeeld onder studenten, leerlingen uit het secundair onderwijs en is ook verkrijgbaar in de museumshop (zolang de voorraad strekt). Net als de expo daagt het boekje uit, want een blik naar beneden mag best leiden tot vragen daarboven.

20 pagina’s, 20 vagina’s. Of net niet?

Taal en beeld lopen niet altijd samen. De vagina is daar een uitgesproken voorbeeld van. Wanneer we het over de vagina hebben, bedoelen we meestal de vulva: het uitwendige deel van het geslachtsorgaan, met de vulvalippen en de clitoriseikel. De vulva is maar één deel in het uitgebreide spectrum van genitaliën.

Het connect-the-dots boekje zorgt voor een realistische kijk op de grote verscheidenheid aan geslachtsdelen en kietelt elke tekenaar met een paar vragen. Hoe kijk jij naar (je eigen) geslachtsdelen? Bestaat ‘normaal’ onder de gordel volgens jou – of net niet?

“Met de expo ‘PHALLUS. Norm & Vorm’ vertellen we dat één vorm en één norm niet bestaan. Iedereen is verschillend. Met het connect-the-dots boekje trekken we die boodschap door,’ zegt GUM-directeur, Marjan Doom. “Verbind de punten, vervolledig de tekeningen en vraag je af wat jouw unieke plaats in het spectrum is.”

Gents Universiteitsmuseum Vulvaboekje (foto: Michiel Devijver)
67-33

Ook op toiletdeuren in cafés

Ook in toiletten zie je vooral tekeningen van piemels opduiken. En waar zijn de vulva's? Het GUM trok naar enkele Gentse cafés om daar verandering in te brengen:

Externe video URL

Workshops clitoriskleien, linoschede, …

Heb je zin om de handen uit de mouwen te steken en echt met Phallus. Norm & Vorm aan de slag te gaan? Schrijf je dan in voor een van de creatieve workshops die het GUM organiseert. Van linoleum snijden, tot botanisch tekenen en clitoriskleien.

PHALLUS. Norm & Vorm

De expo PHALLUS. Norm & Vorm loopt tot en met 16 april 2023. Op de website kan je zelf enkele tekeningen downloaden en vind je alle info over de workshops en tickets.

Lees ook

Lees ook

Ik twijfel, dus ik ben: Tielke Uvin

In 'Ik twijfel, dus ik ben' nodigt het GUM wetenschappers uit om in hun hoofd te laten kijken. In deze aflevering: Tielke Uvin, doctor in de Letterkunde aan de Universiteit Gent.

Tielke Uvin
view

De naakte waarheid achter naakt in de kunst

Hoe kunstenaars onze geslachtsdelen afbeelden, vertelt veel over hoe de maatschappij met seksualiteit omgaat. Is het je al opgevallen dat de penis van Michelangelo's David wel héél klein is in verhouding met zijn lichaam? Dat is niet toevallig, het is een uiting van waarvoor de fallus toen symbool stond. Of hoe kunst een verklikker is van een tijdsgeest.

GUM
view

Waarom een universiteitsmuseum zich bezig moet houden met piemels en vagina’s

In het GUM (Gents Universiteitsmuseum) loopt momenteel de expo ‘PHALLUS. Norm & vorm.’ Waarom is zo’n expo nodig? En wat heeft dat met wetenschap te maken? Reporter Flo Windey zoekt het uit.

Flo Windey
view

Op wandel tussen vulva’s en penissen

Wist je dat leeuwen een klein pietje hebben? En dat wetenschappers het nog altijd niet eens zijn over de anatomie van de clitoris? Dat, en nog veel meer, ontdek je in de expo ‘Phallus. Norm & Vorm’ in het GUM (Gents Universiteitsmuseum). Samen met twee wetenschappers trekken we doorheen de tentoonstelling die vastgeroeste normen durft loswrikken.

GUM
view