GUM leert iedereen fallussen, vulva’s en meer tekenen met een verrassend connect-the-dots boekje

Gents Universiteitsmuseum Vulvaboekje (foto: Michiel Devijver)
02 mei 2022 |

Wat zit daar beneden? Het GUM (Gents Universiteitsmuseum) toont met een opvallend connect-the-dots boekje dat er meer bestaat dan klassieke ‘piemels’ of ‘vagina’s’ (en dat vagina zelfs niet altijd het juiste woord is). Het kadert in de tentoonstelling PHALLUS. Norm & Vorm die nog loopt tot januari 2023.

Het boekje wordt uitgedeeld onder studenten, leerlingen uit het secundair onderwijs en is ook verkrijgbaar in de museumshop (zolang de voorraad strekt). Net als de expo daagt het boekje uit, want een blik naar beneden mag best leiden tot vragen daarboven.

20 pagina’s, 20 vagina’s. Of net niet?

Taal en beeld lopen niet altijd samen. De vagina is daar een uitgesproken voorbeeld van. Wanneer we het over de vagina hebben, bedoelen we meestal de vulva: het uitwendige deel van het geslachtsorgaan, met de vulvalippen en de clitoriseikel. De vulva is maar één deel in het uitgebreide spectrum van genitaliën.

Het connect-the-dots boekje zorgt voor een realistische kijk op de grote verscheidenheid aan geslachtsdelen en kietelt elke tekenaar met een paar vragen. Hoe kijk jij naar (je eigen) geslachtsdelen? Bestaat ‘normaal’ onder de gordel volgens jou – of net niet?

“Met de expo ‘PHALLUS. Norm & Vorm’ vertellen we dat één vorm en één norm niet bestaan. Iedereen is verschillend. Met het connect-the-dots boekje trekken we die boodschap door,’ zegt GUM-directeur, Marjan Doom. “Verbind de punten, vervolledig de tekeningen en vraag je af wat jouw unieke plaats in het spectrum is.”

Gents Universiteitsmuseum Vulvaboekje (foto: Michiel Devijver)
67-33

Workshops clitoriskleien, linoschede, …

Heb je zin om de handen uit de mouwen te steken en echt met Phallus. Norm & Vorm aan de slag te gaan? Schrijf je dan in voor een van de creatieve workshops die het GUM organiseert. Van linoleum snijden, tot botanisch tekenen en clitoriskleien.

PHALLUS. Norm & Vorm

De expo PHALLUS. Norm & Vorm loopt tot en met 8 januari 2023. Op de website kan je zelf enkele tekeningen downloaden en vind je alle info over de workshops en tickets.

Lees ook

Lees ook

Ik twijfel, dus ik ben: Edith Van Dyck

Onderzoeker Edith Van Dyck vertelt met passie over de grote gelijkenissen tussen wetenschappers en kunstenaars, over haar liefde voor de taal van muziek en dans en over dat het ok het is om niet alles te weten in je vakgebied.

Edith Van Dyck
view

Ik twijfel, dus ik ben: Bert Hauspie

In 'Ik twijfel, dus ik ben' nodigt het GUM wetenschappers uit om in hun hoofd te laten kijken. Ze laten zich hierbij leiden door het 'Rad van de Twijfel'.

Bert Hauspie
view

Een kritische blik naar beneden: over normen en vormen bij genitaliën

De penis is overal: in oeroude grottekeningen, op wc-deuren, in dick pics, maar ook in de wetenschap en kunstwereld is de fallus de norm. Waarom krijgen vrouwelijke genitaliën minder aandacht, ook in wetenschappelijk onderzoek? Het is het onderwerp van de nieuwe expo van het GUM (Gents Universiteitsmuseum).

GUM
view

Ik twijfel, dus ik ben: Philippe Smet

In 'Ik twijfel, dus ik ben' nodigt het GUM wetenschappers uit om in hun hoofd te laten kijken. Ze laten zich hierbij leiden door het 'Rad van de Twijfel'.

Philippe Smet
view