Ken jij dit plekje aan de UGent?

28 februari 2022 |

Herken jij deze UGent-locatie? Een van de vele deuren die de UGent rijk is. Misschien kan je iets afleiden uit de leeuwenkop? Of is het de verweerde blauwsteen die het weggeeft? Het dambordmotief?

Plateau
67-33

Deze detailfoto brengt ons naar de Jozef Plateaustraat. Naar de linkerdeur van de Plateau, om precies te zijn.

Plateau

Sinds kort hoort het gebouwencomplex Rozier-Plateau bij Campus Boekentoren. Het complex is een amalgaam van afdelingen van de faculteiten Letteren en Wijsbegeerte en Ingenieurswetenschappen en Architectuur. In de kelders vind je zelfs nog een verdwaalde bioloog.

Leuk weetje over de Plateau is dat het in 1891 opende als het Instituut der Wetenschappen. Een groot complex voor de wetenschapsfaculteit enerzijds (ingang Rozier) en de burgerlijke ingenieurs anderzijds (ingang Jozef Plateaustraat). Aan de voorgevel in de Plateaustraat zijn trouwens vier allegorieën van de toenmalige studierichtingen van de ingenieurs nog te zien: Bruggen en Wegen, Burgerlijke Bouwkunde, Kunsten en Fabriekswezen en Architectuur.

Het neoclassicistisch complex ondergaat momenteel een grondige renovatie, daarvoor werd 6 miljoen euro toegekend door de Vlaamse overheid.

Lees ook

De stiltekamer: een oase aan rust in een drukke omgeving

Op de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen is er sinds dit academiejaar de stiltekamer. Het is een prikkelarme ruimte waar je terechtkan voor een gebed, meditatie, yoga, of gewoon om even tot rust te komen. Vicerector Mieke Van Herreweghe en decaan Ann Buysse lichten het belang van zo’n ruimte toe.

Stiltekamer
view

In beeld: het tweede leven van het Technicum

Het is één van de grootste verhuisoperaties binnen de UGent: sinds academiejaar 2021-2022 neemt de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen intrek in het Technicum, specifieker in blok 1 en 2 van het complex. Na jaren van leegstand is het Technicum klaar voor een nieuw begin.

Technicum
view

"Verschillende faculteiten in één gebouw is een grote meerwaarde"

Jan Van Bocxlaer, decaan van de faculteit Farmaceutische Wetenschappen, over de nieuwbouw op Campus Heymans voor de faculteiten Farmaceutische Wetenschappen en Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen.

Jan Van Bocxlaer
view

De Boekentoren: veel meer dan een prachtig monument

De Gentse Boekentoren is zo’n 64 meter aan architecturale pracht. Maar de toren is meer dan alleen een monument. “Een baken van de wetenschap. Hier kunnen onderzoekers en studenten terecht in hun zoektocht naar kennis”, zegt hoofdbibliothecaris Dries Moreels.

Boekentoren
view