Ken jij dit plekje aan de UGent?

28 februari 2022 |

Herken jij deze UGent-locatie? Een van de vele deuren die de UGent rijk is. Misschien kan je iets afleiden uit de leeuwenkop? Of is het de verweerde blauwsteen die het weggeeft? Het dambordmotief?

Plateau
67-33

Deze detailfoto brengt ons naar de Jozef Plateaustraat. Naar de linkerdeur van de Plateau, om precies te zijn.

Plateau

Sinds kort hoort het gebouwencomplex Rozier-Plateau bij Campus Boekentoren. Het complex is een amalgaam van afdelingen van de faculteiten Letteren en Wijsbegeerte en Ingenieurswetenschappen en Architectuur. In de kelders vind je zelfs nog een verdwaalde bioloog.

Leuk weetje over de Plateau is dat het in 1891 opende als het Instituut der Wetenschappen. Een groot complex voor de wetenschapsfaculteit enerzijds (ingang Rozier) en de burgerlijke ingenieurs anderzijds (ingang Jozef Plateaustraat). Aan de voorgevel in de Plateaustraat zijn trouwens vier allegorieën van de toenmalige studierichtingen van de ingenieurs nog te zien: Bruggen en Wegen, Burgerlijke Bouwkunde, Kunsten en Fabriekswezen en Architectuur.

Het neoclassicistisch complex ondergaat momenteel een grondige renovatie, daarvoor werd 6 miljoen euro toegekend door de Vlaamse overheid.

Lees ook

Lees ook

Ken jij dit plekje aan de UGent?

Herken jij dit gebouw? Een mozaïek van verschillende soorten glas. Als een symbool voor de universiteit, met de enorme mix aan opleidingen, onderzoeksdomeinen, nationaliteiten, …

UGent-gebouw
view

UGent-virologen leveren strijd tegen virussen in nieuw onderzoeksgebouw

Professor Xavier Saelens en zijn team werken elke dag aan nieuwe en verbeterde vaccins en geneesmiddelen tegen griep- en coronavirussen. Dat doen ze vanaf nu in een nieuw onderzoeksgebouw. “Ons uiteindelijke doel: zieke mensen helpen.”

VIB (c) Ine Dehandschutter
view

De stiltekamer: een oase aan rust in een drukke omgeving

Op de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen is er sinds dit academiejaar de stiltekamer. Het is een prikkelarme ruimte waar je terechtkan voor een gebed, meditatie, yoga, of gewoon om even tot rust te komen. Vicerector Mieke Van Herreweghe en decaan Ann Buysse lichten het belang van zo’n ruimte toe.

Stiltekamer
view

In beeld: het tweede leven van het Technicum

Het is één van de grootste verhuisoperaties binnen de UGent: sinds academiejaar 2021-2022 neemt de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen intrek in het Technicum, specifieker in blok 1 en 2 van het complex. Na jaren van leegstand is het Technicum klaar voor een nieuw begin.

Technicum
view