Rik Maes bouwde als student de fiets van de toekomst

10 maart 2021 |

Tijdens je opleiding de kans krijgen om wat je geleerd hebt, meteen toe te passen op je grote passie: het overkwam Rik Maes. Hij kon – als grote wielerfan – de fiets van de toekomst bouwen bij de grootste fietsproducent van Duitsland. De perfecte afsluiter van zijn opleiding industrieel ontwerpen aan de UGent Campus Kortrijk.

Rik Maes

“Toen ik jaren geleden naar de infodag kwam op Campus Kortrijk, zag ik studenten die hun masterproef bij gerenommeerde fietsproducenten maakten. Ik besefte toen meteen dat ik dat ook wilde. Na lang zoeken, vele onbeantwoorde mailtjes en negatieve antwoorden, kwam ik in contact met Derby Cycle, de grootste fietsenproducent van Duitsland. Een droom die uitkwam.”

Een fiets met alle mogelijke snufjes

Rik mocht uiteindelijk aan de slag bij Kalkhoff, een van de merken van Derby Cycle. “Het was een fantastische ervaring. Ik mocht alles toepassen wat ik tijdens mijn studie geleerd had. Mijn taak was om de designtaal – de uiterlijke kenmerken van hun modellen – te stroomlijnen en begrijpelijk te maken voor het hele team. De tools daarvoor zijn we nog volop aan het ontwikkelen”, klinkt het trots. Er kwam nog een leuke extra bij het uitwerken van die tools. “De fiets van de toekomst bouwen, om te kijken of de tools die we ontwikkelden ook werken op een echt product. Het resultaat is een conceptbike die draadloos oplaadt en beschikt over verborgen uitneembare batterijen, een superstille aandrijving, een vering die zich aanpast aan je gewicht ...”

Het idee staat niet enkel op papier of in een 3D-model op de computer. Rik kreeg de kans om de fiets op ware schaal te 3D-printen: “Je kunt er dus niet op rijden, maar we lieten dealers wel reacties geven op de technologieën die we in de fiets verwerkten. Welke verkiezen ze en welke vinden ze minder belangrijk? De resultaten van het onderzoek lopen nu pas binnen en we zijn ze volop aan het verwerken.” De droom blijft dus duren, want Rik kreeg een vaste job bij het bedrijf en woont intussen in Duitsland.

Studeren in Kortrijk

“Ik kom uit Westerlo, dus naar Kortrijk komen was geen evidente keuze. Zeker niet omdat ik twijfelde tussen een opleiding vlak bij mij thuis of industriële wetenschappen in Kortrijk. Omdat ik wilde afstuderen als industrieel ingenieur, koos ik toch voor Kortrijk, want in Antwerpen is de opleiding niet zo praktijkgericht. In Kortrijk krijg je de kans om zelf dingen te maken, te tekenen en te bouwen. De ateliers hebben lasercutters en CNC-machines. Dat is echt fijn. Dat gaf voor mij de doorslag.”

“Kortrijk mag dan geen grote stad zijn, je komt er echt wel aan je trekken als student. Het is misschien kleinschaliger dan in Gent of Brussel, maar als je wilt, kan je hier zeker genoeg beleven (lacht).”

VOLG EEN VAN ONZE DRIE UNIEKE OPLEIDINGEN

CAMPUS KORTRIJK

Op Campus Kortrijk studeer je af als industrieel ingenieur in een van deze drie opleidingen die je nergens anders in Vlaanderen kunt volgen: circulaire bioprocestechnologie, machine- en productieautomatisering of industrieel ontwerpen.
Je krijgt les in state-of-the-art labo’s, werkt vanaf je eerste bachelor samen met bedrijven en krijgt persoonlijke opvolging van je lesgevers.

Lees ook

De student die het wiel écht heruitvond

Revolutionair: dat is het minste dat je kan zeggen over de uitvinding van UGent-student Wannes Van Laerhoven. Hij ontwierp een nieuw soort wiel: airless, duurzaam én bovendien goed voor oneindig veel toepassingen - van rolstoelen tot e-steps. Niet meer dan logisch dus dat hij met zijn project maar liefst 2 van de 4 prijzen won op de prestigieuze Circular Economy Challenge.

Wannes Van Laerhoven
view

Elisabeth en Rune willen buurtbewoners samenbrengen op interactief speelplein

Technologische oplossingen bedenken om lokale gemeenschappen sterker te maken, dat is de uitdaging van de Solve for Tomorrow ideeënwedstrijd van Samsung Electronics. Elisabeth en Rune wonnen begin mei de Belgische voorronde en trekken binnenkort naar de Europese finale met hun GameYard.

GameYard
view

Nieuw onderzoekscentrum moet onze groenten duurzamer maken

Er gaat veel water, energie en voeding verloren tijdens de verwerking van groenten en aardappelen. Te veel. In een tijd waarin we de afvalberg zo klein mogelijk proberen te houden en water een schaars goed is, moeten we slimmer omgaan met die verliezen. Onderzoekscentrum VEG-i-TEC herbekijkt daarom het verwerkingsproces van a tot z.

VEG-i-TEC
view

Zie jij een broodkorst of een alternatief basisingrediënt voor een frisse pint?

Brood, sneakers, microgolf, … lijken op het eerste zicht allemaal doorsnee dingen. Al kan je in deze objecten ook unieke designs zien of inspiratie voor innovatieve oplossingen. Dat is exact hoe studenten aan de UGent Campus Kortrijk naar de wereld kijken.

Brood
view