Rechten: één richting, meerdere wegen

Campus Korte Meer
07 december 2020 |

Drie alumni blikken terug op hun opleiding en de richting die ze uiteindelijk uitgingen. Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Benjamin Dalle, Yasmina El Kaddouri en Gillis Ooghe studeerden rechten aan de UGent. Alledrie verdedigen ze belangen, zij het vanuit een andere insteek.

Benjamin Dalle

Benjamin Dalle is Vlaams minister van Jeugd, Media en Brussel

“Ik had snel beslist om Rechten te studeren, al rond mijn zeventiende. Omdat het zo’n brede studie is en een goede basis legt voor heel veel richtingen. Advocatuur, diplomatie of zelfs politiek. Al zat dat laatste toen nog niet echt in mijn hoofd. Het feit dat je veel opties had, sprak me aan. Uiteindelijk ben ik ook effectief advocaat geworden, mijn eerste job was bij een Brits kantoor in Brussel.

En toen ben ik eerder toevallig in de politiek beland. Eind 2007 zocht Yves Leterme volk voor het kabinet, om de staatshervorming voor te bereiden. Ik was op dat moment ook deeltijds assistent aan de universiteit. Via de prof waar ik voor werkte, is de vraag om op het kabinet te werken, bij mij beland. Daarna is het een snelle opeenvolging van kabinetten geweest. Leterme, Vandeurzen, Vanackere,.... En dan uiteindelijk kabinetschef bij Servais Verherstraeten en daarna adjunct-kabinetschef bij Koen Geens en nog een tijdje directeur van de studiedienst van CD&V, voor ik zelf minister werd.

Ik heb nooit echt veel op voorhand gepland. Ik ben eerder van het principe om kansen te grijpen als ze zich voordoen. Ik mis de advocatuur wel soms. Vooral het feit dat je mensen heel direct helpt. Je verdedigt de belangen van één persoon, één gezin of één bedrijf en grijpt dus echt in in hun leven. In de politiek gaat het over heel veel belangen samen. De impact is misschien meer indirect, maar wel veel groter.”

 

Yasmina El Kaddouri is junior medewerker bij Van Steenbrugge Advocaten - tweedejaarsstagiair aan de balie

“Ik heb erg lang getwijfeld over wat ik zou studeren. Geschiedenis sprak me aan, en politieke en sociale wetenschappen leek me geweldig. Uiteindelijk koos ik toch voor rechten. Waarom? Omdat ik met dat diploma meer werkzekerheid zou hebben, vertelden ze me.

Yasmina EL Kaddouri

Ik vind niet dat je moet wachten met beslissen tot je honderd procent zeker bent over een studierichting. Dat ben je nooit. Op je achttiende kan je onmogelijk weten wat je voor de rest van je leven zal doen. En lukt het niet, dan doe je gewoon iets anders. Dat is niet alleen met je studierichting zo, maar ook met je job. Trial and error. Ik heb het geluk dat ik in mijn job mijn passies kan combineren, maar als student had ik geen flauw idee hoe het zou zijn.

Ik heb altijd al een passie gehad voor alles wat internationaal en Europees recht was: mensenrechten, vreemdelingenrechten, internationaal familierecht… Na mijn studies kreeg ik de kans om stage te doen bij Van Steenbrugge Advocaten. Ik had op dat moment geen idee of strafrecht me wel zou liggen. Ik besloot de sprong te wagen en daar ben ik nu heel blij om. Want ook in strafrecht sijpelen die mensenrechten zeer hard door. Bovendien kan ik me hier ook echt bezighouden met internationaal recht.

33-67

Op dit moment ben ik heel blij met wat ik nu doe. Of ik dat de volgende 50 jaar ga doen, weet ik niet. Ik weet zelfs niet of ik wel altijd in België blijf werken. Maar zolang ik het leuk vind, is er geen enkele reden om te veranderen.”

 

Gillis Ooghe werkt als diplomaat in Parijs

“Dat ik rechten zou studeren, was vanzelfsprekend. De richting interesseerde me en ik wist toen al dat je met een rechtendiploma alle kanten op kan. Als je net afgestudeerd bent, heb je een brede basiskennis, maar tegelijkertijd moet je veel vaardigheden nog verwerven. Mijn eerste job was vrij juridisch: ik behandelde de beroepen van uitgewezen asielzoekers in een administratief rechtscollege. Ik heb dan een tijdje als jurist op een politiek kabinet gewerkt, en daarna bij de Europese Commissie.

Tijdens die periode deed ik mee aan het diplomatiek examen. Dat interesseerde mij al langer, en toen ik een vacature zag, dacht ik: “het is nu of nooit”. De selectieprocedure van Selor duurde ongeveer een jaar als je alle testen doorloopt. Uiteindelijk was ik geslaagd en startte ik de stage bij de FOD Buitenlandse Zaken.

Wanneer je als diplomaat benoemd wordt, is het de bedoeling dat je in het buitenland aan de slag gaat. Je krijgt een post toegewezen door de FOD, die zoveel mogelijk rekening houdt met jouw voorkeuren en persoonlijke situatie. Mijn eerste diplomatieke post was in Luanda, Angola: een heel boeiende en interessante ervaring. Vier jaar later werd ik aangesteld als adjunct permanente vertegenwoordiger bij de Belgische Delegatie van UNESCO in Parijs. Iets dichter bij huis dus.

In samenwerking met de bevoegde deelstaten verdedig ik onze belangen in de VN-organisatie en onderhandel ik met de andere 193 lidstaten van UNESCO. Ook vertegenwoordig ik ons land in comités waarvan België lid is, zoals het Werelderfgoedcomité. Mijn rechtenstudies en juridische blik komen heel goed van pas tijdens die multilaterale onderhandelingen.

Gillis Ooghe
67-33

Na mijn termijn in Parijs verhuis ik weer naar België: na twee opeenvolgende posten in het buitenland keer je als diplomaat altijd terug naar het hoofdkwartier in Brussel voor een periode van drie jaar.”

Meer weten?

Wil je meer weten over rechten? Bekijk alle info over de opleiding op onze Studiekiezer.

Lees ook

Nina Mouton schrijft een brief gericht aan haar 18-jarige zelf

Nina Mouton schrijft een brief aan haar 18-jarige zelf. Welke raad heeft ze voor de jonge Nina uit Lokeren die haar eerste stappen zet richting professionele leven waarin ze zich zal ontpoppen als auteur, spreker en voorvechter van zelfzorg en mild ouderschap?

Nina Mouton
view

Rechtenstudenten geven gratis juridisch advies

Problemen met je kotbaas en weet je niet goed wat je moet doen? Of zit je met een of ander juridisch euvel? Dan kan je terecht bij Ghent Law School Consultancy, een groep rechtenstudenten die gratis juridisch advies geeft aan iedereen: studenten en burgers.

Studenten
view

UGent'er voor het leven: waarom alumni van levensbelang zijn

Alumni spelen een niet te onderschatten rol in de werking van een universiteit. “De contacten zijn van groot belang, zowel op vlak van onderzoek, onderwijs, reputatie, talentmanagement,...”, vindt emeritus professor Kristiaan Versluys.

Alumni UGentt
view

Zij keren terug naar de universiteit

Of je nu aan het begin of aan het einde van je loopbaan staat: bijleren kan altijd. Om op zoek te gaan naar ontbrekende puzzelstukken in je professionele kennis, of om dromen waar te maken na je pensioen. Inge en Charlotte vertellen het elk vanuit hun eigen perspectief.

Charlotte Waegeman
view