In 'Ik twijfel, dus ik ben' nodigt het GUM wetenschappers uit om in hun hoofd te laten kijken. Ze laten zich hierbij leiden door het 'Rad van de Twijfel'.
In deze aflevering is Philippe Smet aan het woord. Hij is professor Fysica en onderzoeker aan het Lumilab van de Universiteit Gent. Zijn grote passie: 'glow in the dark'-materialen. Hij heeft het onder andere over het evenwicht tussen zijn rol als manager, als onderzoeker en als vader, de nood aan stijlbreuken bij onderzoek en zijn droom om ooit nog lichtgevende fietspaden te realiseren.
Lees ook
Ik twijfel, dus ik ben: Tielke Uvin
In 'Ik twijfel, dus ik ben' nodigt het GUM wetenschappers uit om in hun hoofd te laten kijken. In deze aflevering: Tielke Uvin, doctor in de Letterkunde aan de Universiteit Gent.
De naakte waarheid achter naakt in de kunst
Hoe kunstenaars onze geslachtsdelen afbeelden, vertelt veel over hoe de maatschappij met seksualiteit omgaat. Is het je al opgevallen dat de penis van Michelangelo's David wel héél klein is in verhouding met zijn lichaam? Dat is niet toevallig, het is een uiting van waarvoor de fallus toen symbool stond. Of hoe kunst een verklikker is van een tijdsgeest.
Waarom een universiteitsmuseum zich bezig moet houden met piemels en vagina’s
In het GUM (Gents Universiteitsmuseum) loopt momenteel de expo ‘PHALLUS. Norm & vorm.’ Waarom is zo’n expo nodig? En wat heeft dat met wetenschap te maken? Reporter Flo Windey zoekt het uit.
Op wandel tussen vulva’s en penissen
Wist je dat leeuwen een klein pietje hebben? En dat wetenschappers het nog altijd niet eens zijn over de anatomie van de clitoris? Dat, en nog veel meer, ontdek je in de expo ‘Phallus. Norm & Vorm’ in het GUM (Gents Universiteitsmuseum). Samen met twee wetenschappers trekken we doorheen de tentoonstelling die vastgeroeste normen durft loswrikken.