Eén richting, meerdere wegen: criminologie

Faculteit Recht en Criminologie
04 juli 2023 |

Drie alumni blikken terug op hun opleiding en de richting die ze uiteindelijk uitgingen. Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Ellen, Katrijn en Laurien studeerden criminologie, maar sloegen daarna elk hun eigen weg in.

Katrijn Snauwaert werkt als coördinator intrafamiliaal geweld bij de stad Oostende

“Ik wou sinds het vierde middelbaar criminologie studeren. Tijdens de lessen gedragswetenschappen gaf de leerkracht een lessenreeks over deviant gedrag. Dat triggerde me meteen. Om zeker te zijn van mijn keuze, heb ik tijdens de herfstvakantie van mijn laatste jaar middelbaar verschillende Open Lessen gevolgd aan de UGent. Dat was heel uiteenlopend: architectuur, toegepaste taalkunde, diergeneeskunde, biologie, psychologie, … en natuurlijk criminologie. Het heeft mijn keuze bevestigd.

Ik heb altijd heel graag gestudeerd, net omdat het me allemaal enorm hard interesseert. Psychologie, sociologie, recht, politiek, geschiedenis, sociaal werk, … ik vond het allemaal heel boeiend. En het is een brede richting, wat maakt dat je er nog alle richtingen mee uit kan. Dat heeft me altijd aangesproken.

Na mijn studies ging ik aan de slag bij de dienst Veiligheid van de stad Oostende. Ik ben coördinator van het beleidsthema intrafamiliaal geweld en werk het beleid rond dat thema uit: hoe gaan we daarmee om als stad en wat zijn de prioriteiten? Daarnaast werk ik ook bij Groep INTRO, een vzw waar ik gedragstrainingen begeleid voor mensen die worden doorgestuurd vanuit justitie. Ik doe het allebei graag en vind er veel uitdaging in.”

Katrijn Snauwaert
67-33

Laurien Pieters werkt als criminoloog Jeugd en Gezin bij het parket van Oost-Vlaanderen

“Voor mij was de uitleg op de Studiekiezer van de UGent voldoende: ik was meteen geprikkeld door criminologie. De diverse en multidisciplinaire aanpak sprak me enorm aan. Door een gastcollege van parketmagistraat Annemie Serlippens en de stage wist ik vrij snel dat ik voor het openbaar ministerie wilde werken.

Toen er na mijn studies een plek vrijkwam om als criminoloog voor het parket van Oost-Vlaanderen te werken, heb ik niet lang getwijfeld. De plaatsen waren gegeerd, maar als je je weet te onderscheiden van de rest én gemotiveerd bent om een bepaalde richting in te slaan kom je wel op je pootjes terecht.

Nu werk ik met jongeren in verontrustende opvoedingssituaties en minderjarigen die delicten plegen. Wij praten met hen en proberen hen op het juiste pad te krijgen. We werken bovendien samen met de UGent aan een lokaal project om recidive bij jongeren te beperken. Ik ben heel dankbaar dat ik dat soort dingen kan doen.”

Laurien Pieters
67-33

Ellen De Pauw is beleidsmedewerker aan het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen

“Toegegeven: criminologie was niet mijn eerste keuze. Ik heb eerst anderhalf jaar biomedische wetenschappen gestudeerd. Dat bleek toch niet de juiste keuze, dus ging ik voor mijn plan B: criminologie. Achteraf gezien had ik dat beter meteen gedaan, want het was een schot in de roos. Ik merkte meteen dat de vakken me lagen. Sociologie, psychologie, recht, forensisch welzijnswerk, … het was allemaal interessant.

Ik wilde niét bij de politie terechtkomen, dat wist ik nog voor ik aan de opleiding begon. Het heeft me nooit aangesproken. Op gevoel heb ik dan gekozen om stage te doen bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Het is een heel boeiende sector met veel afwisseling. Ik vond het er zo fijn, dat ik er ben blijven plakken.

“Nu help ik het beleid rond gendergerelateerd geweld mee vorm te geven, waarbij ik vooral focus op digitaal seksueel geweld. Slachtoffers kunnen een melding doen bij het Instituut. Mijn collega’s staan hen bij in de volgende stappen. Denk aan juridische ondersteuning, maar ook samenwerking met de politie en socialemediaplatformen om beelden offline te halen. Het is een boeiende job die ik nooit zonder de opleiding zou gevonden hebben.”

Ellen De Pauw
67-33
Meer weten?

Studeren aan de UGent

Wil jij als toekomstige student aan de UGent studeren? Blijf op de hoogte van onze infomomenten en tips om je studiekeuze te maken.

Lees ook

Zij keren terug naar de universiteit

Of je nu aan het begin of aan het einde van je loopbaan staat: bijleren kan altijd. Om op zoek te gaan naar ontbrekende puzzelstukken in je professionele kennis, of om dromen waar te maken na je pensioen. Inge en Charlotte vertellen het elk vanuit hun eigen perspectief.

Charlotte Waegeman
view

Eén richting, meerdere wegen: bestuurskunde en publiek management

Drie alumni blikken terug op hun opleiding en de richting die ze uiteindelijk uitgingen. Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Simon, Laure en Wouter studeerden alle drie bestuurskunde en publiek management.

Campus Tweekerken
view

Serhat gaat van de UGent naar Harvard: “Ik wil gezondheidszorg bij mensen brengen die ervan uitgesloten zijn”

Serhat Yildirim (26) legde net zijn laatste examens in de geneeskunde af en daarna mag hij naar het prestigieuze Harvard. Hij werd er toegelaten voor de tweejarige master Global Health Delivery.

Serhat Yldirim
view

Van denken naar durven: over kansen grijpen en met kleine stapjes je leven veranderen

Stel: je wil iets veranderen in je leven. Stoppen met roken, vermageren, een andere job. Hoe pak je dat aan? “Denken is de eerste stap. Maar je moet vooral durven. Hoe? Door kansen te durven zien en grijpen, of door serendipiteit”, betoogt professor Ann Buysse en decaan van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen.

Ann Buysse
view