Het begon bij drie UGent-studenten die een simpele sensor in een vuilnisbak plaatsten. Nu is het op weg om het afvalbeheer van steden en gemeenten slimmer te maken. Rebin, een innovatief systeem dat de vulgraad van vuilnisbakken meet, geeft waardevolle inzichten om afvalvoorzieningen efficiënter in te richten. Dat levert tijd op en bespaart brandstof en CO₂. Het idee komt uit de koker van drie UGent-alumni.
In het kort
- Rebin is slimme softwareapplicatie die bijhoudt of een vuilnisbak vol is of niet. Dat kan vuilnisophaal een stuk efficiënter maken
- De uitvinding ontstond in de hoofden van drie UGent-studenten, die het nu als alumni op de markt brachten
- De UGent was een van de eerste klanten van Rebin, met slimme vuilnisbakken op Campus Ardoyen. Sinds kort is ook de haven van Rotterdam klant, net als heel wat Belgische gemeenten
Het trio achter Rebin – Emilio Van Der Linden, Simon De Geyter en Kyanu Delrue – omschrijft hun missie op de website van Rebin als volgt: “empowering organisations with smart asset management solutions.” De drie studeerden samen aan de UGent en wonnen vorig jaar de studenten hoofdprijs van UGent Start-up Programma, Expedition DO! Emilio en Kyanu leggen uit hoe ze op dit punt zijn gekomen.
Om te beginnen: hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
Emilio Van Der Linden: “Simon (De Geyter, n.v.d.r.) ken ik al van toen ik klein was. Hij was mijn buurjongen. We gingen naar dezelfde lagere school en daarna zaten we ook samen in het secundair. Daar ontmoetten we Kyanu. Later studeerden we allemaal aan de UGent, maar aan verschillende faculteiten. We bleven wel contact houden, onder andere via het minivoetbal.”
Kyanu Delrue: “We kennen elkaar door en door, elkaars zwaktes en sterktes. Dat is mooi meegenomen als je samen een product in de markt zet.”
Het product is in dit geval Rebin, de software en sensor die de vulgraad van vuilnisbakken detecteert. Wanneer kwamen jullie op dat idee?
Emilio: “In de zomer van 2022. Aan ideeën was er tussen ons sowieso geen gebrek. We hadden heel wat pistes, maar het kaatste altijd wel ergens op af. Toen was er dat ene idee waarvan we voelden: yes, dit kan echt iets worden.”
Kyanu: “We zochten het niet ver: we haalden inspiratie uit wat we rondom ons zagen. Zo viel het ons op dat in de stad bepaalde vuilnisbakken leeg zijn, terwijl andere overvol zitten. En waar mensen dan vaak nog iets proberen bij te proppen, wat heel ergerlijk is. We waren vertrokken. Hoe komt dat? Hoe kunnen we dat beter maken?”
Emilio: “Vuilnisbakken zijn ook al sinds jaar en dag hetzelfde. De meeste dingen die we gebruiken veranderen, evolueren, worden ‘slim’. De vuilnisbak niet. Nog niet (lacht).”
Vanwaar die uitvindersdrang?
Emilio: “Tijdens mijn studententijd hoorde ik iemand van
Kyanu: “Bij mij heeft het er altijd ingezeten. Mijn oma maakte vroeger een drankje dat ik toen al wilde vermarkten. Het is er nooit van gekomen, maar de goesting om te ondernemen sluimerde. Ik heb op de UGent het FEB Student Excellence Programme gevolgd, waar ik hoorde over succesvolle student-ondernemers zoals Laura Verhulst van Madam Bakster. Ik was onder de indruk. Toen Emilio mij vroeg om samen over een product na te denken, zei ik meteen ja.”
Geen twijfels gehad?
Emilio: “Wat kan er fout lopen, dachten we. We zijn nog jong. En als student kun je alleen je fiets verliezen (lacht). We besloten om de sprong te wagen en namen deel aan Start for Future, een internationaal programma voor innovatieve ondernemers waaraan ook de UGent meewerkt. Daar konden we ons prille idee aan een coach voorleggen om het te finetunen. Hoe bouwen we de sensor, hoe pakken we de sales het best aan… Het heeft ons enorm vooruitgeholpen.”
Kyanu: “Toen zijn we ook bij Simon gaan aankloppen. Emilio en ik weten veel over de financiële aspecten, maar op technisch vlak hadden we hulp nodig. En daar is Simon erg sterk in.”
Emilio: “We hebben hem gevraagd of hij samen met ons de wereld wilde veranderen, en hij stemde toe. Hij heeft zich zelfs zelfstandig bijgeschoold op het vlak van elektronica en software. Hij had bouwkunde gestudeerd, maar dit bleek hem meer te interesseren (lacht). Hij heeft al serieus op de sensor gevloekt, maar heeft volgens mij nog geen spatje spijt van zijn beslissing.”
Welke stappen volgden toen?
Emilio: “We klopten aan bij DO!, het centrum voor ondernemerschap binnen de UGent (nu Gentrepreneur, n.v.d.r.). Daar raadde coach Tom Van Damme ons aan om het statuut student-ondernemer aan te nemen. Dat statuut maakt het makkelijker om je zelfstandige activiteit te combineren met je studies. Zo kan je een examen uitstellen om naar een beurs te gaan bijvoorbeeld.”
Kyanu: “We kregen er goed advies en tips. Dankzij DO! kwamen we bijvoorbeeld bij The Company terecht, een coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk van Arteveldehogeschool, HOGENT en de UGent, waar je als student-ondernemer onder professionele begeleiding kunt zoeken, experimenteren en ondernemen zónder zelf een juridische structuur op te zetten. Dat gaf ons de ruimte die we nodig hadden om Rebin verder uit te bouwen.”
Rebin is ondertussen veel meer dan een idee, het gaat jullie voor de wind?
Kyanu: “Inderdaad. Verschillende gemeenten hebben Rebin geïmplementeerd en sinds kort mogen we ook de haven van Rotterdam tot onze klanten rekenen. De resultaten op de Campus Ardoyen in Zwijnaarde zijn opzienbarend. Vroeger moesten de medewerkers van het schoonmaakbeheer elke dag alle vuilnisbakken checken. Vandaag kunnen ze via de Rebin-software zien welke vuilnisbakken geleegd moeten worden – dat blijken er twee of drie per dag te zijn – en gericht op pad gaan.”
Emilio: “Het ging pijlsnel, maar we genieten van elke seconde. Als ik één raad mag geven aan studenten die het voelen kriebelen om te ondernemen: gewoon doen!”
“Met de slimme vuilnisbakken kunnen we efficiënter werken, tijd en kilometers besparen, en ook brandstofkosten en CO₂-uitstoot reduceren. De nieuwe methode is niet alleen beter voor het milieu, maar geeft onze werknemers ook meer tijd voor andere taken.”
Stefaan De Baere, verantwoordelijke binnen het team schoonmaakbeheer van de UGent
Lees ook
Wetsdokter en kunstenaar Babette Van Rafelghem: "De binnenkant van het menselijk lichaam is prachtig"
Geneeskunde-alumna Babette Van Rafelghem (30) is forensisch arts en beeldend kunstenaar. Tijdens de werkuren probeert ze de oorzaak van verdachte overlijdens te achterhalen. Als kunstenaar wil ze, onder andere met haar boek Post Mortem, laten zien hoe prachtig het menselijk lichaam ‘onder de motorkap’ oogt.
Biowetenschappen: één richting, meerdere wegen
Deze industrieel ingenieurs volgden alle drie een andere afstudeerrichting. De ene staat landbouwers bij, nummer twee werkt rond duurzame waterinstallaties en de derde bleef bij zijn grote liefde: bakken.
Terug naar de UGent met Bert De Backer: "Ik presteerde op mijn best wanneer er punten werden uitgedeeld"
Tussen 2002 en 2006 spendeerde wieleranalist en net geen Masterchef Bert De Backer heel wat tijd in de iconische sportzaal van het HILO aan de Watersportbaan. Vandaag keert hij terug naar die UGent-plek vol herinneringen. Pure nostalgie!
UGent-alumnus van het jaar Stefan Hertmans: "De universiteit heeft mij geëmancipeerd”
Gelauwerd auteur, essayist en dichter Stefan Hertmans heeft een sterke band met de UGent: als alumnus, later als doctorandus en gastdocent. Academisch onderzoek speelt tot vandaag een sleutelrol in zijn werk en de basis daarvoor werd gelegd aan de UGent. “Mijn filosofische vorming is essentieel geweest in mijn denken. De universiteit heeft mij het vermogen geschonken om in twijfel een vorm van waarheid te zien."