20 van 2020: Pieter leerde de kunst van het online lesgeven

Pieter Verbeke
17 december 2020 |

Het bijzondere en bevreemdende jaar 2020 nadert zijn einde. Tijd voor een stand van zaken. Het lot koos 20 mensen met een band met de UGent. Zij vertellen wat 2020 voor hen betekende, wat ze meenemen naar volgend jaar en vooral: hun hoop voor 2021.

Het jaar van UGent-student Pieter Verbeke draaide vooral rond stages. Hij volgt momenteel de educatieve master in de fysica en sterrenkunde en geeft al deeltijds les in het secundair onderwijs. Switchen tussen online en offline lesgeven was niet altijd een sinecure. Maar Pieter blikt tevreden terug: “Ik heb het gevoel dat ik op veel voorbereid ben.”

Wat was voor jou 2020?

“2020 stond voor mij in het teken van mijn educatieve master en de daarbij horende stages. De laatste stages vielen samen met de eerste lockdown, waardoor ik een groot deel van mijn lessen online moest geven. Het was bizar om mijn eerste stappen in het werkveld op deze manier te zetten. Op zijn zachtst gezegd niet wat ik ervan verwacht had, maar eigenlijk viel het mee. Ik vond dat ik goed begeleid werd door onze eigen docenten en mijn collega's, en dat de leerlingen mee waren in het online verhaal. Doordat ik de combinatie van fysiek lesgeven en online lesgeven heb meegemaakt, heb ik het gevoel dat ik op veel ben voorbereid.”

ZET JOUW BESTE WENSEN OP DE BOEKENTOREN

Het voorbije jaar was ongewoon, maar ook een jaar boordevol warmte. We steunden elkaar en deelden lief en leed. Dit is jouw kans om iedereen te bedanken die voor jou klaar stond. Niet zomaar, maar met jouw beste wensen virtueel geprojecteerd op de Boekentoren.

Op welke prestatie ben je het meest trots van het afgelopen jaar?

“Ik heb dit jaar mijn hoogste punten ooit gehaald. Daar kan ik alleen maar blij mee zijn. Eigenlijk was het wel een mooi jaar voor mij. Ik wist altijd al dat ik leerkracht wilde worden. Mijn keuze om fysica en sterrenkunde te studeren, was ook daarop gebaseerd. Eindelijk in de praktijk bezig zijn met lesgeven, voelt echt goed. Ik vind het eigenlijk heel bijzonder om les te mogen geven. Ik breng leerlingen iets bij, en op die manier begeleid ik hen eigenlijk mee naar een verdere studie. Dat voelt goed.”

Pieter Verbeke

Wie is jouw strafste UGent’er?

“De docenten uit de lerarenopleiding weten - logischerwijs - wel hoe ze een boodschap moeten overbrengen. Die lessen hebben mij zeker geïnspireerd. In het bijzonder In het bijzonder de lessen vakdidactiek en stagebegeleiding van Jouri Van Landeghem, Philippe Smet en Anthony Parmentier.”

Wat hoop je voor 2021?

“Ik hoop dat ik in 2021 met goede punten kan afstuderen.”

Wat wil je meenemen naar 2021?

“Ik heb geleerd dat je de dingen goed kan doen als je je erop toelegt. Je moet er gewoon tijd in steken. Dat wordt altijd beloond.”

33-67

Wat wens je andere UGent’ers toe in 2021?

“Ik wou dat ik de leerlingen aan wie ik les gaf in hun laatste jaar nog veel succes kon wensen. Zij studeren nu mogelijk aan de UGent, en ook voor hen is het een heel bijzondere periode geweest. Ik zou hen op het hart willen drukken dat het belangrijk is om de tijd die er is te gebruiken om te studeren. Zodat de zomer, op alle mogelijke manieren, vrij mag zijn.”

20 VAN 2020: LEES DE ANDERE INTERVIEWS

Het lot koos 20 mensen met een band met de UGent. Zij vertellen wat 2020 voor hen betekende, wat ze meenemen naar volgend jaar en vooral: hun hoop voor 2021.

Lees ook

Wat doen studentenvertegenwoordigers voor jou?

Saïd Mabrouk

Groenten die hoger mikken: de toekomst van de stadstuinbouw begint in Roeselare

Agrotopia

Bestaand medicijn kan oplossing zijn voor ‘onbehandelbare’ tumoren

Desmoide tumor

Eén richting, meerdere wegen: burgerlijk ingenieur

Brigitte