20 van 2020: Lennert droomt van een zorgeloze zomer vol feestjes

Portret Lennert Camp
22 december 2020 |

Het bijzondere en bevreemdende jaar 2020 nadert zijn einde. Tijd voor een stand van zaken. Het lot koos 20 mensen met een band met de UGent. Zij vertellen wat 2020 voor hen betekende, wat ze meenemen naar volgend jaar en vooral: hun hoop voor 2021.

Lennert Camp zit in zijn derde bachelor Nederlands-Zweeds. Zijn keuze voor Zweeds lag al lang vast. Niet alleen omdat hij de Ikea een leuke winkel vindt, maar omdat hij tijdens reizen in Zweden ontdekte dat hij het hele land wel cool vindt.

Wat betekende 2020 voor jou?

“Het was een jaar met veel ups en downs. Een paar keer had ik het mentaal moeilijk. Ik heb bijvoorbeeld ontdekt dat ik erg slecht ben in online lessen volgen, omdat ik de interactie met andere studenten mis. Dus ik vind het lastig mezelf te motiveren om die online lessen mee te pikken. Ik heb het nu mentaal lastiger dan tijdens de eerste lockdown. Toen hadden we tenminste nog hoop dat we snel weer naar de campus konden gaan, die hoop valt nu weg. Daar heb ik het erg moeilijk mee, samen met veel mensen in mijn omgeving.”

Wie is jouw strafste UGent’er?

“Voor mij zijn mijn vrienden de strafste UGent'ers. Tijdens de eerste en tweede lockdown had ik heel veel aan hen. We hebben de gewoonte ontwikkeld om 's avonds samen te videobellen. Die gesprekken duren altijd lang omdat het een van de weinige dingen is die je nog gezellig met elkaar kan doen.”

Zet jouw beste wensen op de boekentoren

Het voorbije jaar was ongewoon, maar ook een jaar boordevol warmte. We steunden elkaar en deelden lief en leed. Dit is jouw kans om iedereen te bedanken die voor jou klaar stond. Niet zomaar, maar met jouw beste wensen virtueel geprojecteerd op de Boekentoren.

Wat heb je zelf bereikt dit jaar?

“Ik ben een luisterend oor voor vrienden. Ze weten dat ze altijd bij mij mogen aankloppen om te babbelen. Over vanalles. Daar ben ik fier op. Ik heb een fijn vriendengroepje waar echt gepraat kan worden. Als ik of iemand anders zeg 'Jongens, ik zie het effe niet meer zitten', dan helpen we elkaar. Dat kan gaan van samenvattingen of notities van lessen uitwisselen, of gewoon eens kort videobellen om te praten.”

Op welke prestatie ben je het meest trots?

“Dat ik toch nog goede schoolresultaten heb gehaald (lacht).”

Wat neem je mee naar 2021?

“Toen we de afgelopen zomer even konden afspreken met vrienden, merkte ik dat ik die momenten veel meer waardeerde dan in ‘normale tijden’. Als ik vroeger iets ging drinken met vrienden aan de Graslei of De Krook, was dat zo vanzelfsprekend. Nu geniet ik veel meer van de kleine momenten bij elkaar.”

Wat hoop je voor 2021?

“Ik hoop dat het een milder jaar wordt voor iedereen en dat we elkaar opnieuw goed kunnen vastpakken, samen kunnen dansen en plezier hebben.”

Portret Lennert Camp
67-33

Stel dat je kunt terugkeren naar 1 januari 2020. Wat zou je doen?

“Dan zou ik goede examenresultaten behalen omdat ik me meer had gefocust tijdens het eerste semester. Want toen heb ik wel wat te weinig gedaan (lacht). En dan zou ik in januari nog de tijd hebben om veel op café te gaan met vrienden en te feesten, in de wetenschap dat er een jaar van hard werken in het verschiet lag.”

Wat wens je de mensen toe in 2021?

“Ik wens al mijn medestudenten heel veel succes toe met de examens en de kracht om nog even vol te houden. En ik hoop dat we terug samen kunnen afspreken en feesten als we allemaal gevaccineerd zijn. Hopelijk nog voor de zomer, dan wordt het de leukste zomer ooit (lacht). Voor school werken zal er dan even niet in zitten, vrees ik…”

20 van 2020: lees de andere interviews

Het lot koos 20 mensen met een band met de UGent. Zij vertellen wat 2020 voor hen betekende, wat ze meenemen naar volgend jaar en vooral: hun hoop voor 2021.

Lees ook

Rector Rik Van de Walle: “Beleidskeuzes maken kan verdomd moeilijk zijn”

Rector

Serious game die geestelijke gezondheid bij jongeren moet versterken genomineerd voor Belgian Game Awards

Silver

De Boekentoren: veel meer dan een prachtig monument

Boekentoren

Nieuw onderzoekscentrum moet onze groenten duurzamer maken

VEG-i-TEC