20 van 2020: Liessa genoot van de geforceerde vertraging van het dagelijks leven

Liessa Engels
18 december 2020 |

Het bijzondere en bevreemdende jaar 2020 nadert zijn einde. Tijd voor een stand van zaken. Het lot koos 20 mensen met een band met de UGent. Zij vertellen wat 2020 voor hen betekende, wat ze meenemen naar volgend jaar en vooral: hun hoop voor 2021.

Liessa Engels is twee jaar studieadviseur bij de UGent. Ze staat klaar voor studenten en studiekiezers. Gelukkig vinden zij de weg naar de online alternatieven die Liessa en haar collega’s dit jaar opgezet hebben.

Wat betekende 2020 voor jou?

“Het is een crazy jaar geweest, hè. Een ultieme test van collectieve veerkracht. Net als veel anderen moest ik zoeken hoe om te gaan met de inperkingen van onze vrijheid. Wat ik wel heel fijn vond was de geforceerde vertraging van het dagelijks leven. De wekker die niet zo vroeg afgaat, de vele momenten samen met mijn dochter, ook al was dat niet altijd eenvoudig. Het gaf me opnieuw een besef van de essentie, van het belang van samenzijn.”

Wie is jouw strafste UGent’er?

“Voor mij zijn dat de studenten. We vragen veel van hen: de hele dag achter de computer les volgen zonder dat ze erna iets kunnen gaan drinken met vrienden. Dat is niet te onderschatten. Terwijl je studententijd net een periode is van heel veel vrijheid. Nu moeten ze zoveel op pauze zetten en is er van vrijheid en blijheid geen sprake. Ik heb er bewondering voor dat ze blijven gaan. Tegelijk krijgen we heel veel signalen van studenten die zich echt niet meer oké voelen.”

Wat heb je zelf bereikt dit jaar?

“Ik vind het al een prestatie dat ik gewoon overeind ben gebleven (lacht). Ik denk dat het voor iedereen zo bizar en heftig is geweest, dat het niet het jaar van de grootse daden hoeft te zijn. Er waren tijdens die eerste lockdown momenten dat ik op mijn knieën een treinspoor in elkaar zat te steken voor mijn peuter terwijl ik ondertussen een vergadering op Teams probeerde te volgen. Dat doorstaan vond ik al top.”

ZET JOUW BESTE WENSEN OP DE BOEKENTOREN

Het voorbije jaar was ongewoon, maar ook een jaar boordevol warmte. We steunden elkaar en deelden lief en leed. Dit is jouw kans om iedereen te bedanken die voor jou klaar stond. Niet zomaar, maar met jouw beste wensen virtueel geprojecteerd op de Boekentoren.

Op welke prestatie ben je het meest trots?

“Ik ben trots op de switch naar online die we hebben gemaakt. Mijn collega's noemen mij soms lachend 'Anuna' omdat ik stil sta bij de papierberg die we elk jaar produceren en op zoek ga naar volwaardige digitale alternatieven. Ondanks de uitdagingen vind ik het wel een prestatie om te zien wat we ondertussen online op poten hebben gezet. Met succes. Zo organiseerden we online events voor studiekiezers waar meer leerlingen aan deelnamen dan aan een fysiek event.”

Wat neem je mee naar 2021?

“Die vertraging van het dagelijks leven die ons terugbrengt tot de essentie: samen zijn met de mensen die je graag ziet. Vaker telewerken mag van mij ook blijven, maar dan niet zo veel (lacht). Een goede balans tussen gefocust thuiswerk en regelmatig contact met collega’s op de werkvloer. En ik zou graag onze online initiatieven voor een stuk behouden, omdat ze voor sommige studenten de drempel verlagen om met ons te praten.”

Wat hoop je voor 2021?

“Ik hoop dat het gevoel van ongemak dat ik nu ervaar in de nabijheid van andere mensen verdwijnt. Dat heb ik zelfs als ik naar een film kijk waar veel mensen in één ruimte zijn. Het zou betekenen dat we minder fysieke afstand moeten bewaren. Dat we opnieuw buiten zomaar wat kunnen rondzwerven en zien waar we uitkomen. Dat we opnieuw op restaurant kunnen gaan, of een film, een toneelstuk of een concert meepikken ... Het allereerste dat ik zou doen is eens goed gaan eten (lacht). En blijven hangen op café, terwijl de avond overgaat in de nacht zonder dat je rekening moet houden met een avondklok.”

Liessa Engels

Stel dat je kunt terugkeren naar 1 januari 2020. Wat zou je doen?

“Ik vond 2020 één keer beleven meer dan voldoende dus als het niet hoeft, liever niet (lacht). Als ik toch terug zou keren naar 1 januari 2020, dan zou ik het er nog eens goed ‘van nemen’. Om alles te doen wat nu niet mag. Een fout antwoord, dat besef ik wel, omdat net dat gedrag ons in deze situatie heeft gebracht, maar toch …”

Wat wens je de UGent’ers toe in 2021?

“Dat ze de open blik en creativiteit behouden die we dit jaar nodig hadden om alternatieve oplossingen te zoeken. Meer dan ooit werden we gedwongen om buiten de geijkte paden te stappen en te denken. Ik vind het supertof om te zien welke initiatieven daaruit voort zijn gevloeid. Ook de studenten zetten allerlei initiatieven op om elkaar te ondersteunen. Het is mooi om te zien dat ze er zijn voor elkaar.”

67-33
20 VAN 2020: LEES DE ANDERE INTERVIEWS

Het lot koos 20 mensen met een band met de UGent. Zij vertellen wat 2020 voor hen betekende, wat ze meenemen naar volgend jaar en vooral: hun hoop voor 2021.

Lees ook

“We willen van de UGent een sterk merk maken in de Verenigde Staten”

Een nieuw Alumni Chapter in San Francisco geeft de UGent, samen met het Chapter in New York, de mogelijkheid om nog meer alumni in de Verenigde Staten te bereiken. Want dat zijn er best wel veel. Maar wat doen de twee Alumni Chapters in de VS precies? Een gesprek met de trotse founding fathers Nicolas Polet en Wim Sohier.

Alumni Chapter VS
view

Start-up Deliverect van UGent-alumni groeide razendsnel uit tot miljardenbedrijf

Het Gentse bedrijf Deliverect is amper drie jaar na de opstart een ‘unicorn’. Een term die wijst op uitzonderlijkheid, want het is als start-up al meer dan een miljard dollar waard. Timing en ervaring zijn volgens oprichters Jan Hollez en Zhong Xu de geheime sleutels voor hun overdonderende succes. En die ervaring begon aan de UGent.

Deliverect
view

Dirk Frimout schrijft een brief gericht aan zijn 17-jarige zelf

Dirk Frimout schrijft een brief aan zijn 17-jarige zelf. Welke raad heeft hij voor de jonge Dirk, die de eerste stap zet op een weg naar ongekende hoogtes?

Dirk Frimout
view

UGent'er voor het leven: waarom alumni van levensbelang zijn

Alumni spelen een niet te onderschatten rol in de werking van een universiteit. “De contacten zijn van groot belang, zowel op vlak van onderzoek, onderwijs, reputatie, talentmanagement,...”, vindt emeritus professor Kristiaan Versluys, die binnen de UGent mee het beleid rond de alumniwerking uitstippelt. Met de ‘UGent-alumnus van het jaar’ is er nu een nieuw instrument om de alumni in de kijker te zetten.

Alumni
view