Studenten zetten hun schouders onder het GUM (Gents Universiteitsmuseum)

17 september 2020 |
MuST'ers

Joris, Selena, Bob en Bert zetten zich samen met andere studenten in voor het GUM (Gents Universiteitsmuseum). Ontdek waarom deze vier MuST’ers helemaal wild worden van het wetenschapsmuseum van de UGent.

WTF is een MuST’er?

Joris De Clercq, student biologie: "MuST staat voor Museum Student Team. We zijn in totaal met een 30-tal MuST’ers, een groep van geëngageerde studenten die vrijwillig meehelpen bij de werking van het museum. We zijn er al sinds 2018 bij betrokken. Onze taak is om de stem van de student te vertegenwoordigen zodat ook scholieren en studenten zin krijgen om langs te komen in het GUM. Ik zal ook rondleidingen en workshops geven als jobstudent. Daar kijk ik enorm naar uit!"

Selena Vandecaveye

Wat vind je zo leuk aan het GUM?

Selena Vandecaveye, student psychologie: "In mijn opleiding heb ik weinig vakken die draaien rond exacte wetenschappen. Ik zie en leer hier dus dingen waar ik anders niet mee in aanraking kom. Zo ontdekte ik de linken die bestaan tussen verschillende disciplines en leerde ik het esthetische aspect van de objecten waarderen. Het is leuk om op die manier je interessegebied te verbreden. De achterliggende verhalen maken het extra interessant. Als je meekrijgt hoe een toevallige ontdekking tot een belangrijk object kan leiden, verandert heel je perceptie."

“De beauchênepreparaten vind ik niet alleen zeer mooi maar ook heel erg goed gevonden. Om schedels uit elkaar te kunnen halen en de aparte delen nadien terug aan elkaar te monteren, werden er soms erwten in gestoken. Onder water zwellen die, waardoor het bot voorzichtig los komt. Die ploftechniek lijkt wat raar, maar het werkt wel. Daarom hou ik van wetenschap: je moet er echt out of the box denken.”

33-67

De zwermrobotjes

Bert Van Hecke, student biologie: "Ik zit in mijn eerste jaar biodiversiteit en evolutie. Ik vind vogels en de wisselwerking tussen natuur en techniek heel interessant. Je kan namelijk veel inspiratie halen uit hoe dieren zich verplaatsen in zwermen. Zwermrobotjes zijn het kunstmatige equivalent hiervan. Ze worden ingezet om collectief gedrag te ontwikkelen. In de toekomst kunnen we ze zelfs gebruiken bij natuurrampen."

De fauna der lijken

Bob Oeyen, doctoraatstudent in de experimentele deeltjesfysica: "De insecten in deze kast werden door forensisch experts gebruikt om het tijdstip van iemands overlijden te bepalen. Je vindt de kast bij het thema Chaos, wat één van de zeven thema's is die je gidsen door het wetenschappelijk denken. Bij dit thema staat zoeken naar patronen centraal. Orde willen scheppen in chaos gaf mensen de initiële drive om aan wetenschap te doen. Er staan 800 objecten verspreid over de zeven thema’s. Mijn favoriet zal nog vaak veranderen naarmate ik het museum beter leren kennen, vermoed ik (lacht)."

Bob Oeyen
67-33
GUM zoekt nieuw bloed voor MuST

Studenten maken deel uit van de werking van het GUM. Het Museum Student Team, afgekort MuST, bestaat uit een groep studenten uit verschillende opleidingen, van biologie tot kunstwetenschappen, van architectuur tot psychologie en fotografie. Zij draaien mee achter de schermen van het museum, krijgen workshops van museumprofessionals en gaan op ontdekking in verschillende collecties.

Lees ook

De (onmogelijke) zoektocht naar de waarheid in het GUM

De waarheid is niet altijd zwart-wit. Iets is niet altijd waar of onwaar. Of is ook die stelling onwaar? De expo 'Wonderkamer van de WAARHEID' van GUM & Plantentuin (Gents Universiteitsmuseum) gaat dieper in op de complexiteit van waarheid.

Waarheid
view

Studenten draaien mee in het GUM

In het GUM helpt een groep van geëngageerde studenten uit verschillende opleidingen vrijwillig bij de werking van het museum. We spraken met Gabriella, Maxime en Evelyne van het Museum Student Team (MuST) over hoe zij hun schouders mee onder het GUM zetten.

MuST
view

Rita wou absoluut de Plantentuin in haar testament opnemen

Tien jaar geleden besliste Rita Carron om de UGent op te nemen in haar testament. Een beslissing waar ze nog geen seconde spijt van heeft gehad. Haar band met de UGent is sterk. Ze is twee keer per week aan de slag als vrijwilliger in de Plantentuin, waar ze zich verdiept in de biologie, haar levenslange passie.

Rita Carron
view

Lente in de Plantentuin: deze planten staan nu in bloei

De Gentse Plantentuin is altijd de moeite waard om eens te bezoeken, maar met de eerste zonnige dagen komt de tuin helemaal tot leven. Deze zeven planten bewonder je beter zo snel mogelijk.

Magnolia1
view