Studenten zetten hun schouders onder het GUM (Gents Universiteitsmuseum)

17 september 2020 |
MuST'ers

Joris, Selena, Bob en Bert zetten zich samen met andere studenten in voor het GUM (Gents Universiteitsmuseum). Ontdek waarom deze vier MuST’ers helemaal wild worden van het wetenschapsmuseum van de UGent.

WTF is een MuST’er?

Joris De Clercq, student biologie: "MuST staat voor Museum Student Team. We zijn in totaal met een 30-tal MuST’ers, een groep van geëngageerde studenten die vrijwillig meehelpen bij de werking van het museum. We zijn er al sinds 2018 bij betrokken. Onze taak is om de stem van de student te vertegenwoordigen zodat ook scholieren en studenten zin krijgen om langs te komen in het GUM. Ik zal ook rondleidingen en workshops geven als jobstudent. Daar kijk ik enorm naar uit!"

Selena Vandecaveye

Wat vind je zo leuk aan het GUM?

Selena Vandecaveye, student psychologie: "In mijn opleiding heb ik weinig vakken die draaien rond exacte wetenschappen. Ik zie en leer hier dus dingen waar ik anders niet mee in aanraking kom. Zo ontdekte ik de linken die bestaan tussen verschillende disciplines en leerde ik het esthetische aspect van de objecten waarderen. Het is leuk om op die manier je interessegebied te verbreden. De achterliggende verhalen maken het extra interessant. Als je meekrijgt hoe een toevallige ontdekking tot een belangrijk object kan leiden, verandert heel je perceptie."

“De beauchênepreparaten vind ik niet alleen zeer mooi maar ook heel erg goed gevonden. Om schedels uit elkaar te kunnen halen en de aparte delen nadien terug aan elkaar te monteren, werden er soms erwten in gestoken. Onder water zwellen die, waardoor het bot voorzichtig los komt. Die ploftechniek lijkt wat raar, maar het werkt wel. Daarom hou ik van wetenschap: je moet er echt out of the box denken.”

33-67

De zwermrobotjes

Bert Van Hecke, student biologie: "Ik zit in mijn eerste jaar biodiversiteit en evolutie. Ik vind vogels en de wisselwerking tussen natuur en techniek heel interessant. Je kan namelijk veel inspiratie halen uit hoe dieren zich verplaatsen in zwermen. Zwermrobotjes zijn het kunstmatige equivalent hiervan. Ze worden ingezet om collectief gedrag te ontwikkelen. In de toekomst kunnen we ze zelfs gebruiken bij natuurrampen."

De fauna der lijken

Bob Oeyen, doctoraatstudent in de experimentele deeltjesfysica: "De insecten in deze kast werden door forensisch experts gebruikt om het tijdstip van iemands overlijden te bepalen. Je vindt de kast bij het thema Chaos, wat één van de zeven thema's is die je gidsen door het wetenschappelijk denken. Bij dit thema staat zoeken naar patronen centraal. Orde willen scheppen in chaos gaf mensen de initiële drive om aan wetenschap te doen. Er staan 800 objecten verspreid over de zeven thema’s. Mijn favoriet zal nog vaak veranderen naarmate ik het museum beter leren kennen, vermoed ik (lacht)."

Bob Oeyen
67-33
GUM zoekt nieuw bloed voor MuST

Studenten maken deel uit van de werking van het GUM. Het Museum Student Team, afgekort MuST, bestaat uit een groep studenten uit verschillende opleidingen, van biologie tot kunstwetenschappen, van architectuur tot psychologie en fotografie. Zij draaien mee achter de schermen van het museum, krijgen workshops van museumprofessionals en gaan op ontdekking in verschillende collecties.

Lees ook

De naakte waarheid achter naakt in de kunst

Hoe kunstenaars onze geslachtsdelen afbeelden, vertelt veel over hoe de maatschappij met seksualiteit omgaat. Is het je al opgevallen dat de penis van Michelangelo's David wel héél klein is in verhouding met zijn lichaam? Dat is niet toevallig, het is een uiting van waarvoor de fallus toen symbool stond. Of hoe kunst een verklikker is van een tijdsgeest.

GUM
view

Waarom een universiteitsmuseum zich bezig moet houden met piemels en vagina’s

In het GUM (Gents Universiteitsmuseum) loopt momenteel de expo ‘PHALLUS. Norm & vorm.’ Waarom is zo’n expo nodig? En wat heeft dat met wetenschap te maken? Reporter Flo Windey zoekt het uit.

Flo Windey
view

Op wandel tussen vulva’s en penissen

Wist je dat leeuwen een klein pietje hebben? En dat wetenschappers het nog altijd niet eens zijn over de anatomie van de clitoris? Dat, en nog veel meer, ontdek je in de expo ‘Phallus. Norm & Vorm’ in het GUM (Gents Universiteitsmuseum). Samen met twee wetenschappers trekken we doorheen de tentoonstelling die vastgeroeste normen durft loswrikken.

GUM
view

Aurèle steunt fonds voor Plantentuin: een ode aan zijn moeder

Nadat zijn moeder overleed, besloot Aurèle De Vos om zijn moeder te gedenken door aan de Plantentuin te schenken in de vorm van een fonds. Het moet de Plantentuin helpen om zeldzame en bedreigde planten te beschermen.

Plantentuin
view