Eerste hulp bij examenstress: professoren delen hun examentips

10 januari 2023 |

Bijna alle studenten ervaren stress tijdens de examens. Dat je spanning voelt of onzeker bent, is dus perfect normaal. We vroegen een aantal professoren naar tips & tricks om de examenperiode door te komen.

Professor Evelien Opdecam is coördinator van de educatieve master bij de faculteit Economie en Bedrijfskunde. Ze is binnen die faculteit ook verantwoordelijk voor de studiecoaches.

"Blijf rustig, je moet er toch door. Het is wat het is. Probeer er gewoon het beste van te maken. Heb je net een minder goed examen achter de rug? Probeer dit los te laten en richt je op je volgende examen. Focus je enkel op zaken waar je een impact op hebt."

Weet waar je heen moet en kom voorbereid

"Doe alles wat je kan om zoveel mogelijk stress op de dag van je examen te vermijden. Weet je het examenlokaal niet precies zijn? Ga op voorhand al eens kijken waar je examen plaatsvindt. Heb je hulpinstrumenten bij een vak, zoals een MAR, een codex, een formularium? Gebruik ze voldoende tijdens het studeren zodat dit ook op het examen allemaal vlot verloopt. Kom ook zeker op tijd, liefst 10 minuten te vroeg. Heb je een pre-examenritueel? Doe dat gewoon."

Gebouw
67-33

Werk zo efficiënt mogelijk

"Verzorg je examen en onderlijn of fluoresceer je kernwoorden zodat de prof goed ziet wat er staat. Zaken die je minder goed of minder lang kan onthouden, zet je bij de start van het examen vlug even op je kladblad. Heb je een examen met meerkeuzevragen? Bedek bij het lezen van de vragen de antwoordopties zodat je niet wordt afgeleid door de foutieve alternatieven."

Bewaak je tijd

"In de eerste bachelor is de kans heel groot dat er een maximale spreiding is van het lesmateriaal. De docent probeert dan in de examenvragen bijna alle hoofdstukken te laten terugkomen. Dat wil zeggen dat wanneer je een klein stukje minder goed beheerst, dit ook geen absolute ramp is. Kan je een vraag niet goed beantwoorden, staar je daar niet blind op. Ga rustig door naar de volgende vraag."

Paddenhoek

Professor Nicolas Dirix van de vakgroep Experimentele Psychologie biedt in het inleidende basisvak Algemene psychologie een overzicht van een aantal belangrijke bevindingen uit de wetenschappelijke psychologie. Hij maakt vanuit zijn vak ook graag de concrete vertaalslag naar hoe je jouw geheugenprocessen zelf op een positieve manier kan aanwenden.

Bedenk zelf examenvragen

"De meeste studietips gaan over leren hoe je moet studeren. Maar wanneer je op een examen zit, moet je de ingestudeerde informatie ook kunnen oproepen en activeren in je geheugen. Ook dat kan je trainen. Uit onderzoekt blijkt dat oefenen om informatie actief op te roepen eigenlijk beter werkt dan meerdere malen dezelfde informatie te studeren. Een tip daarom: bedenk zelf examenvragen, ondervraag jezelf of vorm een studiegroep en ondervraag elkaar."

Gun jezelf de vrijheid om te kunnen ontspannen

"Plan pauzes in en werk daarbij met beloningen. Laat jezelf bijvoorbeeld toe om één aflevering van je favoriete serie te bekijken én hou je daar ook aan. Probeer er niet meer of minder te bekijken. Wanneer je plant om jezelf te belonen, doe dat dan ook. Dat gaat je beter motiveren om het langer vol te houden."

Studeren

Prof John Lievens van de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen doceert al meer dan 20 jaar het vak Statistiek.

Overwin je angst, je bent niet alleen

"Bij elk examen dat ik ooit zelf aflegde, maakte ik de mentale afweging of ik misselijk naar buiten zou lopen of ik zou blijven zitten om het examen af te werken. De stress bij de start van een examen is echt heel hoog. Maar eens je begint, gaat het vaak over. Vanuit mijn persoonlijke reflex zou ik daarom zeggen: overwin je angst op dat moment, je bent ook niet alleen. Waarschijnlijk voelt driekwart van de studenten rondom je zich net hetzelfde. Laat het gebeuren, geraak niet in paniek en begin rustig aan je examen."

Durf hulp vragen aan een examentoezichter

"Ben je toch in paniek of heel angstig tijdens je examen? Adem rustig en ontspan. Het is oké, haast je niet. Het komt goed. Neem even de tijd om te bekomen. Probeer je aandacht te verleggen. Hou je aandacht op wat je ziet en niet op wat je voelt. Kijk bijvoorbeeld even rond en benoem in jezelf vijf dingen die je ziet. Heb je het echt moeilijk? Durf zeker ook de examentoezichters een seintje te geven. Laat weten dat het niet gaat en vraag eventueel of je even frisse lucht mag halen. Uit de context gaan, kan helpen."

Ben je UGent-student en heb je nood aan meer tips of begeleiding?

Lees ook

Lees ook

Professor geeft 14 tips om succesvol de blok door te komen

Professor onderwijskunde Martin Valcke staat na een jarenlange carrière voor zijn allerlaatste examenperiode. We vroegen hem als expert naar de ultieme tips voor jou om geslaagd de blok en examens door te komen.

Studeren
view

5 tips voor het schrijven van een topthesis

Een bachelor- of masterproef schrijven is een flinke uitdaging. Geneeskundestudenten Emma Coene en Frédéric Claerhoudt wonnen de Eos Scriptieprijs en delen graag enkele tips om ook van jouw thesis een succes te maken.

Thesisprijs
view

Het tweede semester is gestart: ben jij er klaar voor?

Het eerste semester en de bijhorende examenperiode zijn achter de rug. Tijd om met een fris hoofd en misschien wel enkele straffe plannen of nieuwe voornemens aan het tweede deel van het academiejaar te beginnen. Ben jij er klaar voor? Deze studenten alvast wel.

Hanne De Baene
view

Deze studenten vertellen hoe het écht is in het hoger onderwijs

Op middelbare scholen jongeren motiveren om verder te studeren. Dat is heel kort gezegd de missie van de studenten van de rolmodellenwerking. Een bekroonde formule die onlangs de Jong & Wijs-award van stad Gent in de wacht sleepte. We zochten enkele rolmodellen op om hun verhaal te horen.

Ariyana
view