Zo bescherm je jouw viervoeter tegen de hitte

Hond

Terwijl wij mensen vooral genieten van warme zomerdagen, is het voor honden en katten vaak afzien. Hoe kan je het best je geliefde viervoeter koel houden? Met gezond verstand kom je al een heel eind, aldus professor Sylvie Daminet, vakgroepvoorzitter van de Vakgroep Kleine Huisdieren.

“Als de thermometer boven de 30 graden gaat, hou je je huisdier best in de gaten”, geeft ze mee. “En dat geldt vooral voor honden. Katten – van oorsprong woestijndieren – wapenen zich intuïtief beter tegen hitte dan honden. Ze hebben minder water nodig, zoeken vanzelf koelere plekjes op en zijn minder actief op de warmste momenten van de dag.”

Jonge honden beschermen

Waarom de ene hond al sneller oververhit raakt dan de andere is afhankelijk van verschillende factoren. Een dikke vacht, bijvoorbeeld, of het ras. “Kortsnuitige honden zoals bulldogs zijn zeer gevoelig voor warmte, die moet je extra in de gaten houden. Hun luchtwegen zijn abnormaal aangelegd (eigenlijk zijn deze te nauw voor de grootte van hun lichaam). Hijgen is bij de hond een zeer belangrijk mechanisme om extra warmte kwijt te raken. Kortsnuiten kunnen door hun abnormaal aangelegde ademhalingsstelsel extra warmte zeer moeilijk kwijt.”

Ook jonge, actieve honden bescherm je beter tegen zichzelf. “Want die zouden blijven spelen en wandelen in de blakende zon, tot ze hun pootjes verbranden aan het hete asfalt of zand of nog erger: een hitteslag krijgen. En zo’n hitteslag kan levensbedreigend zijn.”

Hond

Twee gouden regels om te vermijden dat een kat of hond oververhit raakt: “Hou ze uit de zon en voorzie voldoende vers en koel water. Stimuleer je kat of hond om meer water te drinken. Een tip is om op verschillende plekjes bakjes water te voorzien."

Hoe herken je een overhitte hond of kat

Een oververhitte hond of oververhitte kat herken je aan extreem hijgen, meer kwijlen, niet eten en suf zijn. “Neem dan meteen contact op met je dierenarts”, benadrukt Sylvie. “Ben je er op tijd bij en zorg je meteen voor afkoeling, dan komt je hond of kat er gewoonlijk snel weer bovenop. Je kan ze afkoelen door ze nat te maken, of door een koele handdoek in de lies aan te brengen. Zeker geen ijskoud water gebruiken, dan wordt het temperatuurverschil te groot.”

Geen zon en vers water

Sylvie heeft nog twee gouden regels om te vermijden dat een kat of hond oververhit raakt. “Hou ze uit de zon en voorzie voldoende vers en koel water. Stimuleer je kat of hond om meer water te drinken. Een tip is om op verschillende plekjes bakjes water te voorzien. Sommige katten vinden een drinkfontein heel leuk. Het water moet wel vers zijn. Zeker katten zijn kieskeurig en zouden het anders links laten liggen.”

Wordt het echt heel heet, dan kan je nog makkelijk extra maatregelen nemen. “Een hond met een dikkere vacht doe je een plezier met een zomerse trimbeurt, een koelmat of zelfgemaakt koelelement.”

Nooit achterlaten in de auto

Sylvie verklaart waarom honden en katten sneller last kunnen hebben van de hitte: “Mensen zweten om af te koelen. Maar honden en katten kunnen dat niet echt. Ze doen dat enkel via hun voetzooltjes en dat is niet genoeg om hun lichaamstemperatuur te regelen.”

Ze kunnen zichzelf dus niet genoeg afkoelen. Als het plots veel warmer wordt, zoals in een afgesloten auto die in de volle zon staat, dan treedt er heel snel oververhitting op. En zo’n hitteslag is potentieel levensbedreigend. Organen kunnen uitvallen en het stollingsmechanisme kan verstoord geraken met onder andere levensbedreigende bloedingen als gevolg.

Zulke honden met een hitteslag belanden nog steeds elk jaar op de spoeddienst van de Kliniek Kleine Huisdieren. “Soms staan wij dan machteloos. Elke zomer sterven er nog honden omdat ze in een te warme auto vast zaten terwijl hun baasje even een boodschap deden. Niet doen! Zelfs niet voor heel eventjes.”

 

Sylvie Daminet

Sylvie Daminet is specialist interne geneeskunde voor gezelschapsdieren en hoogleraar aan de Vakgroep Kleine Huisdieren. Ze wil zich niet ‘outen’ als honden- of kattenmens. (lachend) “Ik zie beide graag, ook al zijn honden en katten elkaars tegenpolen. Op mijn zevende wist ik al dat ik dierenarts wilde worden. Mijn job is een roeping die realiteit is geworden.”

33-67
Zomer 2022

Onze onderzoekers delen hun inzichten over enkele zomerse thema’s. Lees over zonnecrème, aanschuiven in festivalrijen, hoe je de zomer doorkomt zonder zweetgeur, en veel meer.

Lees ook

Deze twee studenten willen de wereld verbeteren met duurzame hondenvoeding

Wat begon als oefening voor een groepswerk tijdens hun opleiding handelsingenieur ligt vandaag, amper twee jaar later, in 35 winkels in ons land. Met Gutsy willen Jack Lathouwers en Achilles Hannecart voeding aanbieden die gezond is voor je hond, maar ook voor de planeet.

Gutsy
view

De 5 meest voorkomende spinnen in en rond je huis

Daar is de herfst, daar komen de spinnen! Voor Bram Vanthournout van de vakgroep Biologie is dit de mooiste tijd van het jaar. Samen met zo’n 5000 Vlaamse vrijwilligers onderzoekt hij in het citizen science project Spin-city hoe spinnen zich aanpassen aan het leven in de stad. Voor durfdenken.be dook Bram in zijn statistieken op zoek naar de spinnen die het vaakst werden opgemerkt.

Kruisspin
view

Veel assistentiehonden afgekeurd nog voor ze aan hun ‘job’ beginnen

Amper veertig procent van de assistentiehonden in opleiding wordt ook effectief assistentiehond. Een probleem dat lange wachtlijsten veroorzaakt, maar ook handenvol geld kost. Een samenwerking, in de vorm van een leerstoel, tussen professor Bart Broeckx en de vzw Purpose Dogs moet daar een oplossing voor vinden.

Hond
view

Waarom de ene vogel langer vliegt dan de andere

Hoe donkerder de vleugel van een vogel, hoe beter hij kan vliegen. Tot die conclusie komt UGent-bioloog en -onderzoeker Michaël Nicolaï. “Pigment blijkt niet alleen te dienen voor kleur, het helpt om ook langer te vliegen.”

Wings
view