Zo bescherm je jouw viervoeter tegen de hitte

Hond

Terwijl wij mensen vooral genieten van warme zomerdagen, is het voor honden en katten vaak afzien. Hoe kan je het best je geliefde viervoeter koel houden? Met gezond verstand kom je al een heel eind, aldus professor Sylvie Daminet, vakgroepvoorzitter van de Vakgroep Kleine Huisdieren.

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd op 29 juni 2022. De geïnterviewde werd opnieuw gecontacteerd voor een actuele stand van zaken in juli 2023.

“Als de thermometer boven de 30 graden gaat, hou je je huisdier best in de gaten”, geeft ze mee. “En dat geldt vooral voor honden. Katten – van oorsprong woestijndieren – wapenen zich intuïtief beter tegen hitte dan honden. Ze hebben minder water nodig, zoeken vanzelf koelere plekjes op en zijn minder actief op de warmste momenten van de dag.”

Jonge honden beschermen

Waarom de ene hond al sneller oververhit raakt dan de andere is afhankelijk van verschillende factoren. Een dikke vacht, bijvoorbeeld, of het ras. “Kortsnuitige honden zoals bulldogs zijn zeer gevoelig voor warmte, die moet je extra in de gaten houden. Hun luchtwegen zijn abnormaal aangelegd (eigenlijk zijn deze te nauw voor de grootte van hun lichaam). Hijgen is bij de hond een zeer belangrijk mechanisme om extra warmte kwijt te raken. Kortsnuiten kunnen door hun abnormaal aangelegde ademhalingsstelsel extra warmte zeer moeilijk kwijt.”

Ook jonge, actieve honden bescherm je beter tegen zichzelf. “Want die zouden blijven spelen en wandelen in de blakende zon, tot ze hun pootjes verbranden aan het hete asfalt of zand of nog erger: een hitteslag krijgen. En zo’n hitteslag kan levensbedreigend zijn.”

Hond

Twee gouden regels om te vermijden dat een kat of hond oververhit raakt: “Hou ze uit de zon en voorzie voldoende vers en koel water. Stimuleer je kat of hond om meer water te drinken. Een tip is om op verschillende plekjes bakjes water te voorzien."

Hoe herken je een overhitte hond of kat

Een oververhitte hond of oververhitte kat herken je aan extreem hijgen, meer kwijlen, niet eten en suf zijn. “Neem dan meteen contact op met je dierenarts”, benadrukt Sylvie. “Ben je er op tijd bij en zorg je meteen voor afkoeling, dan komt je hond of kat er gewoonlijk snel weer bovenop. Je kan ze afkoelen door ze nat te maken, of door een koele handdoek in de lies aan te brengen. Zeker geen ijskoud water gebruiken, dan wordt het temperatuurverschil te groot.”

Geen zon en vers water

Sylvie heeft nog twee gouden regels om te vermijden dat een kat of hond oververhit raakt. “Hou ze uit de zon en voorzie voldoende vers en koel water. Stimuleer je kat of hond om meer water te drinken. Een tip is om op verschillende plekjes bakjes water te voorzien. Sommige katten vinden een drinkfontein heel leuk. Het water moet wel vers zijn. Zeker katten zijn kieskeurig en zouden het anders links laten liggen.”

Wordt het echt heel heet, dan kan je nog makkelijk extra maatregelen nemen. “Een hond met een dikkere vacht doe je een plezier met een zomerse trimbeurt, een koelmat of zelfgemaakt koelelement.”

Nooit achterlaten in de auto

Sylvie verklaart waarom honden en katten sneller last kunnen hebben van de hitte: “Mensen zweten om af te koelen. Maar honden en katten kunnen dat niet echt. Ze doen dat enkel via hun voetzooltjes en dat is niet genoeg om hun lichaamstemperatuur te regelen.”

Ze kunnen zichzelf dus niet genoeg afkoelen. Als het plots veel warmer wordt, zoals in een afgesloten auto die in de volle zon staat, dan treedt er heel snel oververhitting op. En zo’n hitteslag is potentieel levensbedreigend. Organen kunnen uitvallen en het stollingsmechanisme kan verstoord geraken met onder andere levensbedreigende bloedingen als gevolg.

Zulke honden met een hitteslag belanden nog steeds elk jaar op de spoeddienst van de Kliniek Kleine Huisdieren. “Soms staan wij dan machteloos. Elke zomer sterven er nog honden omdat ze in een te warme auto vast zaten terwijl hun baasje even een boodschap deden. Niet doen! Zelfs niet voor heel eventjes.”

 

Sylvie Daminet

Sylvie Daminet is specialist interne geneeskunde voor gezelschapsdieren en hoogleraar aan de Vakgroep Kleine Huisdieren. Ze wil zich niet ‘outen’ als honden- of kattenmens. (lachend) “Ik zie beide graag, ook al zijn honden en katten elkaars tegenpolen. Op mijn zevende wist ik al dat ik dierenarts wilde worden. Mijn job is een roeping die realiteit is geworden.”

33-67
Meer weten over de zomer?

Onze onderzoekers delen hun kennis over enkele zomerse thema’s. Lees over zonnecrème, aanschuiven in festivalrijen, hoe je de zomer doorkomt zonder zweetgeur en veel meer.

Lees ook

Moeten we ons zorgen maken over de vogelgriep?

Zorgwekkend nieuws uit de Verenigde Staten. Daar is het vogelgriepvirus overgegaan van vogels op runderen, en zelfs op een mens. Hoe zit het bij ons? We stelden onze vragen aan professor Jeroen Dewulf, epidemioloog aan de faculteit Diergeneeskunde.

Vogelgriep
view

Wat kikkers ons kunnen leren over de oorsprong van menselijk haar

Wanneer in de evolutie ontstonden haar en nagels? UGent-onderzoeker Kris Vleminckx toont aan dat het genetische programma om een mensenhaar te maken wel vijftig miljoen jaar ouder is dan gedacht.

Kikker
view

Dierenartsen op zoek naar betere griepvaccins voor de mens

De jaarlijkse griepprik is niet altijd even doeltreffend en daarom is de medische wereld al lang op zoek naar een griepvaccin dat een bredere bescherming biedt. Ook aan de faculteit Diergeneeskunde wordt meegezocht.

Vaccin
view

Kan mijn hond een blindengeleidehond worden?

Van elke 10 puppy's die worden opgeleid tot assistentiehond, worden er maar 4 goedgekeurd. Veel tijd en geld gaat zo verloren. UGent-dierenarts en geneticus Bart Broeckx zoekt hiervoor een oplossing in het DNA van mogelijke hondenouders.

Begeleidingshond
view