Als je naar het ziekenhuis moet voor een grote operatie, dan is de anesthesist degene die ervoor zal zorgen dat jij helemaal geen pijn voelt terwijl de chirurg het mes erin zet. Maar hoe doet hij dat juist? Hoe zorgt die slaapdokter ervoor dat jij terug wakker wordt uit die diepe slaap?
Specialist anesthesie prof. dr. Luc Herregods (UGent) neemt je mee achter de schermen.
Lees ook
Witte vingers bij koud weer? Lastig, maar niet (altijd) zorgwekkend
Zo’n tien procent van de bevolking heeft er last van: spierwitte vingers als het koud is. Soms enkel de vingertoppen, bij anderen slechts bepaalde vingers. Gelukkig is het (in de meeste gevallen) niets om je zorgen over te maken.
Een erfenis als katalysator voor de behandeling van buikvlieskanker
Niet veel mensen kennen het: buikvlieskanker. Nochtans treft de ziekte, vooral als uitzaaiing van een andere kanker, heel wat patiënten. Helaas is het vaak te laat als je die diagnose krijgt: bestaande behandelingen slaan amper aan. Baanbrekend onderzoek van professor Wim Ceelen resulteert nu in nieuwe veelbelovende behandelingen. En dat dankzij de erfenis van een overleden patiënt.
Afbouwen van antidepressiva is niet zo simpel
1,22 miljoen Belgen slikken dagelijks antidepressiva. Dat is meer dan 1 op 10 van onze hele bevolking. Wat opvalt is dat velen de pillen jarenlang blijven innemen. Afbouwen is aanbevolen, maar hoe je dit aanpakt, wordt nauwelijks onderzocht. Huisarts en klinisch farmacoloog Ellen Van Leeuwen meent dat er dringend geïnvesteerd moet worden om mensen te helpen stoppen met antidepressiva.
Kruip niet meteen in je bed als je moe bent (en andere tips voor een goede nachtrust)
Geen positieve signalen uit onze slaapkamers: vijftien tot twintig procent van de volwassenen kampt met chronische slaapproblemen. Corona heeft die slaapproblemen zelfs nog vergroot. De impact op lichaam en geest zijn niet te onderschatten. Het goede nieuws: je kan je slaap trainen.