Vijf wetenschappelijke podcasts om te bingen

Ben je een podcastliefhebber op zoek naar nieuw luistermateriaal? Duik in ons (niet-exhaustief) lijstje van interessante podcasts gemaakt door UGent'ers.

De vorstinnen van Vlaanderen

DE VORSTINNEN VAN VLAANDEREN

De middeleeuwen bulken van de boeiende figuren en verhalen, maar waar zitten de vrouwen? Dat vroeg ook podcastmaker Julie Van Bogaert zich af. Zij ging op zoek naar het antwoord samen met historici Els De Paermentier en Lisa Demets. Het resultaat is ‘De vorstinnen van Vlaanderen’, een boeiende podcast van 11 afleveringen die de middeleeuwse vrouwen volop in de spotlight plaatst.

33-67
Podcast Positief

POSITIEF

UGent’er Laurence Hendrickx kreeg op haar verjaardag in 2007 te horen dat ze zwanger was. Maar tegelijk stortte haar wereld in. Niet alleen de zwangerschapstest was positief. Ook bleek ze hiv-positief te zijn. Na de initiële schok kwam angst. Dus besloot Laurence om te zwijgen, vijftien jaar lang. Tot nu, want samen met Christophe Ramont maakte ze de VRT-podcast Positief over leven met hiv.

33-67
Maarten Boudry

VERBODEN TERREIN

Wetenschapsfilosoof Maarten Boudry gaat in de podcast Verboden terrein op zoek naar gevaarlijke ideeën in de wetenschap, die op maatschappelijke weerstand en verzet botsen.

33-67
Marjolein Vanoppen

HELDER

Moeten we betalen voor kraanwater op restaurant? Is er wel drinkwater genoeg op de planeet? En is kraanwater besmet met hormonen? In de podcast Helder zoekt Marjolein Vanoppen, waterwetenschapper aan de Universiteit Gent een onderbouwd antwoord op al je brandende vragen over onze meest kostbare grondstof van het komend decennium: drinkwater.

33-67
Stemmen over Psychose

STEMMEN OVER PSYCHOSE

Professor Stijn Vanheule spreekt met auteurs die over hun ervaringen met psychose hebben geschreven in de vorm van een boek, artikel of blog. Ingrediënten: “Hoe ervaar je een psychose? Wat helpt om eruit te raken?

33-67

Lees ook

Participatief onderzoek verbindt de onderzoeker met de maatschappij

Wetenschappelijk onderzoek biedt vaak antwoorden op maatschappelijke uitdagingen. Maar betrekt het die maatschappij wel altijd voldoende?

Baccarne bezig met participatief onderzoek
view

Ik twijfel, dus ik ben: Sara Lembrechts

Tijdens 'Ik twijfel, dus ik ben' nodigt het GUM wetenschappers uit om in hun hoofd te laten kijken. In deze aflevering is Sara Lembrechts aan het woord. Ze doet onderzoek rond kinderrechten in asielprocedures.

Sara Lembrechts
view

Ik twijfel, dus ik ben: Karen Peynshaert

In 'Ik twijfel, dus ik ben' nodigt het GUM wetenschappers uit om in hun hoofd te laten kijken. Ze laten zich hierbij leiden door het 'Rad van de Twijfel'.

Karen Peynshaert
view

Ik twijfel, dus ik ben: Sofie Verbrugge

In 'Ik twijfel, dus ik ben' nodigt het GUM wetenschappers uit om in hun hoofd te laten kijken. Ze laten zich hierbij leiden door het 'Rad van de Twijfel'. In deze aflevering: Sofie Verbruggen, ingenieur computerwetenschappen gespecialiseerd in techno-economische analyse.

Sofie Verbrugge
view