Veel assistentiehonden afgekeurd nog voor ze aan hun ‘job’ beginnen

Hond

Amper veertig procent van de assistentiehonden in opleiding wordt ook effectief assistentiehond. Een probleem dat lange wachtlijsten veroorzaakt, maar ook handenvol geld kost. Een samenwerking, in de vorm van een leerstoel, tussen professor Bart Broeckx en de vzw Purpose Dogs moet daar een oplossing voor vinden.

“Ik heb zelf ook een hond, maar die zou écht niet geschikt zijn als assistentiehond. Niet omdat hij fysieke problemen heeft, maar omdat hij veel te enthousiast is (lacht).”

Professor Bart Broeckx doet onderzoek naar assistentiehonden en waarom die vaak afgekeurd worden nog voor ze hun taken kunnen vervullen. “Een hond moet volledig in orde zijn voor die assistentiehond kan worden. Stel je even voor: een hond met heupproblemen die een blinde moet helpen om de straat over te steken. Dat kan niet”, aldus professor Broeckx.

Tekort aan assistentiehonden

Helaas is de realiteit dat zo’n zestig procent van de assistentiehonden in opleiding uiteindelijk er geen wordt. Dat kan om verschillende redenen zijn: gedragsproblemen, maar ook orthopedische problemen zoals heup- en elleboogdysplasie kunnen aan de basis liggen voor een afwijzing.

Wat de oorzaak ook is: het zorgt voor een tekort aan assistentiehonden. “Om aan de vraag te voldoen moeten we jaarlijks honderdvijftig pups kunnen opleiden. Daar zitten we nog niet aan, wat wil zeggen dat mensen lang moeten wachten op een assistentiehond”, zegt Paulien Proesmans van vzw Purpose Dogs. Die vzw organiseert het kweekprogramma voor assistentiehonden in België.
 

Hond

Hoge kostprijs per hond

Vzw Purpose Dogs steunt sinds kort het onderzoek naar assistentiehonden van professor Broeckx, in de vorm van een leerstoel. “Een opgeleide assistentiehond kost zo’n 25.000 euro. Een hond die tijdens de opleiding afvalt, kost gemiddeld 10.500 euro”, vertelt professor Broeckx. “Iedere euro is belangrijk voor vzw’s als Purpose Dogs. Ik moet er dus geen tekening bij maken dat het belangrijk is dat we het aantal honden dat afvalt, tot een minimum moeten beperken.”

“We onderzoeken daarom wat de erfelijkheidsgraad is van aandoeningen als heup- en elleboogdysplasie, maar ook hartproblemen, op basis van data uit radiografieën, DNA-testen en cardiologiechecks. Anderzijds stellen we ook objectieve gedragstesten op die mogelijke gedragsproblemen bij pups kunnen voorspellen. Het gaat dus heel breed”.

Uiteindelijk hebben zowel professor Broeckx als Purpose Dogs hetzelfde doel voor ogen: zo weinig mogelijk afgekeurde honden. “De honden kan je inzetten als blindengeleidehonden, maar we kunnen ze ook opleiden om te helpen bij mensen met epilepsie of diabetes”, zegt Paulien Proesmans nog. “De dieren kunnen zelfs ingezet worden als hulp voor mensen met autisme of als steun bij ouderen in een woonzorgcentrum. Assistentiehonden kunnen dus echt mensenlevens veranderen.”
 

Bart Broeckx 2

Professor Bart Broeckx is in 2011 afgestudeerd als dierenarts aan de Universiteit Gent. In 2016 behaalde hij zijn doctoraat in de Farmaceutische Wetenschappen aan de UGent. Daarna deed hij een post-doc aan het Laboratorium voor Dierlijke Genetica van de Faculteit Diergeneeskunde, waar hij sinds 2018 benoemd is als Professor (docent/assistent-professor) in de Diergenetica.

33-67
Wat is een leerstoel?

Een leerstoel is een partnerschap waarbij een bedrijf, maatschappelijke instelling of privépersoon zich engageert om over een langere periode thematisch wetenschappelijk onderzoek of onderwijs aan de Universiteit Gent te financieren. Je steunt het onderzoek/onderwijs vanuit de overtuiging dat de maatschappij er beter van wordt.

Lees ook

In het verlies van haar zoon vond Carla de kracht om hersentumorenonderzoek te steunen

Twaalf jaar geleden verloor ze haar zoon Luka, na een oneerlijke strijd tegen een hersentumor. Vandaag kan Carla Van Caeneghem zeggen dat ze uit dat harde verlies de kracht heeft geput om anderen te helpen. 

Carla
view

Met haar testament wil Anja dieren redden in de UGent-dierenkliniek

Een half jaar geleden hakte Anja Peumans de knoop door: ze paste haar testament aan, waardoor een deel van haar erfenis naar de dierenkliniek van de UGent gaat. “Ik voelde een last van mijn schouders vallen. Eindelijk, dacht ik. Nu kan ik mijn droom waarmaken als ik er niet meer ben.”

Anja
view

Waarom spoelen er tegenwoordig zo vaak dolfijnen en walvissen aan op het strand?

Orka's, dolfijnen en walvissen raken steeds vaker de weg kwijt en komen in rivieren in het binnenland terecht. Of ze stranden, soms dood, soms levend aan de kust. Wat is er aan de hand met al die dieren? 

Dolfijnen
view

Babyboom in de dierenkliniek dankzij professor Ann Van Soom

Kunstmatige bevruchtingsmethodes, zoals IVF en ICSI, zijn bij de mens al vrij succesvol. Maar dat geldt niet voor alle zoogdieren. Bij paarden leek het bijvoorbeeld lang een onmogelijke klus. Tot Ann Van Soom en haar team zich erop toelegden.

Ann Van Soom
view