Veel assistentiehonden afgekeurd nog voor ze aan hun ‘job’ beginnen

Hond

Amper veertig procent van de assistentiehonden in opleiding wordt ook effectief assistentiehond. Een probleem dat lange wachtlijsten veroorzaakt, maar ook handenvol geld kost. Een samenwerking, in de vorm van een leerstoel, tussen professor Bart Broeckx en de vzw Purpose Dogs moet daar een oplossing voor vinden.

“Ik heb zelf ook een hond, maar die zou écht niet geschikt zijn als assistentiehond. Niet omdat hij fysieke problemen heeft, maar omdat hij veel te enthousiast is (lacht).”

Professor Bart Broeckx doet onderzoek naar assistentiehonden en waarom die vaak afgekeurd worden nog voor ze hun taken kunnen vervullen. “Een hond moet volledig in orde zijn voor die assistentiehond kan worden. Stel je even voor: een hond met heupproblemen die een blinde moet helpen om de straat over te steken. Dat kan niet”, aldus professor Broeckx.

Tekort aan assistentiehonden

Helaas is de realiteit dat zo’n zestig procent van de assistentiehonden in opleiding uiteindelijk er geen wordt. Dat kan om verschillende redenen zijn: gedragsproblemen, maar ook orthopedische problemen zoals heup- en elleboogdysplasie kunnen aan de basis liggen voor een afwijzing.

Wat de oorzaak ook is: het zorgt voor een tekort aan assistentiehonden. “Om aan de vraag te voldoen moeten we jaarlijks honderdvijftig pups kunnen opleiden. Daar zitten we nog niet aan, wat wil zeggen dat mensen lang moeten wachten op een assistentiehond”, zegt Paulien Proesmans van vzw Purpose Dogs. Die vzw organiseert het kweekprogramma voor assistentiehonden in België.
 

Hond

Hoge kostprijs per hond

Vzw Purpose Dogs steunt sinds kort het onderzoek naar assistentiehonden van professor Broeckx, in de vorm van een leerstoel. “Een opgeleide assistentiehond kost zo’n 25.000 euro. Een hond die tijdens de opleiding afvalt, kost gemiddeld 10.500 euro”, vertelt professor Broeckx. “Iedere euro is belangrijk voor vzw’s als Purpose Dogs. Ik moet er dus geen tekening bij maken dat het belangrijk is dat we het aantal honden dat afvalt, tot een minimum moeten beperken.”

“We onderzoeken daarom wat de erfelijkheidsgraad is van aandoeningen als heup- en elleboogdysplasie, maar ook hartproblemen, op basis van data uit radiografieën, DNA-testen en cardiologiechecks. Anderzijds stellen we ook objectieve gedragstesten op die mogelijke gedragsproblemen bij pups kunnen voorspellen. Het gaat dus heel breed”.

Uiteindelijk hebben zowel professor Broeckx als Purpose Dogs hetzelfde doel voor ogen: zo weinig mogelijk afgekeurde honden. “De honden kan je inzetten als blindengeleidehonden, maar we kunnen ze ook opleiden om te helpen bij mensen met epilepsie of diabetes”, zegt Paulien Proesmans nog. “De dieren kunnen zelfs ingezet worden als hulp voor mensen met autisme of als steun bij ouderen in een woonzorgcentrum. Assistentiehonden kunnen dus echt mensenlevens veranderen.”
 

Bart Broeckx 2

Professor Bart Broeckx is in 2011 afgestudeerd als dierenarts aan de Universiteit Gent. In 2016 behaalde hij zijn doctoraat in de Farmaceutische Wetenschappen aan de UGent. Daarna deed hij een post-doc aan het Laboratorium voor Dierlijke Genetica van de Faculteit Diergeneeskunde, waar hij sinds 2018 benoemd is als Professor (docent/assistent-professor) in de Diergenetica.

33-67
Meer weten over Leerstoelen?

Een leerstoel is een partnerschap waarbij een bedrijf, maatschappelijke instelling of privépersoon zich engageert om over een langere periode thematisch wetenschappelijk onderzoek of onderwijs aan de Universiteit Gent te financieren. Interesse om zelf een leerstoel op te richten? Contacteer dan Liesbeth Plovie (09 264 33 87).

Lees ook

Biedt stoelgang een behandeling voor parkinson?

Een recente studie naar de ziekte van Parkinson toont aan dat een stoelgangtransplantatie een waardevolle nieuwe behandeling kan zijn. “Het biedt een potentieel veilige, doeltreffende en kostenefficiënte manier om de symptomen en de levenskwaliteit van miljoenen mensen te verbeteren. Een ‘bacteriepil’ zou de stoelgangtransplantatie misschien wel vervangen. Maar er is meer onderzoek nodig.”

Professor Vandenbroucke en Santens
view

Wat kikkers ons kunnen leren over de oorsprong van menselijk haar

Wanneer in de evolutie ontstonden haar en nagels? UGent-onderzoeker Kris Vleminckx toont aan dat het genetische programma om een mensenhaar te maken wel vijftig miljoen jaar ouder is dan gedacht.

Kikker
view

Dierenartsen op zoek naar betere griepvaccins voor de mens

De jaarlijkse griepprik is niet altijd even doeltreffend en daarom is de medische wereld al lang op zoek naar een griepvaccin dat een bredere bescherming biedt. Ook aan de faculteit Diergeneeskunde wordt meegezocht.

Vaccin
view

Erfenis voor meer vrouwelijke wetenschappers

Vrouwen ontwikkelen en ontdekken al eeuwen baanbrekende dingen. Toch krijgen zij daar amper erkenning voor. Dat moet anders, vond een anonieme vrouwelijke wetenschapper. Ze schonk een deel van haar erfenis aan de onderzoeksgroep van professor Frank Verstraete met als doel vernieuwend onderzoek door vrouwen te stimuleren.

Vrouwelijke wetenschappers
view