Ondanks een inhaalbeweging scoren vrouwen nog steeds minder goed dan mannen bij verkiezingen. Robin Devroe zoekt uit waarom dat zo is.
Filmpje: Wetenschap uitgedokterd door Scriptie vzw.
Hoe kijk jij naar politici (m/v/x)?
Doe zelf mee aan Robins onderzoek en leer meer over politieke genderstereotypen tijdens de Dag van de Wetenschap, zondag 22 november 2020.
Lees ook
Vrouwen in de academische wereld: barsten in het glazen plafond
De meeste studenten aan de UGent zijn vrouwen. Maar wereldwijd blijft de academische wereld hogerop de ladder gedomineerd door mannen. Het glazen plafond is dus nog heel aanwezig, maar vertoont meer en meer barsten. Welke obstakels moeten we aanpakken om gelijke kansen voor iedereen te creëren? Vier vrouwen gaan erover in gesprek: vicerector Mieke Van Herreweghe, decaan Gita Deneckere (faculteit Letteren en Wijsbegeerte), professor Lieve Van Hoof (vakgroep Geschiedenis) en UGent eredoctor Dame Mary Beard, professor in de klassieke talen aan de Universiteit van Cambridge.
Carl Devos wil politicologen in spe ook de Waalse kijk meegeven
Het openingscollege van professor Carl Devos passeert nooit ongezien. Niet het minst omwille van de sprekers, die vaak de politieke agenda bepalen. In dat licht is de gast van dit jaar, Paul Magnette, misschien een ongewone keuze. De afstand tussen de twee landsdelen leek namelijk nooit groter. Maar net dat maakt hem hyperrelevant: “We missen de Waalse kijk te veel in Vlaanderen.”
Feminisme: meer dan een genderdiscussie?
Wat is feminisme? Vraag het aan feministen van verschillende generaties en je krijgt een andere invulling. Maar ook de manier waarop ernaar feministen gekeken wordt, evolueert. Een gesprek over het belang van gender, inclusiviteit en de toekomst van het feminisme.
Carl Devos over zijn openingscollege: “De politiek is van ons!”
Bart De Wever, Paul Magnette, Maggie De Block, ... In de lijst namen van politici die al kwamen opdraven voor het openingscollege van professor politicologie Carl Devos, geen jannekes en miekes. Wel politici die op het moment van hun college het ‘nu’ bepalen. “Het vertrekpunt: wat leeft er vandaag en wie is daar dé vrouw of man voor.”