Bepaalt het weer de uitslag van de presidentsverkiezingen?

Verenigde Staten

In Amerikaanse presidentsverkiezingen is warmer weer op de verkiezingsdag gunstig voor de zittende president of zijn partij zegt Jasper Van Assche van de vakgroep Ontwikkelings-, Persoonlijkheids- en Sociale Psychologie.

Jasper: "Om kiezersgedrag te voorspellen, worden allerlei ideologische, psychologische en sociologische predictoren onderzocht. Ook niet-rationele factoren komen in beeld. Professor Alain Van Hiel kwam op het idee om het effect van temperatuurverschillen te onderzoeken. Voor alle Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1960 tot en met 2016 hebben we voor alle 50 staten gegevens verzameld: kiezersopkomst, resultaten en relatieve temperatuurverschillen – dus van de ene verkiezingsdag tegenover de vorige."

Jasper Van Assche

"Dat warmer weer ons gedrag beïnvloedt, weten we al langer. Het zorgt voor fysieke opwinding en maakt ons alerter. Afhankelijk van de context uit zich dat in antisociaal gedrag, denk aan relletjes, of in prosociaal gedrag, mensen worden hulpvaardiger en vrijgeviger. Uit ons onderzoek blijkt dat een temperatuurverschil van 1 graad 0,14 procent meer kiezers naar het stemlokaal lokt. Die extra kiezers zijn boos, willen verandering en stemmen voor de oppositie. Anderzijds maakt warmer weer de globale kiezerspopulatie juist tevredener en welwillender, zodat ze voor de zittende president of zijn partij kiezen. Het netto-effect is positief voor de zittende president. Dat effect is klein, maar bij erg nipte verkiezingen kan het beslissend zijn."

33-67

Lees ook

Gedaan met stokjes in de neus? Eenvoudige corona-ademtest in de maak

JongenTest

Bomen en granaten: een verhaal van veerkracht van de natuur

Boom

Waarom kinderen vlotter een taal leren dan volwassenen

Taal

Data zijn de reddingsboei bij wateroverlast

Regen