Bepaalt het weer de uitslag van de presidentsverkiezingen?

In Amerikaanse presidentsverkiezingen is warmer weer op de verkiezingsdag gunstig voor de zittende president of zijn partij zegt Jasper Van Assche van de vakgroep Ontwikkelings-, Persoonlijkheids- en Sociale Psychologie.

Jasper: "Om kiezersgedrag te voorspellen, worden allerlei ideologische, psychologische en sociologische predictoren onderzocht. Ook niet-rationele factoren komen in beeld. Professor Alain Van Hiel kwam op het idee om het effect van temperatuurverschillen te onderzoeken. Voor alle Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1960 tot en met 2016 hebben we voor alle 50 staten gegevens verzameld: kiezersopkomst, resultaten en relatieve temperatuurverschillen – dus van de ene verkiezingsdag tegenover de vorige."

Jasper Van Assche

"Dat warmer weer ons gedrag beïnvloedt, weten we al langer. Het zorgt voor fysieke opwinding en maakt ons alerter. Afhankelijk van de context uit zich dat in antisociaal gedrag, denk aan relletjes, of in prosociaal gedrag, mensen worden hulpvaardiger en vrijgeviger. Uit ons onderzoek blijkt dat een temperatuurverschil van 1 graad 0,14 procent meer kiezers naar het stemlokaal lokt. Die extra kiezers zijn boos, willen verandering en stemmen voor de oppositie. Anderzijds maakt warmer weer de globale kiezerspopulatie juist tevredener en welwillender, zodat ze voor de zittende president of zijn partij kiezen. Het netto-effect is positief voor de zittende president. Dat effect is klein, maar bij erg nipte verkiezingen kan het beslissend zijn."

33-67

Lees ook

“Er zijn ontelbare manieren om een goed gezin te zijn”

Onze blik op de wereld verruimen, dat is wat Ann Buysse met haar boek ‘Zoveel tussen ons’ wil bereiken. Ze is professor en decaan van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. “Ik ben nog nooit ergens zo onzeker over geweest. Vooral omdat het geen puur academisch boek is geworden. Ik heb er ook veel van mezelf in gestopt.”

Kind
view

Hoe (on)gezond is piekeren?

Piekeren doen we allemaal wel eens. Het kan zelfs goed zijn voor onze mentale huishouding, zegt professor Ernst Koster (vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie). Maar het kan ook uit de hand lopen.

Ernst Koster
view

Van denken naar durven: over kansen grijpen en met kleine stapjes je leven veranderen

Stel: je wil iets veranderen in je leven. Stoppen met roken, vermageren, een andere job. Hoe pak je dat aan? “Denken is de eerste stap. Maar je moet vooral durven. Hoe? Door kansen te durven zien en grijpen, of door serendipiteit.”

Ann Buysse
view

Pakjes geven maakt gelukkiger dan pakjes krijgen

Met de feestdagen breekt er een periode aan van cadeaus uitwisselen. En hoezeer je ook uitkijkt naar het uitpakken ervan, het echte geluk zit niet in wat je krijgt. Professor Alain Van Hiel, sociaal psycholoog aan de UGent, is duidelijk: het geven van pakjes maakt ons gelukkiger dan het ontvangen ervan.

cadeau
view