Bepaalt het weer de uitslag van de presidentsverkiezingen?

In Amerikaanse presidentsverkiezingen is warmer weer op de verkiezingsdag gunstig voor de zittende president of zijn partij zegt Jasper Van Assche van de vakgroep Ontwikkelings-, Persoonlijkheids- en Sociale Psychologie.

Jasper: "Om kiezersgedrag te voorspellen, worden allerlei ideologische, psychologische en sociologische predictoren onderzocht. Ook niet-rationele factoren komen in beeld. Professor Alain Van Hiel kwam op het idee om het effect van temperatuurverschillen te onderzoeken. Voor alle Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1960 tot en met 2016 hebben we voor alle 50 staten gegevens verzameld: kiezersopkomst, resultaten en relatieve temperatuurverschillen – dus van de ene verkiezingsdag tegenover de vorige."

Jasper Van Assche

"Dat warmer weer ons gedrag beïnvloedt, weten we al langer. Het zorgt voor fysieke opwinding en maakt ons alerter. Afhankelijk van de context uit zich dat in antisociaal gedrag, denk aan relletjes, of in prosociaal gedrag, mensen worden hulpvaardiger en vrijgeviger. Uit ons onderzoek blijkt dat een temperatuurverschil van 1 graad 0,14 procent meer kiezers naar het stemlokaal lokt. Die extra kiezers zijn boos, willen verandering en stemmen voor de oppositie. Anderzijds maakt warmer weer de globale kiezerspopulatie juist tevredener en welwillender, zodat ze voor de zittende president of zijn partij kiezen. Het netto-effect is positief voor de zittende president. Dat effect is klein, maar bij erg nipte verkiezingen kan het beslissend zijn."

33-67

Lees ook

Over je emoties praten helpt niet altijd

Wanneer we als mens iets meemaken, hebben we de neiging om onze emoties met anderen te delen. Zo hopen we die emoties beter te begrijpen. In vier verschillende studies onderzocht Laura Sels of dat wel klopt. Het resultaat verrast.

Praten
view

Hoe hou je jouw vakantiegevoel zo lang mogelijk vast?

De zomervakantie is hét moment voor een onvergetelijke reis. Maar hoe hou je achteraf de herinnering aan die mooie tijd zo lang mogelijk levendig? 

Strandvakantie
view

Psychologe Ann Buysse: “We kunnen veel leren van niet-traditionele gezinsvormen”

“De huidige diversiteit aan gezinsvormen is een rijkdom”, zegt professor Ann Buysse, decaan van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. Ze schreef een boek over samenleven en hoe we met elkaar omgaan. Daarin besteedt ze ook aandacht aan het gezin (in alle vormen) en de relatie kind-ouder.

Kinderen
view

Hoe (on)gezond is piekeren?

Piekeren doen we allemaal wel eens. Het kan zelfs goed zijn voor onze mentale huishouding, zegt professor Ernst Koster (vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie). Maar het kan ook uit de hand lopen.

Ernst Koster
view