Talenopleidingen zitten weer in de lift

Boekentoren
26 september 2022 |

Goed nieuws voor de talenopleidingen: er kiezen weer meer studenten voor de studie van talen, literatuur en cultuur aan de UGent. Dat blijkt uit de inschrijvingscijfers, na enkele jaren van verminderde interesse.

Vorig jaar schreven de kranten nogal onrustwekkend dat de talenrichtingen alsmaar minder populair zijn bij studenten. Aan de start van het huidige academiejaar zien we aan de inschrijvingscijfers een lichte heropleving: er zijn weer meer eerste bachelorstudenten ingeschreven aan de faculteit Letteren- en Wijsbegeerte dan vorig jaar bij de UGent.

Welke opleidingen zitten in de lift?

Vooral taal- en letterkunde en toegepaste taalkunde trekken heel wat studenten aan. Ook opleidingen als Afrikaanse talen en culturen en Oost-Europese talen en culturen zien dit jaar meer inschrijvingen. Alleen het aantal studenten dat voor Oosterse talen en culturen koos, daalt lichtjes.

Waarom kiezen voor talen?

Professor Nederlandse literatuur Lars Bernaerts (die ook deel uitmaakt van de interuniversitaire kerngroep het Vlaams Talenplatform) kadert het belang van de stijging: “We hopen dat dit een ommekeer betekent, want de maatschappij en het onderwijs hebben mensen met een talenprofiel hard nodig. We kijken ernaar uit ook de nieuwe generaties op te leiden tot die kritische en taalvaardige kenners van talen, literaturen en culturen.”

We zijn heel blij dat de studenten de weg terug gevonden hebben. De toekomst heeft talenkennis nodig.
Gita Deneckere, decaan van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte

Een talenopleiding gaat over zoveel meer dan werken aan je taalvaardigheid, je leert ook over geschiedenis, cultuur, literatuur en studeert af met breed inzetbare competenties. Talen leren opent deuren: je kan er nadien veel richtingen mee uit. Veel afgestudeerden vinden een baan in het onderwijs, op een communicatieafdeling van een (internationaal) bedrijf, in de culturele sector, als vertaler of tolk, of gaan aan de slag bij mediabedrijven als journalist, redacteur, digital marketeer…

Enkele studenten vertellen alvast enthousiast waarom ze voor een talenopleiding kozen:

Bauke 1

Bauke Deschodt, student toegepaste taalkunde (Nederlands, Frans, Duits)

“Talen fascineren me. Niet alleen de uitspraak of de grammatica, maar ook de geschiedenis en de cultuur die erbij horen. Ik kies voor Nederlands, Frans en Duits, omdat dat de drie landstalen zijn in België. Frans en Duits zijn totaal verschillende talen, maar net dat vind ik zo boeiend.”

 

 

 

 

 

33-67
Jacob 1

Jakob Bogaert, student taal- en letterkunde (Frans & Spaans)

“Talen zijn belangrijk, en je kan ze in alle jobs gebruiken. Voor mij is het vooral de link met communicatie die me interesseert. Ik koos voor Frans en Spaans, omdat die talen me een leuke uitdaging lijken.”

 

 

 

 

 

 

 

 

33-67
Thomas 1

Mathias Svacina, student toegepaste taalkunde (Nederlands, Frans, Duits)

“Ik kom uit een meertalige familie: mijn vader is van Duitse origine, maar mijn familie heeft ook Tsjechische roots. Daarom ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in talen: met een goede talenkennis staat de hele wereld voor je open. Ik hou vooral van Frans: dat is zo’n mooie taal.”

 

 

 

 

 

 

33-67

Lees ook

Eén richting, meerdere wegen: toegepaste taalkunde

Visual Eén Richting, Meerdere Wegen

Vier alumni blikken terug op hun opleiding en de richting die ze uiteindelijk uitgingen. Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Alexander, Nikki, Bart en Eline studeerden allevier toegepaste taalkunde. De passie voor talen is er nog steeds en komt bij elk van hen op een andere manier tot uiting in hun job.

Lees verder

Lees ook

Professor geeft 14 tips om succesvol de blok door te komen

Professor onderwijskunde Martin Valcke staat na een jarenlange carrière voor zijn allerlaatste examenperiode. We vroegen hem als expert naar de ultieme tips voor jou om geslaagd de blok en examens door te komen.

Studeren
view

5 tips voor het schrijven van een topthesis

Een bachelor- of masterproef schrijven is een flinke uitdaging. Geneeskundestudenten Emma Coene en Frédéric Claerhoudt wonnen de Eos Scriptieprijs en delen graag enkele tips om ook van jouw thesis een succes te maken.

Thesisprijs
view

Ik twijfel, dus ik ben: Tielke Uvin

In 'Ik twijfel, dus ik ben' nodigt het GUM wetenschappers uit om in hun hoofd te laten kijken. In deze aflevering: Tielke Uvin, doctor in de Letterkunde aan de Universiteit Gent.

Tielke Uvin
view

Het tweede semester is gestart: ben jij er klaar voor?

Het eerste semester en de bijhorende examenperiode zijn achter de rug. Tijd om met een fris hoofd en misschien wel enkele straffe plannen of nieuwe voornemens aan het tweede deel van het academiejaar te beginnen. Ben jij er klaar voor? Deze studenten alvast wel.

Hanne De Baene
view