Talenopleidingen zitten weer in de lift

Boekentoren
26 september 2022 |

Goed nieuws voor de talenopleidingen: er kiezen weer meer studenten voor de studie van talen, literatuur en cultuur aan de UGent. Dat blijkt uit de inschrijvingscijfers, na enkele jaren van verminderde interesse.

Vorig jaar schreven de kranten nogal onrustwekkend dat de talenrichtingen alsmaar minder populair zijn bij studenten. Aan de start van het huidige academiejaar zien we aan de inschrijvingscijfers een lichte heropleving: er zijn weer meer eerste bachelorstudenten ingeschreven aan de faculteit Letteren- en Wijsbegeerte dan vorig jaar bij de UGent.

Welke opleidingen zitten in de lift?

Vooral taal- en letterkunde en toegepaste taalkunde trekken heel wat studenten aan. Ook opleidingen als Afrikaanse talen en culturen en Oost-Europese talen en culturen zien dit jaar meer inschrijvingen. Alleen het aantal studenten dat voor Oosterse talen en culturen koos, daalt lichtjes.

Waarom kiezen voor talen?

Professor Nederlandse literatuur Lars Bernaerts (die ook deel uitmaakt van de interuniversitaire kerngroep het Vlaams Talenplatform) kadert het belang van de stijging: “We hopen dat dit een ommekeer betekent, want de maatschappij en het onderwijs hebben mensen met een talenprofiel hard nodig. We kijken ernaar uit ook de nieuwe generaties op te leiden tot die kritische en taalvaardige kenners van talen, literaturen en culturen.”

We zijn heel blij dat de studenten de weg terug gevonden hebben. De toekomst heeft talenkennis nodig.
Gita Deneckere, decaan van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte

Een talenopleiding gaat over zoveel meer dan werken aan je taalvaardigheid, je leert ook over geschiedenis, cultuur, literatuur en studeert af met breed inzetbare competenties. Talen leren opent deuren: je kan er nadien veel richtingen mee uit. Veel afgestudeerden vinden een baan in het onderwijs, op een communicatieafdeling van een (internationaal) bedrijf, in de culturele sector, als vertaler of tolk, of gaan aan de slag bij mediabedrijven als journalist, redacteur, digital marketeer…

Enkele studenten vertellen alvast enthousiast waarom ze voor een talenopleiding kozen:

Bauke 1

Bauke Deschodt, student toegepaste taalkunde (Nederlands, Frans, Duits)

“Talen fascineren me. Niet alleen de uitspraak of de grammatica, maar ook de geschiedenis en de cultuur die erbij horen. Ik kies voor Nederlands, Frans en Duits, omdat dat de drie landstalen zijn in België. Frans en Duits zijn totaal verschillende talen, maar net dat vind ik zo boeiend.”

 

 

 

 

 

33-67
Jacob 1

Jakob Bogaert, student taal- en letterkunde (Frans & Spaans)

“Talen zijn belangrijk, en je kan ze in alle jobs gebruiken. Voor mij is het vooral de link met communicatie die me interesseert. Ik koos voor Frans en Spaans, omdat die talen me een leuke uitdaging lijken.”

 

 

 

 

 

 

 

 

33-67
Thomas 1

Mathias Svacina, student toegepaste taalkunde (Nederlands, Frans, Duits)

“Ik kom uit een meertalige familie: mijn vader is van Duitse origine, maar mijn familie heeft ook Tsjechische roots. Daarom ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in talen: met een goede talenkennis staat de hele wereld voor je open. Ik hou vooral van Frans: dat is zo’n mooie taal.”

 

 

 

 

 

 

33-67

Lees ook

Toegepaste taalkunde: één richting, meerdere wegen

Letteren en Wijsbegeerte

Vier alumni blikken terug op hun opleiding en de richting die ze uiteindelijk uitgingen. Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Alexander, Nikki, Bart en Eline studeerden allevier toegepaste taalkunde. De passie voor talen is er nog steeds en komt bij elk van hen op een andere manier tot uiting in hun job.

Lees verder

Lees ook

Zijn klassieke talen nog nuttig?

Met de regelmaat van de klok duikt de discussie op of Grieks en Latijn studeren nu eigenlijk wel nog nuttig is. De ene roept dat je met klassieke talen niets kan aanvangen op de arbeidsmarkt. Voor de andere zijn ze het fundament van onze samenleving. Wat moeten we daar nu precies van.

Meeuw
view

UGent leidt straks de taaltechnologen van de toekomst op

Vanaf het nieuwe academiejaar kan je aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte kiezen voor een opleidingstraject tot taaltechnoloog. Een gegeerd profiel op de arbeidsmarkt, zo blijkt.

Taaltechnologie
view

5 redenen waarom talen studeren altijd een goed idee is

Een talenstudie bereidt je niet voor op één specifiek beroep. Gelukkig maar! Want dankzij de talenkennis die je tijdens je opleiding opdoet, kan je nog alle kanten uit en dat biedt heel wat kansen op de arbeidsmarkt.

Duik in taal
view

Cruel summer? Niet voor deze UGent’er

Deze zomer kon je er niet naast kijken of lezen: aan de UGent kon je binnenkort “Taylor Swift-les” volgen. Er stak een storm van reacties op, waarvan het geknetter tot in de Verenigde Staten te horen was. In het oog van die storm: professor Elly McCausland en haar keuzevak Literature (Taylor’s version). “Het was heftig, maar ik heb ondertussen een dik vel gekregen.”

Elly McCausland
view