Talenopleidingen zitten weer in de lift

Boekentoren
26 september 2022 |

Goed nieuws voor de talenopleidingen: er kiezen weer meer studenten voor de studie van talen, literatuur en cultuur aan de UGent. Dat blijkt uit de inschrijvingscijfers, na enkele jaren van verminderde interesse.

Vorig jaar schreven de kranten nogal onrustwekkend dat de talenrichtingen alsmaar minder populair zijn bij studenten. Aan de start van het huidige academiejaar zien we aan de inschrijvingscijfers een lichte heropleving: er zijn weer meer eerste bachelorstudenten ingeschreven aan de faculteit Letteren- en Wijsbegeerte dan vorig jaar bij de UGent.

Welke opleidingen zitten in de lift?

Vooral taal- en letterkunde en toegepaste taalkunde trekken heel wat studenten aan. Ook opleidingen als Afrikaanse talen en culturen en Oost-Europese talen en culturen zien dit jaar meer inschrijvingen. Alleen het aantal studenten dat voor Oosterse talen en culturen koos, daalt lichtjes.

Waarom kiezen voor talen?

Professor Nederlandse literatuur Lars Bernaerts (die ook deel uitmaakt van de interuniversitaire kerngroep het Vlaams Talenplatform) kadert het belang van de stijging: “We hopen dat dit een ommekeer betekent, want de maatschappij en het onderwijs hebben mensen met een talenprofiel hard nodig. We kijken ernaar uit ook de nieuwe generaties op te leiden tot die kritische en taalvaardige kenners van talen, literaturen en culturen.”

We zijn heel blij dat de studenten de weg terug gevonden hebben. De toekomst heeft talenkennis nodig.
Gita Deneckere, decaan van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte

Een talenopleiding gaat over zoveel meer dan werken aan je taalvaardigheid, je leert ook over geschiedenis, cultuur, literatuur en studeert af met breed inzetbare competenties. Talen leren opent deuren: je kan er nadien veel richtingen mee uit. Veel afgestudeerden vinden een baan in het onderwijs, op een communicatieafdeling van een (internationaal) bedrijf, in de culturele sector, als vertaler of tolk, of gaan aan de slag bij mediabedrijven als journalist, redacteur, digital marketeer…

Enkele studenten vertellen alvast enthousiast waarom ze voor een talenopleiding kozen:

Bauke 1

Bauke Deschodt, student toegepaste taalkunde (Nederlands, Frans, Duits)

“Talen fascineren me. Niet alleen de uitspraak of de grammatica, maar ook de geschiedenis en de cultuur die erbij horen. Ik kies voor Nederlands, Frans en Duits, omdat dat de drie landstalen zijn in België. Frans en Duits zijn totaal verschillende talen, maar net dat vind ik zo boeiend.”

 

 

 

 

 

33-67
Jacob 1

Jakob Bogaert, student taal- en letterkunde (Frans & Spaans)

“Talen zijn belangrijk, en je kan ze in alle jobs gebruiken. Voor mij is het vooral de link met communicatie die me interesseert. Ik koos voor Frans en Spaans, omdat die talen me een leuke uitdaging lijken.”

 

 

 

 

 

 

 

 

33-67
Thomas 1

Mathias Svacina, student toegepaste taalkunde (Nederlands, Frans, Duits)

“Ik kom uit een meertalige familie: mijn vader is van Duitse origine, maar mijn familie heeft ook Tsjechische roots. Daarom ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in talen: met een goede talenkennis staat de hele wereld voor je open. Ik hou vooral van Frans: dat is zo’n mooie taal.”

 

 

 

 

 

 

33-67

Lees ook

Eén richting, meerdere wegen: toegepaste taalkunde

Visual Eén Richting, Meerdere Wegen

Vier alumni blikken terug op hun opleiding en de richting die ze uiteindelijk uitgingen. Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Alexander, Nikki, Bart en Eline studeerden allevier toegepaste taalkunde. De passie voor talen is er nog steeds en komt bij elk van hen op een andere manier tot uiting in hun job.

Lees verder

Lees ook

Het Europese avontuur: studenten over hun Erasmus-uitwisseling

"Op Erasmus gaan", wie heeft er nog niet van gehoord? Maar hoe is het nu echt om in een ander land te studeren? We vroegen het aan drie UGent-studenten die op dit moment in het buitenland verblijven, van het koude Finland tot de Costa del Sol in Spanje.

Malaga
view

Eén richting, meerdere wegen: toegepaste taalkunde

Vier alumni blikken terug op hun opleiding en de richting die ze uiteindelijk uitgingen. Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Alexander, Nikki, Bart en Eline studeerden allevier toegepaste taalkunde. De passie voor talen is er nog steeds en komt bij elk van hen op een andere manier tot uiting in hun job.

Visual Eén Richting, Meerdere Wegen
view

De gouden bloktips van alumnus van het jaar Steven Van Gucht

Nu de examens beginnen kijk je waarschijnlijk niet uit naar de stress, de adrenalinerushes en de occasionele kleine of grote paniekskes. Hoe hou je het hoofd koel de komende weken? We vroegen het aan onze alumnus van het jaar. De man die de voorbije jaren bewezen heeft nooit zijn cool te verliezen: viroloog Steven Van Gucht!

Steven Van Gucht
view

Lang leve leren, want studeren stopt niet na je studies

Wie weet hoe je job er binnen tien jaar uitziet? Sterker: bestaat jouw job dan nog wel? In een maatschappij die razendsnel verandert zijn het moeilijk te beantwoorden vragen. Eén ding is zeker: studeren stopt niet nadat je je diploma behaald hebt. Jarenlang hinkten we in Vlaanderen achterop op vlak van levenslang leren. Gelukkig staan de sterren intussen gunstiger.

levenslang leren
view