GUM schildert Gents graffitistraatje volledig wit

30 juli 2020 |
Externe video URL

 

Hagelwit. Zo zag het iconische Gentse Graffitistraatje er heel even uit. Het GUM (Gents Universiteitsmuseum) schilderde samen met Gentse street art-kunstenaars het straatje wit als ode aan het witte blad.

 

‘Soms moet je met een wit blad beginnen om tot nieuwe inzichten te komen.’ Met die boodschap kondigden de UGent en het GUM tegelijk een bijzonder leeg boek aan en kleurden al hun sociale media wit.

Want wetenschap is een proces van vallen en opstaan, van twijfel en verbeelding. Het cliché van die geïdealiseerde alwetende professor? Dat is een mythe. Vanuit dat inzicht vertrekt het GUM.

Rick Molyneux van het Gentse streetartcollectief Wallin: “Toen het GUM met het idee kwam om een deel van het Graffitistraatje wit te verven, vonden we dat heerlijk. We hebben hen wel gevraagd om het dan helemaal wit te zetten. Het straatje is een mooie plek en als artiesten werken we daar graag. Maar het is zo drukbezocht en –gespoten dat het goed is om af en toe eens van een wit vlak te vertrekken. Bij het wit schilderen hebben we natuurlijk enkele belangrijke, iconische pieces laten staan. En de Jan Van Eyck die vorige week opdook op de hoek en de Hoogpoort binnenloert, is er ook nog steeds. Het was zalig om gisteren met een ganse groep kunstenaars aan de slag te gaan in het witte straatje. En er kwam steeds meer volk meedoen. Je moet zeker eens gaan kijken. Er staat al veel nieuw en heel mooi werk. Er zal snel nog weinig te zien zijn van het wit. Volgend jaar nog een keer?”

Dit is een uitnodiging tot ‘Durf Denken’, het credo van de UGent. Elk wit blad, elke nieuwe pagina kan leiden tot een nieuw inzicht. Zo gaan we van waarheid naar waarheid. Het is die tocht die iedereen kan ontdekken in het GUM.
Marjan Doom - directeur GUM
67-33
Marjan Doom
Openingsmaand GUM

In oktober organiseert het GUM een openingsmaand met een gratis bezoek aan het museum, workshops en veel meer. Kom zeker eens langs voor een bezoek!

Lees ook

Rita wou absoluut de Plantentuin in haar testament opnemen

Tien jaar geleden besliste Rita Carron om de UGent op te nemen in haar testament. Een beslissing waar ze nog geen seconde spijt van heeft gehad. Haar band met de UGent is sterk. Ze is twee keer per week aan de slag als vrijwilliger in de Plantentuin, waar ze zich verdiept in de biologie, haar levenslange passie.

Rita Carron
view

Lente in de Plantentuin: deze planten staan nu in bloei

De Gentse Plantentuin is altijd de moeite waard om eens te bezoeken, maar met de eerste zonnige dagen komt de tuin helemaal tot leven. Deze zeven planten bewonder je beter zo snel mogelijk.

Magnolia1
view

Ik twijfel, dus ik ben: Tielke Uvin

In 'Ik twijfel, dus ik ben' nodigt het GUM wetenschappers uit om in hun hoofd te laten kijken. In deze aflevering: Tielke Uvin, doctor in de Letterkunde aan de Universiteit Gent.

Tielke Uvin
view

“Ongehinderd door jargon zotte ideeën bedenken voor een beter Gent”

“Kennis is één ding. Maar we blijven soms te lang in deze fase hangen”, zegt onderzoeker Bas Baccarne (onderzoeksgroep imec-MICT-UGent, in De Krook). Hij verkiest de shortcut van ‘denken’ naar ‘doen’. Het liefst samen met veel stakeholders. En het allerliefst in de stimulerende omgeving van ‘Comon’.

Bas Baccarne
view