De stiltekamer: een oase aan rust in een drukke omgeving

Stiltekamer
29 april 2022 |

Op de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen is er sinds dit academiejaar de stiltekamer. Het is een prikkelarme ruimte waar je terechtkan voor een gebed, meditatie, yoga, of gewoon om even tot rust te komen. Vicerector Mieke Van Herreweghe en decaan Ann Buysse lichten het belang van zo’n ruimte toe.

Waar komt het idee van de stiltekamer vandaan?

Vicerector Mieke Van Herreweghe: “De vraag kwam uit verschillende hoeken, en uiteindelijk is het een onderdeel geworden van het UGent-diversiteitsplan. Zo zijn er heel wat medewerkers én studenten met een moslimachtergrond. Zij hebben een plaats nodig om te bidden, omdat dat volgens hun geloof nu eenmaal verschillende keren per dag moet gebeuren. Daarnaast vroeg DiverGent om een prikkelarme ruimte voor medewerkers of studenten met ASS (autismespectrumstoornis). Op elk moment van de dag kunnen zij even ontsnappen aan alle prikkels. Ook mensen die hun bureau met collega’s delen of zij die terugkeren na een burn-out hebben soms eens nood aan volledige mentale rust.”

Ann Buysse: “Het idee is geïnitieerd door de vicerector, en als faculteit zijn wij vrij snel op de kar gesprongen. We merkten dat de nood er was. De facultaire werkgroep lanceerde een enquête om medewerkers en studenten te betrekken bij de inrichting. Op twee weken tijd hadden al 111 mensen de enquête ingevuld. Nu de ruimte in gebruik is, krijgen we trouwens heel wat positieve feedback. Zo staan er al heel wat mooie berichtjes in het gastenboek.”

Stiltekamer

Er ging veel aandacht naar de inrichting van de ruimte. Wat is er zo speciaal aan?

Mieke Van Herreweghe: “Het belangrijkste was laagdrempeligheid: de ruimte moet bijvoorbeeld goed bereikbaar zijn. Daarnaast vonden we ook sfeerverlichting belangrijk, zodat de ruimte warm en gezellig oogt, maar tegelijkertijd prikkelarm. Zo stond het in ons beleidsplan, en een werkgroep van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen heeft de inrichting verder uitgewerkt, in samenwerking met de adviseurs van de Directie Gebouwen en Facilitair Beheer en met diversiteitsmedewerkers.”

Kan iedereen de stiltekamer gebruiken?

Ann Buysse: “Zolang je het huishoudelijk reglement respecteert, kan iedereen die rust nodig heeft er terecht. De belangrijkste regel is de stilte. Smartphones, tablets of computers zijn niet toegestaan. Mensen kunnen er in stilte bidden, yoga doen, mediteren, ontspannen of een boek lezen. Daarom hebben we gezorgd voor zo weinig mogelijk prikkels: er hangt niets aan de muur, en de ruimte is akoestisch geïsoleerd zodat je geen last hebt van straatlawaai of vanuit de leslokalen.”

Komen er ook aan andere faculteiten stiltekamers?

Mieke Van Herreweghe: “Dit project is een pilootproject. Na een positieve evaluatie kan dit project meer structureel opgenomen worden in het beleid van de UGent. We krijgen alleszins geregeld vragen van studenten of onderzoekers naar zo’n ruimte, dus de vraag uit andere faculteiten is er alvast.”

Stiltekamer

Lees ook

Het tweede semester is begonnen: hoe pakken deze vier studenten het aan?

Een nieuw semester staat gelijk aan nieuwe kansen, uitdagingen en vooruitzichten. We spraken met vier studenten over hoe zij het eerste semester beleefden, waar ze naar uitkijken in het tweede semester en welke tips ze voor jou hebben.

Arsene
weergeven

Lossen we in 2025 de burn-out epidemie bij jongeren op?

Burn-out, ooit een term die voornamelijk werd geassocieerd met werkende volwassenen, duikt steeds vaker op bij jongeren en jongvolwassenen. Het lijkt wel alsof we te maken hebben met een epidemie. Maar is dat zo?

Studentenhome
weergeven

Hoe beleven deze jongeren hun eerste keer als student?

Terwijl de nieuwe lichting UGent'ers langzaam maar zeker de weg vindt naar onze studentenstad, vragen wij enkele van hen wat ze verwachten van hun eerste keer studeren aan de UGent.

Reza
weergeven

Professor geeft 14 tips om succesvol de blok door te komen

Professor onderwijskunde Martin Valcke staat na een jarenlange carrière voor zijn allerlaatste examenperiode. We vroegen hem als expert naar de ultieme tips voor jou om geslaagd de blok en examens door te komen.

Studeren
weergeven