De stiltekamer: een oase aan rust in een drukke omgeving

Stiltekamer
29 april 2022 |

Op de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen is er sinds dit academiejaar de stiltekamer. Het is een prikkelarme ruimte waar je terechtkan voor een gebed, meditatie, yoga, of gewoon om even tot rust te komen. Vicerector Mieke Van Herreweghe en decaan Ann Buysse lichten het belang van zo’n ruimte toe.

Waar komt het idee van de stiltekamer vandaan?

Vicerector Mieke Van Herreweghe: “De vraag kwam uit verschillende hoeken, en uiteindelijk is het een onderdeel geworden van het UGent-diversiteitsplan. Zo zijn er heel wat medewerkers én studenten met een moslimachtergrond. Zij hebben een plaats nodig om te bidden, omdat dat volgens hun geloof nu eenmaal verschillende keren per dag moet gebeuren. Daarnaast vroeg DiverGent om een prikkelarme ruimte voor medewerkers of studenten met ASS (autismespectrumstoornis). Op elk moment van de dag kunnen zij even ontsnappen aan alle prikkels. Ook mensen die hun bureau met collega’s delen of zij die terugkeren na een burn-out hebben soms eens nood aan volledige mentale rust.”

Ann Buysse: “Het idee is geïnitieerd door de vicerector, en als faculteit zijn wij vrij snel op de kar gesprongen. We merkten dat de nood er was. De facultaire werkgroep lanceerde een enquête om medewerkers en studenten te betrekken bij de inrichting. Op twee weken tijd hadden al 111 mensen de enquête ingevuld. Nu de ruimte in gebruik is, krijgen we trouwens heel wat positieve feedback. Zo staan er al heel wat mooie berichtjes in het gastenboek.”

Stiltekamer

Er ging veel aandacht naar de inrichting van de ruimte. Wat is er zo speciaal aan?

Mieke Van Herreweghe: “Het belangrijkste was laagdrempeligheid: de ruimte moet bijvoorbeeld goed bereikbaar zijn. Daarnaast vonden we ook sfeerverlichting belangrijk, zodat de ruimte warm en gezellig oogt, maar tegelijkertijd prikkelarm. Zo stond het in ons beleidsplan, en een werkgroep van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen heeft de inrichting verder uitgewerkt, in samenwerking met de adviseurs van de Directie Gebouwen en Facilitair Beheer en met diversiteitsmedewerkers.”

Kan iedereen de stiltekamer gebruiken?

Ann Buysse: “Zolang je het huishoudelijk reglement respecteert, kan iedereen die rust nodig heeft er terecht. De belangrijkste regel is de stilte. Smartphones, tablets of computers zijn niet toegestaan. Mensen kunnen er in stilte bidden, yoga doen, mediteren, ontspannen of een boek lezen. Daarom hebben we gezorgd voor zo weinig mogelijk prikkels: er hangt niets aan de muur, en de ruimte is akoestisch geïsoleerd zodat je geen last hebt van straatlawaai of vanuit de leslokalen.”

Komen er ook aan andere faculteiten stiltekamers?

Mieke Van Herreweghe: “Dit project is een pilootproject. Na een positieve evaluatie kan dit project meer structureel opgenomen worden in het beleid van de UGent. We krijgen alleszins geregeld vragen van studenten of onderzoekers naar zo’n ruimte, dus de vraag uit andere faculteiten is er alvast.”

Stiltekamer

Lees ook

Eerste hulp bij examenstress: professoren delen hun examentips

Bijna alle studenten ervaren stress tijdens de examens. Dat je spanning voelt of onzeker bent, is dus perfect normaal. We vroegen een aantal professoren naar tips & tricks om de examenperiode door te komen.

Studeren
view

Deze studenten vertellen hoe het écht is in het hoger onderwijs

Op middelbare scholen jongeren motiveren om verder te studeren. Dat is heel kort gezegd de missie van de studenten van de rolmodellenwerking. Een bekroonde formule die onlangs de Jong & Wijs-award van stad Gent in de wacht sleepte. We zochten enkele rolmodellen op om hun verhaal te horen.

Ariyana
view

Eerste hulp bij examenstress: professoren delen hun bloktips

Het einde van het jaar betekent niet enkel feestdagen, maar ook dagen vol leerstof verwerken in aanloop naar de examens van januari. Of het nu je allereerste examens ooit aan de universiteit zijn of niet, spannend is het altijd. We vroegen enkele professoren welke tips ze je nog graag willen meegeven om de blok in te duiken.

Studeren
view

Het Europese avontuur: studenten over hun Erasmus-uitwisseling

"Op Erasmus gaan", wie heeft er nog niet van gehoord? Maar hoe is het nu echt om in een ander land te studeren? We vroegen het aan drie UGent-studenten die op dit moment in het buitenland verblijven, van het koude Finland tot de Costa del Sol in Spanje.

Malaga
view