Aurèle steunt fonds voor Plantentuin: een ode aan zijn moeder

Plantentuin
16 september 2022 |

Nadat zijn moeder overleed, besloot Aurèle De Vos om zijn moeder te gedenken door aan de Plantentuin te schenken in de vorm van een fonds. Het moet de Plantentuin helpen om zeldzame en bedreigde planten te beschermen.

Gabriëlle woonde het grootste deel van haar leven in Lovendegem en Gent. Ze hield van planten en bloemen, vooral de wilde, inheemse soorten. Die liefde heeft ze altijd al gehad. Dat ze op ‘den buiten’ is opgegroeid heeft daar wellicht iets mee te maken Op haar reizen bezocht ze talrijke botanische tuinen en kwam zo in de ban van de exotische plantengroei. De Plantentuin van de UGent was een van haar favoriete plekken om tot rust te komen. Vooral de rijke kleurenpracht in de herfst kon haar bekoren.

Aurèle De Vos heeft warme herinneringen aan de Plantentuin van de UGent. “Tijdens de Gentse Feesten organiseerden ze hier speciale rondleidingen. Ik denk niet dat ik er veel gemist heb”, lacht hij. De moeder van Aurèle, Gabriëlle De Waele, overleed in 2002. “Ik wilde iets doen om haar te eren.”

Lang hoefde hij niet na te denken: hij zou een fonds oprichten voor de Plantentuin. Dat moment herinnert hortulana Chantal Dugardin zich nog goed. “Ik zat aan mijn bureau, hier in de Plantentuin, toen er plots een man binnenstapte. ‘Ik wil graag geld doneren’, zei hij. Ik wist niet wat me overkwam”, vertelt mevrouw Dugardin. “Ik heb er professor Paul Goetghebeur meteen bij geroepen. Uiteindelijk hebben we het fonds ter ere van Gabriëlle De Waele opgericht.”

Plantentuin

“Iedere plantentuin ter wereld heeft dezelfde opdracht: bedreigde plantensoorten conserveren. Niet alleen de planten uit de collecties, maar ook planten in de natuur”, legt hortulana Chantal Dugardin uit.

Plantblindheid

Het fonds bestaat ondertussen bijna twintig jaar. Aanvankelijk was het doel om een jaarlijkse geldprijs uit te reiken aan een thesis die gebruikmaakte van de collecties van de Plantentuin. Maar gaandeweg werd het geld ook ruimer ingezet om de Plantentuin te ondersteunen in haar opdracht. “Ik dank mevrouw Dugardin en professor Goetghebeur die de oprichting van het fonds hebben mogelijk gemaakt,” stelt Aurèle De Vos.

“Iedere plantentuin ter wereld heeft dezelfde opdracht: bedreigde plantensoorten conserveren. Niet alleen de planten uit de collecties, maar ook planten in de natuur”, legt hortulana Dugardin uit. “We bieden de planten een veilige haven, verzorgen ze, onderzoeken ze, bouwen een zaadbank op om de planten lang te bewaren, leiden mensen op én doen veldwerk.”

Alleen is er niet altijd genoeg aandacht voor planten, betreuren de hortulana en de professor. “Bij heel wat mensen heerst er een plantblindheid”, vindt professor Goetghebeur. “Als je hen naar een foto laat kijken uit de Afrikaanse savanne, zien ze de twee olifanten, maar niet de prachtige baobab.”

Plantentuin

““Planten sterven massaal uit, maar geen haan die ernaar kraait. Elk ecosysteem is afhankelijk van planten, dat moet iedereen beseffen”, zegt professor Goetghebeur.

Groene toekomst

Dat gebrek aan aandacht is onterecht: “Planten sterven massaal uit, maar geen haan die ernaar kraait. De aaibaarheidsfactor van dieren is misschien groter dan planten, maar zonder planten is er geen leven. Elk ecosysteem is afhankelijk van planten, dat moet iedereen beseffen.”

Aurèle hoopt dat het fonds dat besef kan stimuleren. En dat het een inspiratie kan zijn voor anderen om de Plantentuin ook te steunen. De Plantentuin bestaat nu meer dan 225 jaar. “Daar hopen we minstens nog eens zoveel bij te doen, zodat mensen nog generaties lang kunnen langskomen om de prachtige planten te bewonderen met hun familie”, vertelt Aurèle. “Zoals ik dat deed met mijn moeder.”

Wil jij de Plantentuin ook helpen?

Schrijf dan over op het rekeningnummer BE26 3900 9658 0329 met de vermelding ‘Fonds Plantentuin’ of ‘Fonds Gabriëlle’ of doe online een gift. Vanaf veertig euro per jaar is je gift fiscaal aftrekbaar. Wil je meer weten over het fonds? Neem dan zeker een kijkje op deze pagina.

Lees ook

Veel assistentiehonden afgekeurd nog voor ze aan hun ‘job’ beginnen

Amper veertig procent van de assistentiehonden in opleiding wordt ook effectief assistentiehond. Een probleem dat lange wachtlijsten veroorzaakt, maar ook handenvol geld kost. Een samenwerking, in de vorm van een leerstoel, tussen professor Bart Broeckx en de vzw Purpose Dogs moet daar een oplossing voor vinden.

Purpose dogs 1
view

Planten kunnen zelf ‘vertellen’ dat ze dorst hebben

“De meeste mensen geven te veel water aan hun planten. Of te weinig. Exact weten hoeveel water je moet geven is niet makkelijk”, zegt professor Kathy Steppe. Zij gaat met sensoren minutieus na wanneer planten water nodig hebben en hoeveel.

Kathy Steppe
view

Ik twijfel, dus ik ben: Edith Van Dyck

Onderzoeker Edith Van Dyck vertelt met passie over de grote gelijkenissen tussen wetenschappers en kunstenaars, over haar liefde voor de taal van muziek en dans en over dat het ok het is om niet alles te weten in je vakgebied.

Edith Van Dyck
view

Oekraïense vluchteling verzorgt bijenkolonies aan de UGent

Olexiy Lyamtsev is aan het werk bij de faculteit Wetenschappen. Hij verzorgt daar de bijenkolonies van Honeybee Valley, een onderzoeksgroep geleid door professor Dirk de Graaf die focust op de dalende bijenpopulatie in het wild. Ook inventariseert hij de museumcollectie van de Eva Crane Trust, een kenniscentrum voor imkerij.

Olexiy Lyamtsev
view