Aurèle steunt fonds voor Plantentuin: een ode aan zijn moeder

Plantentuin
16 september 2022 |

Nadat zijn moeder overleed, besloot Aurèle De Vos om zijn moeder te gedenken door aan de Plantentuin te schenken in de vorm van een fonds. Het moet de Plantentuin helpen om zeldzame en bedreigde planten te beschermen.

Gabriëlle woonde het grootste deel van haar leven in Lovendegem en Gent. Ze hield van planten en bloemen, vooral de wilde, inheemse soorten. Die liefde heeft ze altijd al gehad. Dat ze op ‘den buiten’ is opgegroeid heeft daar wellicht iets mee te maken Op haar reizen bezocht ze talrijke botanische tuinen en kwam zo in de ban van de exotische plantengroei. De Plantentuin van de UGent was een van haar favoriete plekken om tot rust te komen. Vooral de rijke kleurenpracht in de herfst kon haar bekoren.

Aurèle De Vos heeft warme herinneringen aan de Plantentuin van de UGent. “Tijdens de Gentse Feesten organiseerden ze hier speciale rondleidingen. Ik denk niet dat ik er veel gemist heb”, lacht hij. De moeder van Aurèle, Gabriëlle De Waele, overleed in 2002. “Ik wilde iets doen om haar te eren.”

Lang hoefde hij niet na te denken: hij zou een fonds oprichten voor de Plantentuin. Dat moment herinnert hortulana Chantal Dugardin zich nog goed. “Ik zat aan mijn bureau, hier in de Plantentuin, toen er plots een man binnenstapte. ‘Ik wil graag geld doneren’, zei hij. Ik wist niet wat me overkwam”, vertelt mevrouw Dugardin. “Ik heb er professor Paul Goetghebeur meteen bij geroepen. Uiteindelijk hebben we het fonds ter ere van Gabriëlle De Waele opgericht.”

Plantentuin

“Iedere plantentuin ter wereld heeft dezelfde opdracht: bedreigde plantensoorten conserveren. Niet alleen de planten uit de collecties, maar ook planten in de natuur”, legt hortulana Chantal Dugardin uit.

Plantblindheid

Het fonds bestaat ondertussen bijna twintig jaar. Aanvankelijk was het doel om een jaarlijkse geldprijs uit te reiken aan een thesis die gebruikmaakte van de collecties van de Plantentuin. Maar gaandeweg werd het geld ook ruimer ingezet om de Plantentuin te ondersteunen in haar opdracht. “Ik dank mevrouw Dugardin en professor Goetghebeur die de oprichting van het fonds hebben mogelijk gemaakt,” stelt Aurèle De Vos.

“Iedere plantentuin ter wereld heeft dezelfde opdracht: bedreigde plantensoorten conserveren. Niet alleen de planten uit de collecties, maar ook planten in de natuur”, legt hortulana Dugardin uit. “We bieden de planten een veilige haven, verzorgen ze, onderzoeken ze, bouwen een zaadbank op om de planten lang te bewaren, leiden mensen op én doen veldwerk.”

Alleen is er niet altijd genoeg aandacht voor planten, betreuren de hortulana en de professor. “Bij heel wat mensen heerst er een plantblindheid”, vindt professor Goetghebeur. “Als je hen naar een foto laat kijken uit de Afrikaanse savanne, zien ze de twee olifanten, maar niet de prachtige baobab.”

Plantentuin

““Planten sterven massaal uit, maar geen haan die ernaar kraait. Elk ecosysteem is afhankelijk van planten, dat moet iedereen beseffen”, zegt professor Goetghebeur.

Groene toekomst

Dat gebrek aan aandacht is onterecht: “Planten sterven massaal uit, maar geen haan die ernaar kraait. De aaibaarheidsfactor van dieren is misschien groter dan planten, maar zonder planten is er geen leven. Elk ecosysteem is afhankelijk van planten, dat moet iedereen beseffen.”

Aurèle hoopt dat het fonds dat besef kan stimuleren. En dat het een inspiratie kan zijn voor anderen om de Plantentuin ook te steunen. De Plantentuin bestaat nu meer dan 225 jaar. “Daar hopen we minstens nog eens zoveel bij te doen, zodat mensen nog generaties lang kunnen langskomen om de prachtige planten te bewonderen met hun familie”, vertelt Aurèle. “Zoals ik dat deed met mijn moeder.”

Wil jij de Plantentuin ook helpen?

Schrijf dan over op het rekeningnummer BE26 3900 9658 0329 met de vermelding ‘Fonds Plantentuin’ of ‘Fonds Gabriëlle’ of doe online een gift. Vanaf veertig euro per jaar is je gift fiscaal aftrekbaar. Wil je meer weten over het fonds? Neem dan zeker een kijkje op deze pagina.

Lees ook

Internationale toperkenning voor onderzoekster die strijdt tegen 'verborgen' honger

Professor Dominique Van Der Straeten mag zich voortaan fellow noemen van de prestigieuze American Association for the Advancement of Science (AAAS). Een internationale erkenning voor onderzoekers die een onschatbare bijdrage leveren aan de wetenschap en de toepassing ervan. In het geval van professor Van Der Straeten is dat voor haar onderzoek dat ‘verborgen’ honger en de gevolgen van de klimaatverandering moet terugdringen.

Dominique Van Der Straeten
view

Arnes engagement leeft verder in fonds voor kankeronderzoek

Hij was Chiroleider, OCMW-raadslid, regelmatig te vinden in het jeugdhuis van Ledegem en overal graag gezien. Maar in 2015 verloor Arne Lannoy op amper 23-jarige leeftijd de strijd tegen een hersentumor. Om de herinnering aan hem levendig te houden, richtte zijn familie in zijn naam een fonds op aan de UGent. Het doel is om onderzoek naar hersentumoren te steunen.

Arne Lannoy
view

De naakte waarheid achter naakt in de kunst

Hoe kunstenaars onze geslachtsdelen afbeelden, vertelt veel over hoe de maatschappij met seksualiteit omgaat. Is het je al opgevallen dat de penis van Michelangelo's David wel héél klein is in verhouding met zijn lichaam? Dat is niet toevallig, het is een uiting van waarvoor de fallus toen symbool stond. Of hoe kunst een verklikker is van een tijdsgeest.

GUM
view

Waarom een universiteitsmuseum zich bezig moet houden met piemels en vagina’s

In het GUM (Gents Universiteitsmuseum) loopt momenteel de expo ‘PHALLUS. Norm & vorm.’ Waarom is zo’n expo nodig? En wat heeft dat met wetenschap te maken? Reporter Flo Windey zoekt het uit.

Flo Windey
view