Nadat zijn moeder overleed, besloot Aurèle De Vos om zijn moeder te gedenken door aan de Plantentuin te schenken in de vorm van een fonds. Het moet de Plantentuin helpen om zeldzame en bedreigde planten te beschermen.
Gabriëlle woonde het grootste deel van haar leven in Lovendegem en Gent. Ze hield van planten en bloemen, vooral de wilde, inheemse soorten. Die liefde heeft ze altijd al gehad. Dat ze op ‘den buiten’ is opgegroeid heeft daar wellicht iets mee te maken Op haar reizen bezocht ze talrijke botanische tuinen en kwam zo in de ban van de exotische plantengroei. De Plantentuin van de UGent was een van haar favoriete plekken om tot rust te komen. Vooral de rijke kleurenpracht in de herfst kon haar bekoren.
Aurèle De Vos heeft warme herinneringen aan de Plantentuin van de UGent. “Tijdens de Gentse Feesten organiseerden ze hier speciale rondleidingen. Ik denk niet dat ik er veel gemist heb”, lacht hij. De moeder van Aurèle, Gabriëlle De Waele, overleed in 2002. “Ik wilde iets doen om haar te eren.”
Lang hoefde hij niet na te denken: hij zou een fonds oprichten voor de Plantentuin. Dat moment herinnert hortulana Chantal Dugardin zich nog goed. “Ik zat aan mijn bureau, hier in de Plantentuin, toen er plots een man binnenstapte. ‘Ik wil graag geld doneren’, zei hij. Ik wist niet wat me overkwam”, vertelt mevrouw Dugardin. “Ik heb er professor Paul Goetghebeur meteen bij geroepen. Uiteindelijk hebben we het fonds ter ere van Gabriëlle De Waele opgericht.”

“Iedere plantentuin ter wereld heeft dezelfde opdracht: bedreigde plantensoorten conserveren. Niet alleen de planten uit de collecties, maar ook planten in de natuur”, legt hortulana Chantal Dugardin uit.
Plantblindheid
Het fonds bestaat ondertussen bijna twintig jaar. Aanvankelijk was het doel om een jaarlijkse geldprijs uit te reiken aan een thesis die gebruikmaakte van de collecties van de Plantentuin. Maar gaandeweg werd het geld ook ruimer ingezet om de Plantentuin te ondersteunen in haar opdracht. “Ik dank mevrouw Dugardin en professor Goetghebeur die de oprichting van het fonds hebben mogelijk gemaakt,” stelt Aurèle De Vos.
“Iedere plantentuin ter wereld heeft dezelfde opdracht: bedreigde plantensoorten conserveren. Niet alleen de planten uit de collecties, maar ook planten in de natuur”, legt hortulana Dugardin uit. “We bieden de planten een veilige haven, verzorgen ze, onderzoeken ze, bouwen een zaadbank op om de planten lang te bewaren, leiden mensen op én doen veldwerk.”
Alleen is er niet altijd genoeg aandacht voor planten, betreuren de hortulana en de professor. “Bij heel wat mensen heerst er een plantblindheid”, vindt professor Goetghebeur. “Als je hen naar een foto laat kijken uit de Afrikaanse savanne, zien ze de twee olifanten, maar niet de prachtige baobab.”

““Planten sterven massaal uit, maar geen haan die ernaar kraait. Elk ecosysteem is afhankelijk van planten, dat moet iedereen beseffen”, zegt professor Goetghebeur.
Groene toekomst
Dat gebrek aan aandacht is onterecht: “Planten sterven massaal uit, maar geen haan die ernaar kraait. De aaibaarheidsfactor van dieren is misschien groter dan planten, maar zonder planten is er geen leven. Elk ecosysteem is afhankelijk van planten, dat moet iedereen beseffen.”
Aurèle hoopt dat het fonds dat besef kan stimuleren. En dat het een inspiratie kan zijn voor anderen om de Plantentuin ook te steunen. De Plantentuin bestaat nu meer dan 225 jaar. “Daar hopen we minstens nog eens zoveel bij te doen, zodat mensen nog generaties lang kunnen langskomen om de prachtige planten te bewonderen met hun familie”, vertelt Aurèle. “Zoals ik dat deed met mijn moeder.”
Lees ook
In het verlies van haar zoon vond Carla de kracht om hersentumorenonderzoek te steunen
Twaalf jaar geleden verloor ze haar zoon Luka, na een oneerlijke strijd tegen een hersentumor. Vandaag kan Carla Van Caeneghem zeggen dat ze uit dat harde verlies de kracht heeft geput om anderen te helpen.
Met haar testament wil Anja dieren redden in de UGent-dierenkliniek
Een half jaar geleden hakte Anja Peumans de knoop door: ze paste haar testament aan, waardoor een deel van haar erfenis naar de dierenkliniek van de UGent gaat. “Ik voelde een last van mijn schouders vallen. Eindelijk, dacht ik. Nu kan ik mijn droom waarmaken als ik er niet meer ben.”
Doorbraak in alzheimeronderzoek dankzij schenkingen en erfenissen
De ziekte van Alzheimer, frontotemporale dementie en ALS zijn verwoestende neurodegeneratieve ziekten zonder uitzicht op herstel. UGent-professor Bart Dermaut, klinisch geneticus en arts, realiseert met zijn wetenschappelijk onderzoek een doorbraak die toekomstige therapieën een nieuwe richting kan uitsturen. Mede dankzij schenkingen en erfenissen van patiënten.
Rita wou absoluut de Plantentuin in haar testament opnemen
Tien jaar geleden besliste Rita Carron om de UGent op te nemen in haar testament. Een beslissing waar ze nog geen seconde spijt van heeft gehad. Haar band met de UGent is sterk. Ze is twee keer per week aan de slag als vrijwilliger in de Plantentuin, waar ze zich verdiept in de biologie, haar levenslange passie.