Wat na je opleiding? Oud-studenten archeologie en burgerlijk ingenieur vertellen

Een richting meerdere wegen
27 oktober 2019 |

Studies bepalen lang niet alles. Soms ligt je latere job volledig in het verlengde daarvan. Maar evengoed kom je ergens onverwacht terecht. Vier oud-studenten vertellen over hun studies en de richting die ze erna insloegen.

Caroline Landsheere

Caroline Landsheer studeerde archeologie en volgde daarbij haar passie voor geschiedenis en het verleden. “Dat lag niet voor hand, want mensen zeiden me dat ik geen werk zou vinden. Ik had ook voor geschiedenis kunnen kiezen, maar ik wist waar mijn hart lag.”

Een keuze maken met je hart is niet makkelijk, maar loont wel. “Mijn eerste stage was in putje winter. Het sneeuwde, de grond was hard en toch vond ik het fantastisch om te staan graven. Dan weet je het wel.”

Vandaag werkt Caroline bij Raakvlak, waar haar passie elke dag een beetje groter wordt: “De ene dag sta ik van ’s morgens op het veld opgravingen te doen, andere dagen geef ik rondleidingen aan scholen, bereid ik de erfgoeddag voor of schrijf ik artikels over wat we opgraven.”

Maar een studiekeuze maken vanuit je passie, wil niet per se zeggen dat je per se voor altijd die job gaat uitvoeren. Dat toont het verhaal van Bas Bogaerts, die ook archeologie studeerde, maar vandaag als fotograaf aan de slag is. “Toen ik vijf was, wilde ik al archeoloog worden. Ik schuimde elk weekend de velden af met een metaaldetector, op zoek naar interessante vondsten. Archeologie studeren leek dan ook heel logisch. Na mijn studies kon ik voor een project van zes maanden als archeoloog aan de slag op de stadsarcheologische dienst van Brugge. Daarna belandde ik als projectarcheoloog in Antwerpen.”

En hoewel de job Bas inhoudelijk erg aansprak, voelde hij zich toch verstrikt en stopte hij met archeologisch werk. “De klik kwam er na een reis: on the road voelde ik me zo vrij. Dat gevoel wilde ik bijhouden. Onderweg nam ik heel wat foto’s van nieuwe mensen en nieuwe plekken. Dat werd mijn nieuwe passie én job. Hoewel die nieuwe job erg verschilt van archeologie is de essentie dezelfde: ik ga op zoek naar de kleine verhalen.”

Bas Bogaerts
67-33

Ook Brigitte Devocht legde zo’n ongebruikelijk parcours af. Zij ging van doctoraatsstudent ingenieurswetenschappen naar eventmedewerker. “In het middelbaar genoot ik ervan om problemen wetenschappelijk op te lossen, dus het leek me logisch dat ik ook een richting volgde die daarop aansloot. Het werd burgerlijk ingenieur, en ik koos voor een master in de chemische technologie.”

Brigitte

Na het afstuderen begon Brigitte aan een doctoraat, een diepgaand onderzoek in haar vakgebied aan de universiteit. Maar gaandeweg begon Brigitte te twijfelen. “Ik werd met mezelf geconfronteerd en ik begon me af te vragen waar ik terecht zou komen. Ik organiseerde in die periode ook regelmatig mee evenementen voor de UGent. Daar haalde ik enorm veel energie uit. Dus hakte ik de knoop door: ik stop ermee. Ik volgde de verkorte bacheloropleiding eventmanagement en werk vandaag bij The Floor is Yours, een bedrijf dat workshops en trainingen geeft aan onderzoekers over helder en toegankelijk communiceren van wetenschappelijk onderzoek.”

Soms zijn het kleine momenten die je richting kunnen bepalen, zoals bij Jonathan Berte bijvoorbeeld. “In het vijfde middelbaar las ik het boek ‘Gödel, Escher, Bach’ en dat veranderde mijn leven. Het kruispunt tussen wiskunde en filosofie dat in het boek aan bod komt, was wat mij interesseerde. Ik ging uiteindelijk burgerlijk ingenieur natuurkunde studeren, want dat leunt het dichtst aan bij die interesses.”

Vandaag leidt Jonathan zijn eigen bedrijf Robovision. “Dat was niet evident, want de technologieën die we wilden introduceren, waren nieuw en onbekend. Maar ik hield vol en ondertussen leid ik met trots mijn eigen bedrijf, waar we deep learning gebruiken om bedrijven in verschillende sectoren te helpen. Dat alles valt uiteindelijk terug te leiden naar dat ene boek uit het vijfde middelbaar.”

Jonathan Berthe
67-33
Studeren aan de ugent

Wil jij als toekomstige student aan de UGent studeren? Een opleiding kiezen is niet altijd evident. Blijf op de hoogte van onze infomomenten en tips om je studiekeuze te maken.

Lees ook

De educatieve master: perfect voor wie voor de klas wil staan (ook als je al een bachelor volgt)

Als je een job in het onderwijs overweegt, dan is een educatieve master sowieso iets voor jou. Je hoeft geen ‘extra’ opleiding te volgen om leerkracht te worden, het gebeurt allemaal tijdens je masteropleiding. Ook wanneer je droomt van een ander soort job waarin je vormingen of trainingen geeft, kom je er aan je trekken.

Educatieve master
view

Full-time student en ondertussen ceo van een bedrijf? Waarom niet

Studeren is voor velen de fase voor ze aan het professionele leven beginnen. Maar dat is niet altijd zo. Sommige studenten beginnen hun carrière al tijdens hun bachelor-of masterjaren. Maak kennis met enkele student-ondernemers, die een bloeiende business uitbouwden.

Sim Vanlangenhove
view

Wat na je opleiding? Oud-studenten sociaal werk en rechten vertellen

Studies bepalen lang niet alles. Soms ligt je latere job volledig in het verlengde daarvan. Maar evengoed kom je ergens onverwacht terecht. Vier ex-studenten vertellen over hun studies en de richting die ze erna insloegen.

1 richting, meerdere wegen
view

Wat na je opleiding? Oud-studenten geschiedenis en geneeskunde vertellen

Studies bepalen lang niet alles. Soms ligt je latere job volledig in het verlengde daarvan. Maar evengoed kom je ergens onverwacht terecht. Vier ex-studenten vertellen over hun studies en de richting die ze erna insloegen.

1 richting, meerdere wegen
view