Full-time student en ondertussen ceo van een bedrijf? Waarom niet

10 december 2021 |

Studeren is voor velen de fase voor ze aan het professionele leven beginnen. Maar dat is niet altijd zo. Sommige studenten beginnen hun carrière al tijdens hun bachelor-of masterjaren. Maak kennis met enkele student-ondernemers, die een bloeiende business uitbouwden.

Sim Vanlangenhove

Met een omzet van 150.000 euro op een half jaar tijd legde Sim een opmerkelijk parcours af. Student geneeskunde, maar ondertussen ook zwembadbouwer. Jawel, zwembaden. Sim zag een gat in de markt in de sector in de vorm opzetzwembaden.

Student geneeskunde bouwt zwembaden

Geen graafwerken dus, wel een zwembad dat je ergens kan neerpoten, wat de prijs drukt. En te combineren met een slim aansluitend terras: bar of lounge inbegrepen. Naast de mogelijkheid tot plaatsing, biedt Sim deze zwembaden ook aan in een ‘doe het zelf bouwpakket’.

Maar hoe komt een student geneeskunde nu bij zwembaden uit? “Vorig jaar plande ik een reis, maar 3 dagen voor vertrek brak de coronapandemie uit en werd mijn verste trip die naar de lokale supermarkt. Ik bleef niet bij de pakken zitten, zo zit ik niet in elkaar. Ik besloot om me op iets anders te smijten: namelijk een oplossing te zoeken voor onze eeuwige wens naar een modern zwembad thuis. Zonder enige technische ervaring besloot ik een terras te bouwen rond ons opzetzwembad in de tuin. Niet meteen het gemakkelijkste project, maar het resultaat en de reacties waren ongelooflijk positief."

"Het was niet gemakkelijk om vanuit een atypische richting een onderneming te starten. Maar ik ben niet de stereotype geneeskunde-student en heb me ook nooit zo gevoeld. Ik wil van alles proeven en over alles leren.”

De frisdrankautomaat zonder blikjes

Terwijl Sim zijn businessidee mijlenver ligt van zijn studies, was het voor Colin Deblonde een iets kleinere stap. Hij studeerde toegepaste economische wetenschappen toen het idee van zijn latere bedrijf ontstond. “Het was een warme zomerdag toen ik samen met een vriend het station binnenwandelde. We hadden dorst en zochten een frisdrankautomaat. Toen we in onze rugzak geld zochten, zag ik mijn herbruikbare fles. Toen viel het me binnen: hoe belachelijk is het eigenlijk dat er nog geen drankautomaat bestaat waar je je drinkbus kan laten vullen met frisdrank?”

Dripl

Het was het begin van Dripl: een frisdrankautomaat zonder blikjes. Het idee is dus dat je met een herbruikbare fles werkt. Ecologischer, en gezonder want er er zit geen suiker in de frisdrank. Het project raakte in een stroomversnelling via ‘Expedition DO!’. Dat is een intensief begeleidingstraject voor ondernemende studenten en onderzoekers aan de UGent. Op het einde van het traject is er een wedstrijd, waar Dripl als winnaar uit de bus kwam.

Ondertussen gaat het snel voor Colin en zijn bedrijf. De automaten zitten al op tientallen plekken in België en er zijn plannen om in het buitenland van start te gaan. De ambitie vat Colin samen: “De droom is om in heel Europa de afvalberg toch een beetje te kunnen verkleinen, gastransport te verminderen én een gezonder alternatief voor frisdrank aan te kunnen bieden.”

Studeren aan de UGent

Wil jij als toekomstige student aan de UGent studeren? Een opleiding kiezen is niet altijd evident. Blijf op de hoogte van onze infomomenten en tips om je studiekeuze te maken.

Lees ook

Gedaan met stokjes in de neus? Eenvoudige corona-ademtest in de maak

JongenTest

Bomen en granaten: een verhaal van veerkracht van de natuur

Boom

Waarom kinderen vlotter een taal leren dan volwassenen

Taal

Data zijn de reddingsboei bij wateroverlast

Regen