Oekraïense vluchteling verzorgt bijenkolonies aan de UGent

Olexiy Lyamtsev

Olexiy Lyamtsev is aan het werk bij de faculteit Wetenschappen. Hij verzorgt daar de bijenkolonies van Honeybee Valley, een onderzoeksgroep geleid door professor Dirk de Graaf die focust op de dalende bijenpopulatie in het wild. Ook inventariseert hij de museumcollectie van de Eva Crane Trust, een kenniscentrum voor imkerij.

De Oekraïner is al lang gepassioneerd door bijen. Olexiy: “Mijn grootvader was professioneel imker. Ik kreeg het er dus van heel jonge leeftijd ingelepeld.” Zijn oorspronkelijke training als imker kreeg hij in België. “Ik werkte een tijdje geleden in het Waregemse Thermote & Vanhalst als Export Sales Advisor. In die periode besloot ik een starterscursus voor imkers te volgen bij de imkersbond De Kasteelbie van Ingelmunster. Die beslissing bleek achteraf een grote gelukstreffer.”

Imkerij en bioboerderij in Oekraïne

Na zijn oorspronkelijk verblijf in België keerde hij terug naar Oekraïne om een bioboerderij op te starten in Zaporizja in het zuiden van Oekraïne, vanwaar ze beiden afkomstig zijn.

“We zijn begonnen met de kweek van bessen, fruit en zoete aardappelen. Bijen hield ik in het begin op kleine schaal; maar met de hulp van mijn vrouw groeide dat op korte tijd uit tot 40 kolonies die integraal deel uitmaakten van ons bedrijf. Ik slaagde er zelfs in om mijn oudste dochters te interesseren voor het vak. Zes en acht jaar oud en hij ze draaiden al mee”, zegt Olexiy vol trots. “Je had het moeten zien, het was er prachtig.”

Bijen
33-67

De oorlog zette echter een vroegtijdig punt achter de droom van de Lyamtsevs: “We hebben lang getwijfeld, maar toen het oorlogsgebied uitbreidde tot aan de rand van onze stad, beslisten we dat we het onze kinderen verschuldigd waren om het land te ontvluchten.” Ze lieten alles achter en samen met zijn vrouw en drie kinderen begaf hij zich naar de grens. “Een vriend van me draagt nu zorg voor de bijen, maar er woeden hevige gevechten in de streek. Het voortbestaan van de boerderij is dus niet gegarandeerd.”

Olexiy verhuist naar België

Olexiy contacteerde zijn voormalige werkgever in België en regelde zo een tijdelijke verblijfplaats. “We zijn alleen met het hoogstnoodzakelijke kunnen vertrekken, het was dus belangrijk dat we beiden zo snel mogelijk aan het werk konden.” Na aankomst in België raadden de bestuurders van zijn oude imkersbond Olexiy aan om te solliciteren als imker bij het expertisecentrum Honeybee Valley aan de UGent. Daar kreeg Olexiy een positief antwoord: hij werd voor 6 maanden als imker aangeworven.

Professor de Graaf die er de leiding heeft, is blij met Olexiys komst: “Er lopen hier momenteel verschillende projecten over de honingbij en we hebben soms handen te kort. Bovendien wilden we ons steentje bijdragen tot de opvang van Oekraïense vluchtelingen.” Met middelen uit een gift van de Eva Crane Trust aan het UGent Fonds Bijen, zal hij hun unieke collectie bijeenteelt-objecten inventariseren. “Deze collectie was destijds verzameld door Eva Crane, bijenonderzoeker en auteur van tal van boeken, en tot voor kort ondergebracht in het Bijenteeltmuseum in Kalmthout”, vertelt professor de Graaf.

Ellen Danneels, Olexiy Lyamtsev en Dirk de Graaf

Collega Ellen Danneels en Dirk de Graaf zijn blij met de komst van Olexiy.

Terug toekomst en perspectief

“Olexiy heeft meerdere diploma’s op zak en heeft een rijke ervaring in het bedrijfsmanagement. In die zin is hij duidelijk overgekwalificeerd voor deze job. Maar hij heeft de aangeboden kans met beide handen aangenomen. We hopen dat hij bij het werken aan de bijtjes even de realiteit van de oorlog kan vergeten”, benadrukt professor de Graaf. Zelf is Olexiy dankbaar en ook gewoon blij om bezig te kunnen blijven: “Mijn oude werkgever en collega’s bij TVH Group, onze Belgische vrienden en mijn huidige collega’s hebben ons al zoveel geholpen: de reis van Polen naar België, een verblijfplaats, werk, een luisterend oor. We hebben geluk gehad.”

Maar over de toekomst zijn ze nog onzeker: “In Oekraïne was er sinds het begin van de oorlog geen maandag, geen dinsdag of woensdag meer. Het enige wat telde was de dag doorkomen. Sinds we in België zijn, kunnen we terug een beetje over de toekomst nadenken want onze kinderen gaan hier nu naar school en mijn vrouw en ik volgen allebei Nederlandse les. Door de oorlog nemen we het nog altijd dag per dag, maar nu is er tenminste wat perspectief.”

EEN GIFT AAN HET BIJENONDERZOEK?

Wil je graag een gift doen aan het Fonds Bijen van de UGent? Ga dan naar het donatieformulier of stort op het rekeningnummer BE26 3900 9658 0329, met mededeling ‘Fonds Bijen’. Je gift is fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro op jaarbasis.

Lees ook

Hoe een leerstoel scholieren helpt bij het kiezen van de juiste studierichting

In het secundair onderwijs veranderen elk jaar 18.000 leerlingen van studierichting na een verkeerde keuze. Wat als we kinderen en jongeren kunnen helpen een betere studiekeuze te maken?

Leerstoel
view

Een beter leven voor patiënten dankzij Fonds Diabetesonderzoek

Diabetes heeft misschien niet meteen het label van ernstige ziekte, toch is de impact ervan niet te onderschatten. Om het leven van patiënten te verbeteren, richtten professor Bruno Lapauw en professor Guy T’Sjoen het Fonds Diabetesonderzoek op.

Veerle Cnudde
view

Ligt de oorzaak van parkinson in onze darmen? “Meer onderzoek nodig, maar dat vraagt middelen”

Er zijn naar schatting 35.000 parkinsonpatiënten in ons land. Professoren Roosmarijn Vandenbroucke en Patrick Santens zoeken via hun onderzoek naar meer kennis over de ziekte. “Maar dat vraagt bijzonder veel middelen, die er vaak niet zijn”, klinkt het.

Professor Vandenbroucke en Santens
view

In het verlies van haar zoon vond Carla de kracht om hersentumorenonderzoek te steunen

Twaalf jaar geleden verloor ze haar zoon Luka, na een oneerlijke strijd tegen een hersentumor. Vandaag kan Carla Van Caeneghem zeggen dat ze uit dat harde verlies de kracht heeft geput om anderen te helpen. 

Carla
view