Oekraïense vluchteling verzorgt bijenkolonies aan de UGent

Olexiy Lyamtsev

Olexiy Lyamtsev is aan het werk bij de faculteit Wetenschappen. Hij verzorgt daar de bijenkolonies van Honeybee Valley, een onderzoeksgroep geleid door professor Dirk de Graaf die focust op de dalende bijenpopulatie in het wild. Ook inventariseert hij de museumcollectie van de Eva Crane Trust, een kenniscentrum voor imkerij.

De Oekraïner is al lang gepassioneerd door bijen. Olexiy: “Mijn grootvader was professioneel imker. Ik kreeg het er dus van heel jonge leeftijd ingelepeld.” Zijn oorspronkelijke training als imker kreeg hij in België. “Ik werkte een tijdje geleden in het Waregemse Thermote & Vanhalst als Export Sales Advisor. In die periode besloot ik een starterscursus voor imkers te volgen bij de imkersbond De Kasteelbie van Ingelmunster. Die beslissing bleek achteraf een grote gelukstreffer.”

Imkerij en bioboerderij in Oekraïne

Na zijn oorspronkelijk verblijf in België keerde hij terug naar Oekraïne om een bioboerderij op te starten in Zaporizja in het zuiden van Oekraïne, vanwaar ze beiden afkomstig zijn.

“We zijn begonnen met de kweek van bessen, fruit en zoete aardappelen. Bijen hield ik in het begin op kleine schaal; maar met de hulp van mijn vrouw groeide dat op korte tijd uit tot 40 kolonies die integraal deel uitmaakten van ons bedrijf. Ik slaagde er zelfs in om mijn oudste dochters te interesseren voor het vak. Zes en acht jaar oud en hij ze draaiden al mee”, zegt Olexiy vol trots. “Je had het moeten zien, het was er prachtig.”

Bijen
33-67

De oorlog zette echter een vroegtijdig punt achter de droom van de Lyamtsevs: “We hebben lang getwijfeld, maar toen het oorlogsgebied uitbreidde tot aan de rand van onze stad, beslisten we dat we het onze kinderen verschuldigd waren om het land te ontvluchten.” Ze lieten alles achter en samen met zijn vrouw en drie kinderen begaf hij zich naar de grens. “Een vriend van me draagt nu zorg voor de bijen, maar er woeden hevige gevechten in de streek. Het voortbestaan van de boerderij is dus niet gegarandeerd.”

Olexiy verhuist naar België

Olexiy contacteerde zijn voormalige werkgever in België en regelde zo een tijdelijke verblijfplaats. “We zijn alleen met het hoogstnoodzakelijke kunnen vertrekken, het was dus belangrijk dat we beiden zo snel mogelijk aan het werk konden.” Na aankomst in België raadden de bestuurders van zijn oude imkersbond Olexiy aan om te solliciteren als imker bij het expertisecentrum Honeybee Valley aan de UGent. Daar kreeg Olexiy een positief antwoord: hij werd voor 6 maanden als imker aangeworven.

Professor de Graaf die er de leiding heeft, is blij met Olexiys komst: “Er lopen hier momenteel verschillende projecten over de honingbij en we hebben soms handen te kort. Bovendien wilden we ons steentje bijdragen tot de opvang van Oekraïense vluchtelingen.” Met middelen uit een gift van de Eva Crane Trust aan het UGent Fonds Bijen, zal hij hun unieke collectie bijeenteelt-objecten inventariseren. “Deze collectie was destijds verzameld door Eva Crane, bijenonderzoeker en auteur van tal van boeken, en tot voor kort ondergebracht in het Bijenteeltmuseum in Kalmthout”, vertelt professor de Graaf.

Ellen Danneels, Olexiy Lyamtsev en Dirk de Graaf

Collega Ellen Danneels en Dirk de Graaf zijn blij met de komst van Olexiy.

Terug toekomst en perspectief

“Olexiy heeft meerdere diploma’s op zak en heeft een rijke ervaring in het bedrijfsmanagement. In die zin is hij duidelijk overgekwalificeerd voor deze job. Maar hij heeft de aangeboden kans met beide handen aangenomen. We hopen dat hij bij het werken aan de bijtjes even de realiteit van de oorlog kan vergeten”, benadrukt professor de Graaf. Zelf is Olexiy dankbaar en ook gewoon blij om bezig te kunnen blijven: “Mijn oude werkgever en collega’s bij TVH Group, onze Belgische vrienden en mijn huidige collega’s hebben ons al zoveel geholpen: de reis van Polen naar België, een verblijfplaats, werk, een luisterend oor. We hebben geluk gehad.”

Maar over de toekomst zijn ze nog onzeker: “In Oekraïne was er sinds het begin van de oorlog geen maandag, geen dinsdag of woensdag meer. Het enige wat telde was de dag doorkomen. Sinds we in België zijn, kunnen we terug een beetje over de toekomst nadenken want onze kinderen gaan hier nu naar school en mijn vrouw en ik volgen allebei Nederlandse les. Door de oorlog nemen we het nog altijd dag per dag, maar nu is er tenminste wat perspectief.”

EEN GIFT AAN HET BIJENONDERZOEK?

Wil je graag een gift doen aan het Fonds Bijen van de UGent? Ga dan naar het donatieformulier of stort op het rekeningnummer BE26 3900 9658 0329, met mededeling ‘Fonds Bijen’. Je gift is fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro op jaarbasis.

Lees ook

Arnes engagement leeft verder in fonds voor kankeronderzoek

Hij was Chiroleider, OCMW-raadslid, regelmatig te vinden in het jeugdhuis van Ledegem en overal graag gezien. Maar in 2015 verloor Arne Lannoy op amper 23-jarige leeftijd de strijd tegen een hersentumor. Om de herinnering aan hem levendig te houden, richtte zijn familie in zijn naam een fonds op aan de UGent. Het doel is om onderzoek naar hersentumoren te steunen.

Arne Lannoy
view

Een erfenis als katalysator voor de behandeling van buikvlieskanker

Niet veel mensen kennen het: buikvlieskanker. Nochtans treft de ziekte, vooral als uitzaaiing van een andere kanker, heel wat patiënten. Helaas is het vaak te laat als je die diagnose krijgt: bestaande behandelingen slaan amper aan. Baanbrekend onderzoek van professor Wim Ceelen resulteert nu in nieuwe veelbelovende behandelingen. En dat dankzij de erfenis van een overleden patiënt.

Wim Ceelen
view

Uitzonderlijke internationale erkenning voor Marleen Temmerman

Een wereldautoriteit is Marleen Temmerman al langer dankzij haar onverzettelijke strijd voor vrouwenrechten en -gezondheid. Nu komt daar een extra erkenning bij als kersvers lid van de National Academy of Medicine. En dat als eerste Belgische vrouw ooit. 

Marleen Temmerman
view

Aurèle steunt fonds voor Plantentuin: een ode aan zijn moeder

Nadat zijn moeder overleed, besloot Aurèle De Vos om zijn moeder te gedenken door aan de Plantentuin te schenken in de vorm van een fonds. Het moet de Plantentuin helpen om zeldzame en bedreigde planten te beschermen.

Plantentuin
view